Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsfoto av Samspill

Bygger den perfekte familieboligen i Siljan

Paret Tonje og Vegard står midt i sitt livs største og kanskje mest spennende prosjekt så langt. De skal bygge drømmehuset sitt i Siljan. Mange års leting etter drømmehuset som aldri dukket opp, resulterte i at de nå har tatt saken i egne hender. Sammen med Peab Nordbohus Skien og arkitekt Else Dahlseng har de tegnet boligen som er perfekt for deres behov.

Trodde å bygge hus var et urealistisk prosjekt

Tonje Berg Halvorsen og Vegard Kolstad er begge 29 år og i gang med sitt livs største prosjekt så langt: å bygge sin egen bolig. Ikke en eneste ting blir overlatt til tilfeldighetene i denne prosessen. Planen er å bygge et hus som dekker behovene til både store og små – i dag og i framtiden. Sammen har de nemlig lille Frida Berg Kolstad på ett år.

Tonje og Vegard med lille Frida

Paret flyttet sammen i 2017. Planen var å leie i ett til to år, fram til de fant huset de ønsket å satse på. Ett år ble raskt til flere, og nå i 2022 bor de fortsatt i den samme boligen. De har lenge vært på jakt etter drømmehuset, men det dukket aldri opp.

Vegard er fra Siljan og har alltid ønsket å komme «hjem». I 2020 fikk paret høre rykter om nye Solveien boligfelt:

Å bygge hus har aldri vært en del av planen. Som førstegangskjøpere hadde vi ikke trodd det kunne være et prosjekt innenfor rekkevidde. Vi satte oss likevel på liste som interesserte, for å ikke gå glipp av muligheten om vi skulle ha sjansen til å få det til. Sommeren 2021 var vi blitt tomteeiere, og om alt går etter planen, er vi huseiere høsten 2022, sier Tonje Berg Halvorsen og Vegard Kolstad.

En lang liste med krav

Paret forteller at de hadde en lang liste med kriterier som måtte oppfylles når de skulle finne sin nye bolig. Beliggenheten var noe av det aller viktigste:

Vi har lenge lett etter den perfekte beliggenheten. Solrikt, usjenert, landlig, men sentralt, samt nærhet til familie og natur. Listen med kriterier har vært lang, forteller paret.

Paret opplevde at mange av husene i denne kategorien var gamle og hadde behov for oppgraderinger. De fryktet prosjekt bolig ville bli mye dyrere enn først antatt.

«Da prosjektet Solveien boligfelt i Siljan ble offentliggjort, så vi at dette var et område som kunne gi oss mye av det vi ønsket oss. Som navnet tilsier: solrikt, med nærhet til natur, barnehage, skole og fritidsaktiviteter, og ikke så langt fra Skien, hvor vi har familie og arbeidsplasser,» forteller paret.

Solsvingen borettslag

Illustrasjonsfoto av Solsvingen borettslag i Solveien boligfelt.

Gikk for kundetilpasset ferdighus

Tonje og Vegard forteller at de var innom flere leverandører og vurderte andre veier mot målet, før valget til slutt falt på Peab Nordbohus Skien.

Vi synes det var vanskelig å finne akkurat det vi ønsket oss i en ferdighus-katalog, men å gå via arkitekt ville mest sannsynlig resultert i et prosjekt langt over vår prisklasse. I et møte med Nordbohus ble vi fortalt at de hadde muligheten til å tegne om husene i deres kataloger til et kundetilpasset hus. Dette synes vi virket spennende, sier paret.

Nordbohus-arkitekt Else Dahlseng tok utgangspunkt i en lang liste over parets ønsker, og endte opp med å tegne huset paret virkelig falt for. Tonje og Vegard forteller at det føles helt spesielt å kunne flytte inn i et hus hvor de selv har vært så involvert i prosessen:

«Vi har hele veien hatt tett dialog med Thomas Høiseth i Nordbohus og har virkelig følt oss trygge, hørt og ivaretatt. Det har fra første møte vært full åpenhet om kostnader og priser, og vi har fått en detaljert plan over hva og hvor vi kan spare inn, om vi ønsker å gjøre en innsats selv. For oss fremstår Nordbohus som en erfaren, kunnskapsrik og profesjonell leverandør.»

Thomas Høiseth, salgs- og avdelingsleder i Peab Nordbohus Skien.

Thomas Høiseth, salgs- og avdelingsleder i Peab Nordbohus Skien.

Tegnet boligen for framtiden

Paret valgte å gå for en kundetilpasset mini-versjon av det moderne atriumhuset Samspill.

Fordelen med å velge en arkitekttegnet løsning, er at man kan bestemme hvordan huset skal se ut utvendig. Vi ville ha et hus som svarte til alle prioriteringene og kravene vi hadde, samtidig som det skiller seg litt ut, forteller Tonje.
Eneboligen Samspill fra Nordbohus

Eneboligen Samspill er et moderne atriumhus med en samlende kjerne. Her vist i full størrelse.

De ønsket et praktisk hus med et stort oppholdsrom i første etasje for å ha god tilgjengelighet til natur og uteområde. Oppholdsrommet har de valgt å dele inn i ulike soner, slik at flere kan være i rommet samtidig, uten å nødvendigvis være sammen. Dette har resultert i en delvis åpen stue- og kjøkkenløsning, hvor deler av rommet er adskilt med vegg. Taket har mønt himling, som gjør rommet åpent og luftig.

Illustrasjonsfoto: Mønt himling gir rikelig med lysinnslipp og en luftig romfølelse.

Illustrasjonsfoto: Mønt himling gir rikelig med lysinnslipp og en luftig romfølelse.

Når det kommer til romfordeling ellers i huset, har de tegnet inn rommene slik at de voksne har soverom, walk-in-garderobe og bad i andre etasje. Senere, når de får større barn, har de mulighet til å gjøre etasjen om til et oppholdssted for barn/ungdom. De er opptatt av at barna skal trives like godt i huset som de voksne.

Vi kunne ikke sett for oss at huset kunne bli som det ble. Det er ikke lett å se at husene har samme utgangspunkt. Fordelen med å tegne om et kataloghus er at huset er bygget flere ganger før. Nordbohus har erfaringer og er kjent med løsninger som kan brukes for å gjøre endringer på huset. Samtidig har de innsikt og tilknyttede leverandører, som gjør at man kan få en nøyaktig pris på hva prosjektet vil koste, forteller paret.

Gjør deler av jobben selv

For å spare penger, har paret valgt å gjøre noe av arbeidet selv. De har trukket ut noen av leveransene som opprinnelig er inkludert i tilbudet fra Nordbohus. Paret opplever at det har vært åpenhet fra utbygger hele veien om hvor mye de kan spare på å trekke ut ulike deler av leveransen.

«Vi skal kjøpe inn og legge gulv selv. Vi har også trukket ut kjøkken-, vaskerom og baderomsinnredning. Ikke nødvendigvis på grunn av prisen, for prisen på innredningen er lav og kvaliteten er god, men vi har noen ønsker om hva slags stil vi vil ha i huset og i de ulike rommene. Innredningen som ligger ved i tilbudet er nøytral,» forteller paret.

Om alt går etter planen, skal boligen være innflytningsklar ved midten av september 2022.

En av illustrasjonene som har vært brukt underveis i prosessen for å visualisere for paret hvordan det kan bli. Paret har gjort noen endringer i etterkant.

En av illustrasjonene som har vært brukt underveis i prosessen for å visualisere for paret hvordan det kan bli. Paret har gjort noen endringer i etterkant.

Har fått gode råd fra venner som har bygget hus

Det nærmer seg byggestart. Prosessen og samarbeidet så langt er paret godt fornøyd med. Å bygge hus er noe de aldri har gjort før, og spørsmålene har derfor vært mange.

Alle vi har snakket med som har bygget hus, har noen forandringer de ville gjort og ting de angrer på i ettertid. Vi har prøvd å tenke gjennom det meste på forhånd og har derfor hatt mange spørsmål underveis. Dialogen med Nordbohus har vært god. Om vi har stilt spørsmål utbygger ikke kan svare på direkte, har Thomas sendt spørsmålet videre for å gi oss svar fra riktig kilde. Vi har gjort flere endringer på huset fram mot byggestart. Dette har vært uproblematisk og har ikke påført oss noen ekstra kostnad, forteller paret.

Vi i Peab Nordbohus Skien gleder oss til å bygge det nye flotte hjemmet til Tonje, Vegard og lille Frida. Fortsettelse følger!

Illustrasjonsfoto av Samspill fra Nordbohus

Relaterte artikler

Hos oss lærer tømrerlærlinger å bygge trygge og inspirerende boliger"

Med noen av landets mest fornøyde kunder, tar også Nordbohus Skien sitt ansvar for å utvikle fremtidens tømrere på alvor. Gjennom systematisk opplæring og veiledning av lærlinger som Mathias, sørger de for at kundene får trygghet og inspirasjon i sin boligbyggeprosess også i fremtiden. I denne artikkelen får du innblikk i hva Mathias, en erfaren tømrerlærling hos Nordbohus, legger vekt på som avgjørende for å levere kvalitetsarbeid. Fra praktiske ferdigheter på tvers av fag, til utviklingen av arbeidsmoral og effektivitet - Mathias deler sine beste råd som kan gi trygghet og inspirasjon til alle som vurderer å bygge bolig med Nordbohus Skien. Nordbohus' satsing på opplæring og veiledning av lærlinger er en viktig faktor for at kundene deres kan føle seg trygge gjennom hele byggeprosessen. Les videre for å få Mathias' førstehåndsperspektiv på hva som skaper kvalitet og faglig stolthet i tømrerbransjen.

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.