Seniorbolig: Vi utvikler tilrettelagte boligområder for eldre

De Eldres Boligspareklubb tilbyr rimelige og tilrettelagte boliger for eldre. Med seg på laget har de Nordbohus Kongsvinger, som ikke bare bygger boligene, men også tar initiativ til å gi et godt tilbud til medlemmene.
 

nordbohus_fjellflokkvegen-brl_de-eldres-boligspareklubb_7_web_0.jpg

Boligfeltet Geitramsvegen i Kongsvinger, med Fjellflokkvegen borettslag, som er utviklet i samarbeid med De Eldres Boligspareklubb.

Mange eldre ønsker å flytte fra den store eneboligen til en bedre tilrettelagt leilighet. Statistikken viser imidlertid at hele 8 av 10 personer over 60 år betaler like mye eller mer for den nye boligen som de fikk for å selge den gamle.
 
De Eldres Boligspareklubb er en av løsningene på dette problemet. Klubben bygger og forvalter rimelige og tilpassede eldreboliger i borettslag. I tillegg samarbeider de med banken, slik at medlemmene kan spare opp innskudd for å kjøpe seg bolig.
 
Kjell Rikardt Berget satt i styret i De Eldres Boligspareklubb i Kongsvinger i 14 år, tre av dem som leder. Han forteller om grunntanken bak klubben:
 
– De Eldres Boligspareklubb i Kongsvinger startet i 1986. Formålet var å kunne tilby rimelige og gode eldreboliger til medlemmene, og hjelpe dem å spare opp egenkapital for å kunne kjøpe dem.

 

Per-Gunnar-Gjermshus_nordbohus_web.jpgEntreprenør og boligutbygger siden 2000
I Kongsvinger har Nordbohus og De Eldres Boligspareklubb samarbeidet tett i mange år, og Nordbohus har vært entreprenør og boligutbygger på mange byggeprosjekter.
 
– Det startet med at vi vant et anbud i 2000, og skulle bygge 18 leiligheter i et borettslag. Før vi ble ferdige, dukket det opp flere som ville kjøpe eldrebolig, og vi klarte å bygge 16 ekstra.
 
Det forteller Per Gunnar Gjermshus, daglig leder i Nordbohus Kongsvinger (bildet).
 
Da medlemmene i klubben så hvor fine eldreboligene ble, økte etterspørselen enda mer. Nordbohus og De Eldres Boligspareklubb satte i gang flere byggetrinn, og endte opp med å bygge til sammen 45 boliger. Mer var det ikke plass til på utbyggingsarealet.
 
Eldreboliger som ivaretar praktiske og sosiale behov
Siden den gang har samarbeidet vært tett, og Per Gunnar Gjermshus har god erfaring med hvilke hensyn som er viktige å ta i boligutvikling for De Eldres Boligspareklubb:
 
– Eldreboligene må være egnet for de praktiske og sosiale behovene til de over 60 år. For å ivareta tilgjengeligheten må alt være samlet på ett plan. Leilighetene skal være mindre, gjerne rundt 80 kvm.
 
Hverdagen til de eldre er et sentralt hensyn i boligutviklingen. Leilighetene tilrettelegger blant annet for å kunne leve med rullestol eller ha overnattingsbesøk fra barnebarn. Innimellom mange praktiske hensyn, finner de også rom for å ivareta det sosiale:
 
– Det fine med borettslagene er at de eldre finner hverandre. Jeg tror det føles som en trygghet å ha likesinnede rundt seg, sier Gjermshus.

 

 

nordbohus_fjellflokkvegen-brl_de-eldres-boligspareklubb_2_web.jpg
Det ser meget flott ut i hagene i Fjellflokkveien BRL.

Tett samarbeid og engasjement
De Eldres Boligspareklubb har blitt populær i Kongsvinger, og klubben har nå 400 medlemmer. Det betyr at behovet for boliger er stort, og det er Nordbohus som har tatt initiativ for å få i gang nye prosjekter:
 
– Vi har hele veien hatt et tett og godt samarbeid med De Eldres Boligspareklubb, og vi vet at de har behov for flere eldreboliger. Så da vi fant noen tomteområder som kunne være egnet for boligutvikling for eldre, tok vi kontakt og arrangerte et informasjonsmøte for medlemmene, forteller Gjermshus.
 
Interessen for ideen til Nordbohus var stor, og mange meldte seg. Gjermshus forteller at de nå har bygd 18 nye leiligheter i 2014 og 2015. Denne gang har Nordbohus tatt enda større ansvar i prosjektutviklingen enn tidligere.
 
– Til å begynne med styrte De Eldres Boligspareklubb planene selv, og vi bygget på anbud. Nå kjenner vi hverandre godt, så vi bygger våre egne Nordbohus-boliger, som oppfyller behovene deres, sier han.
 
Det hjelper dem å holde kostnadene – og prisen – nede:
 
– Når vi bygger boliger vi kjenner godt, blir byggefasen rimeligere. Da kan vi prise dem lavere, slik at det blir billigere for kjøperne. Det synes jeg er viktig, og vi opplever en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Mange har jo spart i mange år for å kunne flytte inn i en slik rimelig og lettstelt eldrebolig, avslutter Gjermshus.

 

nordbohus_fjellflokkvegen-brl_de-eldres-boligspareklubb_4_web.jpg

Lekeplassen er klar for besøk fra barnebarna i Fjellflokkveien BRL - i regi av De Eldres Boligspareklubb og Nordbohus

Ta kontakt med nærmeste Nordbohus-forhandler dersom du ønsker å utvikle et tilsvarende prosjekt. Kanskje du kan være med og starte en boligspareklubb der du bor?

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18