Inkluderende design er funksjonelt og smart – for alle

For at et hus skal være godt å bo i må det være funksjonelt. Ettgreps blandebatterier og lave vinduer som alle kan se ut av, er eksempler på inkluderende design.

Inkluderende design løser et behov, ikke bare for de med begrensninger, men gjør et hus mer funksjonelt for alle. En begrensning er derfor en mulighet.

– Mangler du en arm, er det en begrensning. Blandebatterier med en kran gjør det betraktelig enklere for de med en arm å få riktig temperatur på vannet. Det løser også samme type utfordring for de som har et barn på armen, forklarer Stian Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus.

Nordbohus_stian_red_web.jpg
Stian Moursund er markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus, og deltaker i arbeidet med produktutvikling i Nordbohus.

Det finnes mange typer begrensninger.

Høyden på 1,40 er viktigere enn det at Birgit Skarstein sitter i rullestol

Nordbohus har kjørt en workshop med langrennslandslaget for å kartlegge boligønsker og behov. Vi jobbet med Para Langrenn Elite og Herrer Sprint Elite. Behovene til utøverne var svært like.

– Alle utøverne har mye utstyr og behov for bodplass. De har lite tid og ønsker en funksjonell bolig med lite vedlikeholdsbehov, sier Stian.

Birgit Skarstein sa vi heller skulle tenke på henne som 1,40 høy enn det at hun sitter i rullestol.

mattis-og-birgit-2.jpg
Mattis Stenshagen fra Langrennslandslaget Herrer Sprint Elite og Birgit Skarstein fra Langrennslandslaget Para Langrenn Elite. Med ryggen til er interiørarkitekt Anna A. Wold (t.v) og arkitekt Else Dahlseng.

– Vinduer som går lavt på veggen gjør at flere kan titte ut og ned, og ikke bare Birgit. Ved å løse hennes ønske om å se ut, løste vi også ønsket til Mattis Stenshagen som vil ha mye lys, forteller Anna Wold, interiørarkitekt og produktutviklingskoordinator i Nordbohus.

Og lave vinduer er det mange små som også kan titte ut av.

nono_int1_-(11-of-21)_anna_web.jpg
Anna A. Wold er interiørarkitekt og produktutviklingskoordinator i Nordbohus.

 

Dette er eksempler på inkluderende design i bolig:

  • Hovedfunksjoner på ett plan (kjøkken, stue, bad og soverom)
  • Terskel- og trinnfritt, også adkomsten til huset
  • Rom med plass til svingsirkler, det skal være mulig å snu med rullestol
  • Lave vinduer flere kan se ut av: Barn, folk i rullestol, voksne som sitter i sofaen og firbente familiemedlemmer
  • Langsiktig og smart å tenke på når du bygger en ny enebolig, du kan bo der lengre og det er rimeligere å ta hensyn til begrensninger når du bygger enn å gjøre justeringer senere
  • Sort vindusinnramming gir en god kontrast så skillet mellom glass, karm og vegg blir tydelig
  • Ettgreps blandebatterier
  • Hev- og senkbar kjøkkenbenk

Mer enn snusirkler

Inkluderende design er altså mer enn snusirkler og alt på ett plan. Interiørarkitekt Anna har et fint perspektiv på snusirkler.

– Når jeg ser en snusirkel på en plantegning, tenker jeg at; her er det rom! Jeg leser at det er plass til å møtes og plass til hverdagsdialog for barnefamilier. Og ikke minst det at du har frihet til å velge møbler som du får inn uten å måtte demontere dem. En sirkel er en fin indikator på rom og størrelsesforhold, forklarer Anna.

Hev kjøkkenet

Nordbohus kan tilby et hev- og senkbart kjøkken. Det er tross alt en stor fordel at kjøkkenbenken er på høyde på den som lager maten.

– Da vi først fikk ideen om et hev- og senkbart kjøkken, ble vi gledelig overrasket da vi fant ut at HTH allerede har et slikt kjøkken i utvalget sitt som også er et fint og moderne kjøkken, sier Stian.

Last ned brosjyre for HTH sine hev/senk-kjøkken her

Vi jobber hele tiden med å løse nye behov for alle, så du skal ikke se bort ifra at et hev- og senkbart kjøkken kommer opp som tilvalg i nettbutikken vår for hus etter hvert.

Inkluderende design i alle ledd

– Inkluderende design er en ny retning for oss, men det er en velbrukt tankegang i mange andre bransjer. Microsoft har lenge hatt inkluderende design og brukervennlighet som strategi i sin produktutvikling, slår Stian fast.

Nordbohus jobber med tankesettet inkluderende design i flere ledd. De fleste av eneboligene på nettsiden og i arkivet vårt kan tilpasses og bli mer inkluderende. Inkluderende design er smart og langsiktig. Det er også en mulighet er også å gjøre om standardhus til passivhus. Hva med et inkluderende passivhus? Les mer om passivhus her.

Til husoversikten der kan du opprette en minside og finne pris på våre eneboliger der du ønsker å bo.

Se video fra vår workshop om inkluderende design sammen med Langrennslandslaget

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18