Hopp til hovedinnhold
Astro Eksteriør

Smal eller liten tomt? Les arkitektens og boligselgerens tips

Har du funnet en tomt med ypperlig beliggenhet, men som er litt mindre eller smalere enn du hadde sett for deg? I Nordbohus ser vi ikke utfordringer; vi ser muligheter til å tenke annerledes og finne unike, smarte og praktiske løsninger som gir deg mest mulig igjen for investeringen. Arkitekt Marit Heggvoll og boligselger Morten Motrøen deler sine beste råd for små og smale tomter.

Finn ut hva du har lov til å bygge

Tomten du har vil alltid legge føringer for hvilket hus du kan bygge. Er tomten din liten eller smal, må du naturlig nok se på andre husmodeller enn om du hadde en stor, kvadratisk tomt. Uansett hvilken type tomt du har, bør du sette deg inn i hvilke muligheter og begrensninger som finnes på tomten:

Det første jeg ville gjort er å lese reguleringsplanen nøye. Hva har du lov til å bygge på tomten? Hvor høyt kan du bygge, og hvilken takvinkel og kledning kan du ha? På smale tomter kan det ofte være greit å bygge hus på minimum to etasjer, noen ganger tre eller fire.

Morten Motrøen, Boligselger og eiendomsutvikler i Nordbohus Byggservice Nord-Østerdal AS.

Arkitekttegnet tomt. Flere etasjer.

Denne unike tomten ble til et flott hjem ved hjelp av våre arkitekter.

Vil du være sikker på at du får mest mulig ut av tomten din, og en bolig som gir deg mest hus for pengene, kan det lønne seg å få eksperthjelp:

– Når det gjelder smale og utfordrende tomter er det ofte lurt å bruke arkitekt. Da får man full utnyttelse av tomten og et hus som passer akkurat der, råder Morten.

Tilpass huset for familiens bruk

Noe annet som er viktig å tenke over, uansett type tomt og bygg, er hvordan du og din familie ønsker å leve.

Hvilken livsstil skal huset og tomta skal legge til rette for? Er uterommet like viktig som rommet innenfor? Hvordan bruker din familie et hjem – hvilken funksjon skal hjemmet og de ulike rommene ha? Jeg vil påstå at man har større sjans for å bli fornøyd med huset dersom man har tenkt gjennom disse spørsmålene og diskutert de med arkitekt eller selger underveis i prosjekteringen.

Marit Heggvoll, Arkitekt i Mestergruppen Arkitekter.

Arkitekttegnet hus interiør.

Denne familien skapte et utrolig flott og unikt hjem i det smale arkitekttegnede huset sitt.

Slik utnytter du plassen best mulig

Sitter du på en smal tomt, gjør du lurt i å velge en husmodell med en så liten grunnflate som mulig. Se etter husmodeller med en slank og smidig bygningskropp.

– Kompakte boliger er jo veldig i vinden om dagen, så det ikke umulig å få til det man trenger på en smal tomt hvis man velger riktig husmodell, forklarer Morten.

Astro enebolig.

I denne varianten av eneboligen Astro får familien nyte den flotte utsikten mot Romsdalsfjellene til det fulle.

Få kontroll på husets kommunikasjonsveier og utnytt gangene godt

Ett av hovedpunktene man bør ha kontroll på i smale hus er husets kommunikasjonsveier – altså adkomst til ulike deler av bygget – som inngangsparti, korridorer og trappeganger:

– Det kan selvfølgelig variere litt fra hus til hus, men et inngangsparti plassert noenlunde sentralt vil kunne gi minimalt med behov for gangareal, slik at man får utnyttet den plassen man faktisk har til oppholdsrom fremfor gang. Et annet arkitektonisk virkemiddel man kan bruke er å heller legge til litt ekstra plass i gangsoner, enn å forsøke å gjøre de så små som mulig.

Dette gjøres i så fall for at gangen skal kunne inneholde flere funksjoner enn bare kommunikasjonsveier, og derfor berike huset med flere funksjoner som du kanskje ellers ikke ville hatt plass til. Det kan for eksempel være en oppbevaringsvegg, en liten kontorkrok, leseplass, boltreplass for ungene eller en liten avslapningskrok, tipser arkitekt Marit Heggvoll.

Enebolig Festlig.

Eneboligen Festlig er en av de nyeste boligene i huskatalogen vår. Festlig har et sentralt plassert inngangsparti som ikke okkuperer mer plass enn nødvendig.

Les også: Fem smarte løsninger i gangen

Våre husmodeller for smale og små tomter

I huskatalogen vår finner du mange hus for ulike tomter: flate, skrå, små, store, smale og brede. Vi har også mulighet til å tilpasse alle husmodellene for din tomt. Boligselger Morten vil trekke fram følgende boliger som er godt egnet for små og smale tomter

Atlas

Eneboligen Atlas er en av de nyeste husmodellene i huskatalogen vår. Dette klassisk moderne huset har et bruksareal på 159.30 m2. Atlas består av en åpen stue- og kjøkkenløsning, fire soverom, ett bad og ett vaskerom fordelt på to etasjer.

Atlas eksteriør.

Astro

Eneboligen Astro er som skapt for smale, skrå tomter. Med tre soverom, luftige oppholdsrom med skrå himling, nærmere 20 kvadratmeter med bodplass, og gode uteområder oppe og nede, ligger alt til rette for en god hverdag i dette huset.

Astro Eksteriør.

Auriga

Auriga er ett av våre minste hus, med et bruksareal på 113 m2 og alt på ett plan. Huset har også en lang og smal form, noe som gjør at det egner seg godt for små og smale tomter. I dette huset har du blant annet to soverom med vaskerom og bad rett over gangen, samt to praktiske boder. Har du behov, er det fullt mulig å gjøre om den ene boden til et ekstra soverom.

Auriga Eksteriør.

Link

Den moderne eneboligen Link har lenge vært en kundefavoritt hos oss. Med mønt himling og vindusflater i takhøyde, lever du omtrent i ett med naturen i Link. Her får du 148,70 m2 å boltre deg på. Link har tre soverom, ett bad, vaskerom og WC, samt to boder.

Link Eksteriør.

Prioriter plass der du trenger det mest

– Ofte er bad tegnet større enn man trenger. I hovedsak skal man jo bare dusje og stelle seg der. Mange har eget vaskerom – det er i alle fall noe jeg ville hatt. Soverom er jo også et rom man stort sett bare gjør en ting, kanskje to, smiler Morten. – Et romslig hovedsoverom holder, og så kan man heller lage kompakte barnerom og gjesterom, foreslår boligselgeren.

Link Soverom.

Gi mest plass til de rommene som blir mest brukt, og hvor du trenger mest armslag. Her ser du et kompakt og koselig soverom i en variant av eneboligen Link i Averøy.

Lurer du på hvilke løsninger du bør velge for din tomt?

Vi er her for å hjelpe deg å finne de beste løsningene – enten du ønsker et fiks-ferdig kataloghus eller en arkitekttegnet enebolig. Finn inspirasjon i huskatalogen vår, eller kontakt oss for å få våre profesjonelle råd helt fra begynnelsen av.

Avtal et møte med din nærmeste Nordbohus-forhandler

Relaterte artikler

Hvordan utnytte skrå tomt

Hvordan utnytte skrå tomt

Vi som bor «mellom bakkar og berg» er vant til å bygge boliger på utfordrende tomter. En skrå tomt i kupert terreng er helt vanlig når du skal bygge hus her i Innlandet. Heldigvis har vi i Nordbohus et variert og spennende utvalg av flotte ferdighus for utfordrende tomter. Siden vi også bor der du bor, er vi godt kjent i området og vet hva som kreves for å bygge boliger akkurat her. I Nordbohus Innlandet ser vi muligheter; ikke hindringer.

Små tomter - store gleder!

En liten tomt trenger ikke å være begrensende for husdrømmen din. Hos Bernhard Olsen AS kan du få hjelp til å bygge et arealeffektivt drømmehus som er perfekt for din tomt.