Lærling Erlend Åsen (17): 10 spørsmål om tømreryrket

Vi stiller tømrerlærling Erlend Åsen 10 kjappe spørsmål om tømreryrket. 

Følg tømrerlærling Erlend Åsen (17) steg for steg de neste to årene. 
Hva han gjør, hvem han jobber med, og hvor han bygger. I dag forteller han oss hva en lærlingplass som tømrer egentlig går ut på.

Hva går en lærlingplass som tømrer ut på?

Du skal innom alle kompetansemål i tømrerfaget. Man kan vel si at som tømrer er du selve nøkkelpersonen i et byggeprosjekt. Du bygger og monterer ulike typer trekonstruksjoner.

Videre forteller han at når du er ferdig som tømrerlærling skal du i teorien kunne alt.

-Nordbohus hjelper meg med å få til dette. Når jeg starter på et prosjekt, er jeg gjennom alt i en fase, og gjør det samme om og om igjen. Jeg lærer mye av å repetere arbeidsoppgavene mine.

Hva kreves for å bli en god lærling?

-Du må vise interesse og engasjere deg. Det er viktig å møte opp slik at de du jobber med får et bra inntrykk av deg. Da blir du også behandlet godt tilbake og får kulere arbeidsoppgaver.

NONO_L%C3%A6rling_Arbeid_2.jpg
Tøft å stå opp tidlig, men møter man opp i tide så får man kulere arbeidsoppgaver, sier Erlend. 

Føler du at du har vært heldig med veilederne dine?

-Ja, jeg ler mye med dem, samtidig som jeg jobber mye og lærer det jeg ønsker.

Hvordan har den første måneden som tømrerlærling gått?

-Det har vært tøft å stå opp tidlig for å være på jobb til 07.00 hver dag, men når man først kommer seg opp, er det jo superhyggelig å være på byggeplassen og lære mest mulig.

Hvor lang er arbeidshverdagen? 

-Fra 07.00–15.00, men vi jobber en halvtime ekstra mandag til torsdag slik at vi slutter to timer tidligere på fredager. Noe som er en stor bonus.

Hva liker du best med å være lærling for Nordbohus?

-Arbeidshverdagen er variert. Jeg kan gjøre noe helt annet en dag enn den neste, så det er mye forskjellig å holde på med. Jeg lærer mye mer av å være lærling enn å sitte på skolebenken.

NONO_L%C3%A6rling_Arbeid_4.jpg
Erlend mener han lærer mye mer på byggeplassen enn på skolebenken. Gode veiledere er en viktig grunn til det. Her sammen med veileder og tømrer Espen Vaagen.

Hvilke arbeidsoppgaver gjør du i løpet av en dag?

-Det går i alt fra isolering, bindingsverk og panel til gipsing og listverk. Alt du kan tenke deg å holde på med i et hus når det skal bygges.

Hvordan har Nordbohus tatt imot deg som lærling?

-De har tatt meg godt imot. Jeg har alltid blitt inkludert og passet på. Det er den beste arbeidsplassen jeg kunne ha valgt. Så alt er bare helt supert her!

NONO_L%C3%A6rling_Kolleger.jpg
Når jobben er gjort blir det tid for en liten hvil i solen på stilaset, sammen med de mer erfarne gutta. Fra venstre: Espen Vaagen, Erik Knutsen og Erlend Åsen.

Blir du på samme sted med samme team gjennom hele lærlingtiden?

-Nei nei, det er rulleringer. Jeg skal bli med de to jeg er med nå til et nytt boligprosjekt når vi er ferdig her, men etter det blir jeg vel sendt litt rundt på ulike prosjekter for å få prøvd meg på ulike arbeidsoppgaver og ulikt miljø.

Kan du tenke deg å jobbe her etter lærlingtiden?

Ja, absolutt! Det er ikke noe sted jeg heller vil være enn akkurat her. Jeg trives skikkelig godt både med det jeg gjør og med menneskene som jobber her.

Les også: En jobb du kjenner på kroppen
 

Skrevet av Sebina S. Stegavik. Tekstforfatter BENNETT.

Finn forhandler