Hopp til hovedinnhold
Bilde av hvitt kjøkken

Viktig å lufte i vinter for å unngå fuktskader

På grunn av kulde og blest utenfor velger mange å holde vinduene stengt vinterstid. Men visste du at det faktisk er viktigere å lufte om vinteren enn ellers på året hvis du har gammel bolig?

Har du ikke balansert ventilasjonsanlegg i din bolig? Glem ordtak som «å fyre for kråka», du må lufte også vinterstid. Når gradestokken kryper nedover og det blir kaldere ute skjer flere aktiviteter innendørs enn ellers i året. Varmen skrus opp og ofte sprengfyres det slik at det blir varmere enn du ville hatt det til vanlig. Dette sammen med at flere trekker innendørs gjør at det produseres mer fukt i huset. Når temperaturen synker ute blir også husets innvendige flater kaldere, og det gjør risikoen for fuktskader større. God ventilasjon er viktig for et godt inneklima og du bør lufte selv om det er kaldt ute.

Luft riktig

Når du lufter om vinteren luft ut kort og intenst. Ha flere vinduer åpne og la den friske luften strømme inn i 5-10 minutter. Åpner du vinduer på begge sider av boligen får du god gjennomtrekk og luften sirkuleres bedre slik at du effektivt får skiftet ut luften. Ideelt sett bør du lufte ut to til tre ganger om dagen, for eksempel morgen, ettermiddag og kveld. Prøv å gjøre det til en fast rutine på samme måte som når du pusser tenner. Ellers bør du også lufte ut ordentlig etter matlaging og hvis du har tent stearinlys. Gjør du ikke det kan det henge igjen fukt og partikler i innelufta. I perioden hvor vinduene står åpne kan du godt slå av varmeovner og lignende for å spare på strømmen. Det er også lurt å lukke lufteventiler litt mer enn ellers på året. Ved kaldvær kan ellers for mye luft komme inn gjennom ventilene og det vil kreve ekstra energi å varme opp boligen. Men husk å åpne de opp som normalt igjen til våren.

Unngå fukt

Ikke la vinduet stå på klem i flere timer når du lufter. Dette avkjøler både vegger og andre overflater, noe som gjør at det krever både mer energi og tid for å få opp temperaturen igjen. Kalde vegger kan også gi kondens som igjen kan føre til fuktskader. Dugger rutene mye, lufter du for dårlig. Har du en duggkant som er over to cm bred er det et tegn på at du må lufte ut mer. Et annet tegn på at du må åpne vinduene litt oftere er hvis det lukter inneklemt eller muggent i huset.

Døren til badet bør vær lukket etter dusjing eller bading. Åpner du døren fra badet sprer du den fuktige baderomslufta til hele boligen og det er større sjans for å få fuktskader. Den beste måten å få ut varm luft og damp er gjennom lufteanlegg eller baderomsvinduet. Har du en dårlig ventilert bolig bør du også unngå pipeløse ovner. Går en ovn som dette hele døgnet avgis så mye som tre liter vann per kilowattime, noe som tilsvarer en stor klesvask. Tørking av klær avgir også mye fuktighet, så unngå å tørke dette i oppholdsrom. Bruk heller tørketrommel eller tørkeskap hvor fukten fraktes ut av boligen.

Allergiplager

God lufting er også viktig for et godt inneklima. I tillegg til at det forverrer allerede eksisterende allergiske sykdommer kan det også være en kilde til utvikling av allergi, astma og annen overfølsomhet. En sammenheng mellom luftveisplager og fuktproblemer i bygg har blitt påvist gjennom flere undersøkelser i følge Norges Astma- og Allergiforbund. Vinteren er også høysesong for tenning av stearinlys og hobbyaktiviteter hvor lim og maling ofte er involvert. Dette kan avgi ikke bare fukt, men også avgasser som uavhengig av følsomme luftveier bør luftes ut. Dårlig inneluft kan også gjøre deg mer uopplagt, trøtt og sliten i tillegg til at du blir mer utsatt for tørr hud, hodepine og luftveisinfeksjoner.

Tenk ventilasjon

Skal du bygge ny bolig er det etter gjeldende regler ikke lov til å bygge uten et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning som sørger for tilførsel av frisk luft. Ventilasjonssystemet er ideelt sett godt nok om halvparten av luften byttes ut hver time.

En annen fordel med å bygge nytt er at du også har mulighet til å aktivt bestemme plassering av vinduer og type vinduer. Da kan du tenke over hvordan du plasserer dem i forhold til hva som befinner seg utenfor vinduet av biltrafikk og lignende. Du kan også vurdere hvor det er best å plassere vinduer som er mulig å åpne og lukke.

I eldre boliger er en nøkkelrolle for god ventilasjon et godt baderom. Gammel luft fra ellers i huset trekkes inn hit gjennom spalten i bunnen av baderomsdøra og avtrekkssystemet vifter luften ut av huset. Sørg derfor for at spalten er tilstrekkelig stor og avtrekksystemet fungerer som det skal. Unngå at noe sperrer for ventilen og hold den ren for støv og lort. Helst bør avstanden mellom spalten og ventilen for avtrekk være så langt unna hverandre som mulig. Dette sikrer god sirkulasjon i luften og du unngår fuktskader.

Et godt inneklima med frisk og ren luft er viktig både for bolig og egen helsetilstand. Gjennom å sette deg inn i hva som trengs for din bolig av ventilasjon får du et hjem og en helse som varer lenge.

Relaterte artikler

Funkishus

Fordeler ved å bygge nytt hus

Det er fristende å argumentere med at «nytt er nytt», men for å gjøre deg enda sikrere på at det er en god investering å bygge nytt hus, har vi her listet opp noen gode argumenter som kanskje gjør beslutningen enklere å ta.

Bilde av vaskerom og teknisk rom

Premium ventilasjon

Nordbohus anbefaler Systemair. Med balansert ventilasjon fra Systemair tilføres boligen filtrert frisk luft gjennom hele året. Det gir et sunt og godt inneklima, som gjenspeiler seg i trivsel og velvære for deg som bruker boligen.

Våre 4 tips for renovering av bolig

Våre 4 tips for renovering av bolig

Har du et hjem som ikke helt oppfyller dine behov? Ønsker du å øke verdien og funksjonaliteten til boligen din? Da bør du fortsette å lese for å få våre anbefalinger innen tjenestene rehabilitering, ombygging og tilbygg.