Tømrerlærling Erlend Åsen (17): Veilederne legger til rette for en god og morsom arbeidshverdag

Møt tømrerlærling Erlend Åsens nærmeste støttespillere: Erik Knutsen og Espen Vaagen. Sammen sørger de for at Erlend får en myk og god overgang fra skolebenken til arbeidslivet.

Det å være læring i Nordbohus skal være både lærerikt og utfordrende. Da trengs det gode rutiner og rutinerte læremestere som Espen og Erik.

Hva er viktigst når dere tar imot lærlinger som Erlend?

-Det er først og fremst å sørge for at de har rett utstyr i forhold til jobben. Så er det jo å prøve å bli så godt kjent med lærlingene som overhodet mulig for å finne ut hvordan han eller hun best mulig kan gripe an prosjektet, sier Erik. Espen nikker og legger til:

-Det er også viktig å vise dem byggeplassen og vise hvordan ting er. Hvilke verktøy vi har liggende. Sikkerhetsrutiner. Bruk av elektrisk sag og HMS rundt dette. I tillegg til å gå gjennom rigget og se litt på tegninger.

erlend-laerling_sammen-med-erik-og-espen2.jpg
Tømrer Erik Knutsen, tømrerlærling Erlend Åsen og tømrer Espen Vaagen.

Veilederne er enige om at det blir mer input for hver dag som går og etter hvor fort lærlingene tar de ulike arbeidsoppgavene. Videre forteller de at Erlend har et opplegg fra opplæringskontoret der han jevnlig skal fylle ut hva han er med på og ikke, slik at veilederne kan gjøre dagene hans mest mulig variert. Og det er de flinke til.

-Erik og Espen har gitt meg mange ulike arbeidsoppgaver på dette boligprosjektet. Jeg har fått gjort ekstremt mye kult, sier Erlend fornøyd.

Veilederne mimrer selv tilbake til sin egen lærlingetid for ca. 14 år siden.

-Vi har jo slitt oss gjennom den tiden vi og, smiler Erlends veiledere lurt.

DSC8999_09001_0.jpg
Her er det en liten morsomhet på gang :-) Arbeidsdagen blir enda bedre med litt "pranks" sier tømrerlærling Erlend Åsen.

De husker begge to at det var mye nytt å sette seg inn i og veldig mye fokus på HMS og den biten da de selv var lærlinger.

-For min del var det også en del vindustetting, ler Espen. Erik legger til:

-Jeg føler vel at det var litt det samme som vi prøver å få til nå med Erlend. Den opplæringen jeg selv fikk var veldig bra. Lærlinger er jo ulike, så det viktigste for både oss og Erlend er å legge til rette for at han skal ha en bra arbeidshverdag med utfordringer som er tilpasset hans behov.

Til sammen har de to veilederne jobbet i snart 10 år med lærlinger, så de har god erfaring med å ta seg av dem. De kommer også i prat om deres forrige lærling som nå har fått fast jobb i Nordbohus.

 – Det tar vi selvsagt noe av æren for, ler de.

Espen og Erik kjenner hverandre svært godt og har jobbet sammen i mange år i ulike selskap før de kom til Nordbohus. De vet godt hva de skal se etter for å finne de dyktigste talentene.

-Interesse for faget, og viljen til å lære er nok det viktigste, sier Erik.

-Vi ser jo hvem som har talent allerede i utplasseringsuken. Så lærlingene blir vel mer eller mindre plukket ut på bakgrunn av den ene uken, sier Espen. Erik legger til:

-Erlend er en veldig nysgjerrig og interessert person. Så han er det perfekte eksempelet på hva vi leter etter.

De fortsetter å rose Erlend opp i skyene med å fortelle at han alltid er svært punktlig. Han vil lære, og han vokser slik han skal.

-Selv om han er en litt beskjeden type gjør han alltid det han får beskjed om og blir mer og mer selvstendig, sier Espen.

erlend-laerling_saga.jpg
Tømrerlærling Erlend Åsen får mye ros fra veilederne, og jobber mer og mer selvstendig med oppgavene på byggeplassen.

Gutta legger også til at de har et stort fokus på at de ikke jobber med samme sak.

-Lærlinger får en oppgave, akkurat på samme måte som vi to også har ulike oppgaver. Når vi ser at Erlend jobber alene har han jo lært en del allerede etter sitt første husprosjekt, sier de stolt.

Det er ikke å legge skjul på at det er blitt en del pranks underveis på de 6 ukene Erlend har vært på dette prosjektet.

-Det har vært alt fra beskjed om å hente verktøy som ikke finnes, til stripsing av klær. Litt gøy må man jo ha det på jobb, så det får han bare tåle, ler de.

erlend-laerling_strips-paa-buksa3.jpg
Veileder Erik Knutsen igang med klassikeren "stripse-buksebenet-til-lærlingen". Det må man tåle :-)

-Det at det blir litt pranks er bare gøy det, det gjør arbeidsdagen litt bedre, sier Erlend og fortsetter:

-Erik og Espen har vært veldig hyggelige mot meg. Jeg føler meg trygg sammen med dem og kan spørre de om absolutt alt jeg lurer på.
 

Les også: En jobb du kjenner på kroppen

Les også: 10 spørsmål om tømreryrket


Skrevet av Sebina S. Stegavik - BENNETT

Finn forhandler