Erlend er svært opptatt av sikkerhet på arbeidsplassen sin. Under har han listet opp 8 tiltak han mener fungerer bra.
Rett verneutstyr til rett jobb
Det er for eksempel veldig viktig å ha på seg hørselsvern når man bruker saga for å beskytte ører mot bråk. Og hvis noen sager over der jeg jobber, bruker jeg briller for å ikke få sagflis i øynene.
Det samme gjelder når jeg holder på med vinkelsliperen. Da bruker jeg alltid også briller.
Bruk maske i støvete rom
En av de viktigste elementene når det kommer til verneutstyr er støvmaske når man isolerer eller hvis man borrer i en murvegg. Det er ikke bra for lungene å puste inn glasstøv. I tillegg er det alltid lurt å huske på å bruke hjelm til en hver tid når man jobber utendørs. Er man riktig uheldig kan det fly ned en hammer fra 3. etasje mens du står i 1. etasje. Da sliter du uten hjelm, sier han, og legger til: Det er også viktig med fallsikring hvis man jobber høyt oppe på et tak for eksempel.
Ryddighet
På byggeplassen der Erlend er lærling akkurat denne uken er det skikk og bruk å aldri ha tomme hender når han for eksempel skal gå til containeren å hente noe. Jeg tar alltid med meg noe søppel eller andre ting som kan ryddes bort når jeg går til containeren for å hente nye ting. Det er også viktig å støvsuge så man ikke går inn i et tett rom som det er mye støv i. Selv liker jeg også å ha det ryddig på arbeidsplassen min så jeg ikke går og snubler i ting og tang på gulvet.

Ha stålkontroll på hvor de andre jeg jobber med er på byggeplassen
Dette er viktig både så man vet hvor de andre befinner seg hvis man trenger hjelp, hvis noe skjer med meg og så jeg vet hvor det er trygt å bevege seg på byggeplassen.
Følge firmaets sikkerhetsrutiner
Vi har en rekke sikkerhetsrutiner hengende på tavlen inne i brakka der vi spiser lunsj.

Løfte rett og tenke på hvordan man jobber
Det er svært viktig å passe på hvordan man bruker kroppen sin for å unngå langvarige skader. Det er ikke lurt å løfte mer enn man klarer. Gå heller en ekstra runde om du synes noe er tungt, eller løft sammen med en kollega. Det er også viktig å passe på at man løfter på rett måte. God stabilitet i hode og nakke er også noe å tenke på.

Jevnlig kontroll av stillas
Hver morgen sjekker vi at det er nok veggfester slik at stillaset er stødig og trygt å gå på.
Må være årvåken, ha oversikt og følge med rundt seg for å unngå fallskader.
Helt til slutt er det viktig å få med at det er lurt å vite hvor du tråkker. Man må være forsiktig så man ikke faller ned.
Skrevet av Sebina S. Stegavik, BENNETT
Har du også lyst til å bli tømrer i Nordbohus? Ta kontakt med en av våre forhandlere og kom igang! www.nordbohus.no/forhandlere
Les også: En jobb du kjenner på kroppen
Les også: 10 spørsmål om tømreryrket
Les også: Veilederne legger til rette for en morsom hverdag
Les også: Dette gjorde Erlend på sitt første byggeprosjekt
Les også: 5 tips til hvordan du får den beste lærlingeplassen