Hopp til hovedinnhold
Funkishuset Struktur fra Nordbohus

Funkishus

Stadig flere av våre kunder velger å bygge funkishus, eller hus med funkispreg, når de skal skape drømmehjemmet sitt. Det moderne funkishuset, med sin stramme fasade og sitt stilrene uttrykk, har blitt en storfavoritt blant folket. Men hva er egentlig et funkishus, og hvorfor har det blitt så populært? Vi gir deg våre svar på ofte stilte spørsmål om funkishus.

Hva er funkishus?

Funkishus er hus som i all hovedsak er designet etter funksjonalitet, i en minimalistisk stil. Dette er noe av det som gjør funkishus svært attraktive og tidløse. Dagens funkishus har hentet inspirasjon fra de opprinnelige funkishusene som ble bygd på 1930- og 1940-tallet.

I dag har begrepet «funkishus» blitt veldig innarbeidet i det norske språket, og brukes gjerne om alle moderne boliger som preges av rene linjer og en stram fasade. Et funkishus er et moderne hus, men et moderne hus er ikke nødvendigvis et funkishus.

Hvorfor heter det funkishus?

Ordet «funkis» er en forkortelse for funksjonalisme. Funksjonalisme er et begrep som er mye brukt innenfor arkitektur, og som hevder at det er en sterk sammenheng mellom funksjonen og formen til et objekt. Selve forkortelsen «funkis» er et svensk begrep som oppstod under Stockholm-utstillingen i 1930.

Eneboligen Kontur fra Nordbohus

Eneboligen Kontur har et tydelig funkispreg.

Hva kjennetegner et moderne funkishus?

Dagens moderne funkishus kjennetegnes av en minimalistisk stil med rette linjer og store vindusflater. Funkishus er ofte utstyrt med et flatt tak – noe som er perfekt for deg som ønsker et funkishus med takterrasse. Likevel finnes det også varianter av funkishus med pulttak og med saltak.


Les også: Gi huset eller hytta særpreg

Hva koster et funkishus?

«Er funkishus dyrere enn andre hus?» er et spørsmål vi i Nordbohus ofte får. Det trenger absolutt ikke bli noe dyrere å bygge et funkishus enn å bygge et hvilket som helst annet hus. Sluttsummen avhenger av hvilke tilvalg du gjør, og om du går for rimelige eller mer eksklusive løsninger i interiør og eksteriør.

Her kan du se hvor mye ditt drømmehus vil koste

Eneboligen Kuba fra Nordbohus

Stramme linjer og et tydelig fasadeuttrykk i eneboligen Kuba, her i en kundetilpasset versjon.

Kan man ha funkishus på skrå tomt?

Det er absolutt mulig å bygge funkishus på skrå tomt. Eneboligene Kontur, Kvadrat, Oversikt, og Topp-Form egner seg godt til dette formålet.

Funkishuset Kvadrat fra Nordbohus

Flott funkishus med takterrasse, bygd for en kunde i Kristiansund. Ønsker du et funkishus med utleiedel, er husmodellen Kvadrat et ypperlig valg.

Funkishuset Kvadrat med oransje ytterdør og garasjeport

Med ytterdører, garasjeport og deler av fasaden i en skarp oransje farge, er dette huset tro til den originale funkisstilen.

Kan man bygge funkishus på liten tomt?

Går du med en drøm om et funkishus, men sitter på en ganske liten tomt? Da kan du gå for en litt mindre bolig eller en av boligene som utnytter plassen godt i høyden. Eneboligene Villa Lilla 2, Komplett eller Link egner seg godt for små tomter.

Eneboligen Link fra Nordbohus

Eneboligen Link, her i en kundetilpasset utgave.

Hvordan innrede funkishus?

Vi pleier alltid å si at det ikke finnes noen regler når du skal innrede ditt eget hjem. Da står du fritt til å finne din egen stil og skape det hjemmet du selv vil bo i. Ønsker du å innrede funkishuset ditt i tråd med stilarten på boligen, vil det i denne sammenhengen være ekstra passende å innrede boligen med hensyn til funksjonalitet. Se etter praktiske løsninger som er praktiske, plassbesparende og som kan ha flere bruksområder.

Når det kommer til møbler og øvrig interiør, kan du for eksempel ta igjen de stilrene trekkene fra eksteriøret:

«Kubiske møbler er noe som passer godt inn i funkishus, da de gjentar de rette linjene i huset. Videre bør man gå for en miks av treverk og tekstiler i interiøret for å opprettholde en god akustikk. I de originale funkisboligene var det brukt mye sterke farger, noe de fleste som bygger et funkishus i dag har gått bort ifra. Ønsker man mer av det originale funkisuttrykket, kan man med fordel være mer tro til den opprinnelige fargepalletten. Gulv med fiskebensmønster er også et veldig riktig valg. Dette kan man også gjenta i rom med fliser.»

- Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt & retaildesigner i Mestergruppen.

Le Corbusier var funksjonalismens store designer, og hans møbler er like aktuelle i dag.

Tøft kjøkken i dette arkitekttegnede funkishuset

Fargerikt og unikt i et arkitekttegnet funkishus levert av Nordbohus Wari Hus.

Les også: Slik finner du din egen stil.

Hvordan er et typisk funkishus innvendig?

Ettersom funkishus karakteriseres av store vindusflater, har et typisk funkishus rikelig med lysinnslipp på innsiden. Dette gir huset en åpen og luftig følelse. Mange velger også en innredning som står i stil med det minimalistiske eksteriøret.

Eneboligen Oversikt fra Nordbohus

Eneboligen Oversikt treffer godt på beskrivelsen av funkishus innvendig.

Funkishus med garasje eller carport

Når vi tegner eller tilpasser hus for kundene våre, pleier vi alltid å anbefale at en garasje eller carport bygges i tilknytning til boligen der det er mulig. Flere av ferdighusene våre har allerede dette inkludert. Å slippe å skrape is av bilen på vinteren, og å kunne gå tørrskodd fra bilen og inn i boligen, er noe vi hører mange av kundene våre setter stor pris på.

Eneboligen Komplett fra Nordbohus

Eneboligen Komplett er et godt eksempel på bolig i funkisstil med integrert garasje.

Tegne funkishus med arkitekt

Nordbohus er tilknyttet et eget arkitektkontor med svært dyktige arkitekter gjennom Mestergruppen. Når du bygger hus med oss står du alltid fritt til å velge mellom et ferdighus, et arkitekttegnet hus, eller et kundetilpasset ferdighus. Dette gjelder uavhengig av om du ønsker et moderne hus, et tradisjonelt hus, et herskapelig hus, eller et hus i funkisstil. Våre arkitekter tegner gjerne drømmefunkisen for deg!

Arkitekttegnet funkishus med integrert garasje og overbygd inngangsparti, bygd av Nordbohus Wari Hus.

Arkitekttegnet funkishus med integrert garasje og overbygd inngangsparti, bygd av Nordbohus Wari Hus.

5 gode tips når du skal tegne funkishus:

Trond Kristian Schweder er en av kundene som har bygget et arkitekttegnet funkishus med oss i Nordbohus. Her er hans beste tips:

  • Tegn mest mulig selv
  • Lag modeller eller tegninger basert på hus som ligner det du ser for deg
  • Tenk nøye gjennom de praktiske løsningene – spesielt oppbevaring
  • Ikke glem innfelte og skjulte løsninger til for eksempel TV, høyttalere eller på kjøkkenet. Det frigjør gulvplass.
  • Vurder direkte tilgang fra garasje og inn til boligen. Det er uvurderlig med varm bil – og å slippe å gå ut!

Ønsker du mer funkishus-inspirasjon? Les artikkelen «Alt gikk etter planen med arkitekttegnet funkishus».

Eneboligen Topp-Form er et stort funkishus med utleiedel og takterrasse.

Eneboligen Topp-Form er et stort funkishus med utleiedel og takterrasse.

Går du med en drøm om å bygge funkishus?

Nordbohus har lang erfaring med å bygge unike boliger med funkispreg. Ta en titt på våre ferdighus eller kontakt oss for en uforpliktende prat om hva vi kan få til ut ifra ditt budsjett.

Last ned vår digitale huskatalog

Relaterte artikler

Bygge hus i 2024

Bygge hus i 2024

Blir 2024 året du endelig setter i gang prosjektet med å bygge ditt nye drømmehus? Enten du ønsker å bygge en stor familiebolig, en kompakt og miljøvennlig bolig, eller en bolig med alle viktige funksjoner på ett plan, er vi her for å hjelpe deg.

Kallevig funkisbolig

Hva koster det å bygge hus?

Lurer du på hva det egentlig koster å bygge et helt nytt hus? Totalsummen for å bygge et hus avhenger av flere ulike faktorer. Vi er opptatt av å gi deg som kunde et mest mulig realistisk prisbilde, da pris naturlig nok er en helt avgjørende faktor for de fleste.

Scala detaljer

Bygge hus? Les interiørarkitektens beste tips!

Er du i gang med eller skal du straks begynne på prosjekt «bygge hus»? Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord deler sine beste tips til hva du bør ha i bakhodet når du skal ta viktige valg for din nye bolig.