Dette gjorde lærling Erlend Åsen i sitt første byggeprosjekt for Nordbohus

I starten av august startet Erlend Åsen med sitt første byggeprosjekt. Etter syv uker var det ferdigstilt slik kunden ville ha det. Resultatet ble en stor og fin funkisbolig på Sjetnehaugan i Trondheim. Se video nederst i artikkelen.

Erlend fikk være med på hele prosessen fra start til slutt, både innvendig og utvendig – noe han har satt stor pris på. Her forteller han stolt om det han har fått være med på i sine første uker på byggeplassen.

-Vi kan jo starte med utsiden, smiler han. Jeg har fått muligheten til å bli bedre på både vindtetting og lekting. Jeg har også lagt alt av panel i 1. etasje av boligen.

Veilederne har hatt stor tro på Erlend og har gitt han flere og flere avanserte arbeidsoppgaver underveis som 17-åringen har løst alene uten problemer.

-Jeg har også fått holdt på med både kasser og vindskier på kortsiden av taket.

erlend-laerling_stilas.jpg
Her er Erlend i full sving med montering av vindskier. Han kontrollmåler underveis før han sluttfører spikrejobben.

Den største utfordringen som også var en av hans morsomste oppgaver var takterrassen.

-På takterrassen er det en helling under terrassen, så der har jeg kløyvd gulvbjelker slik at regnet som kommer renner der det skal. Siden vi har bygd et funkishus med flatt tak må vi tenke annerledes enn til vanlig med tanke på å frakte regnet bort fra huset. Men dette har vi fikset ved usynlige takrenner.

erlend-laerling_veileder-erik.jpg
Her jobber veileder Erik Knutsen med takterrassen sammen med Erlend.

Når det kommer til innsiden av funkisboligen har det gått i alt fra kosting til lekting av murvegg.

-Jeg lektet alle murveggene med liggende to-tommere gange to- tommere. Også liggende med cc avstand på 60 cm. Jeg har også satt på stålhjørner i underetasjen. Det er jo stålhjørner i alle etasjer som har med yttervegger å gjøre, men jeg gjorde det helt alene i underetasjen.

I tillegg til dette har han også vært med på å lekte og isolere himlingen i alle etasjer.

-Og så har jeg plastet på innsiden av ytterveggene. Det betyr at man legger plastikk langs ytterveggene som er av tre for at det ikke skal komme damp og fukt inni bygget.

erlend-laerling_stovsuger2.jpg
Erlend foran en av sine ferdige vegger med plast. Når jobben er gjort må det ryddes, og da er det frem med støvsugeren.

Og lenge før alt dette holdt de på med ytterveggene i både 1. og 2. etasje.

-Her la jeg bjelkelag i 2. etasje. Parapetene i 2. etasje. For de som ikke vet hva det er så er det nesten som en vegg, det er på en måte gjerdet til takterrassen. Det ser ut som en vegg, men er ikke like høy og bred.

Han har også holdt på mye med taket og laget taksperrer og undertak samt lekting av taket. Og ikke minst innsetting av vinduer.

-Det var skikkelig kult å være med på, sier han, og fortsetter: Siden overkanten av vinduene skal være på akkurat samme høyde brukte vi en laser for å sørge for at alle overkanthøydene er like på alle vinduer i samme etasje. Nedkantene justerte vi med skruer som kan justere høyden. Deretter løftet vi vinduet inn i vindusåpningen for å få rett høyde.

Han har også forankret ytterveggene i sokkeletasjen. På spørsmål om han har lært noe av sitt første byggeprosjekt som lærling for Nordbohus svarer han:

-Jeg har lært utrolig mye og vært gjennom absolutt alt. Jeg har lært meg alt som trengs for at et bygg skal bli godkjent. Jeg synes boligen ser bra ut med tanke på både panel og designet.

Erlend stråler av lykke og sier han har gjort akkurat det han trodde han skulle gjøre i sitt første husprosjekt av lærlingperioden.

-Jeg kan spørre mine mentorer Erik og Espen om alt, og jeg får hjelp med engang hvis jeg trenger det. Jeg har aldri vært redd for å spørre de og jeg har blitt veldig godt kjent med dem. Jeg har fått en veldig god opplæring i hvordan man bygger et helt hus.

Hvordan har det vært å jobbe inne kontra ute?

-Da jeg startet var det strålende sol, så det var fantastisk. Men det ble litt verre å lære seg å jobbe i plaskregn med mye klær og regntøy. Derfor var det godt å jobbe mye inne når det var dårlig vær ute.

Huset Erlend var med å bygge er en svart funkisbolig i Sjetnemarka i Trondheim med jacuzzi og selvvaskende vinduer.
 

Skrevet av Sebina Stegavik, BENNETT


Har du lyst til å bli tømrer i Nordbohus? Ta kontakt med en av våre forhandlere og kom igang! www.nordbohus.no/forhandlere 

Les også: En jobb du kjenner på kroppen

Les også: 10 spørsmål om tømreryrket

Les også: Veilederne legger til rette for en morsom hverdag

Finn forhandler