Boligkonseptet Sogn123 - stor reduksjon i byggekostnad

Nordbohus bygger mye mer enn eneboliger, og Sogn 123 er et boligkonsept fra Nordbohus som legger til rette for optimal boligbygging og høy bokvalitet. 

Med målsetting om å redusere byggekostnaden med 20% startet arbeidet i 2014, og ved inngangen av 2016 kan prosjektdeltakerne stolt konstantere at målet er nådd. –For både prosjektering og medgått tid på byggeplass ser vi en reduksjon i tidsforbruk på mer enn 20%, sier prosjektleder Stian Ervik i Nordbohus AS.

Konseptet er utviklet av Nordbohus sitt hovedkontor i tett samarbeid med Nordbohus Sogn som har vært pilotbedrift, og sentrale byggevareleverandører. Intensjonen er å ha et konsept for boligbygging der alle ukjente faktorer er eliminert. Man er klar for bygging på 1, 2, 3, og trygg på at sluttsummen blir som planlagt. –Vi hadde aldri klart dette uten Nordbohus Sogn. Deres deltakelse er uvurdelig, og samarbeidet har fungert optimalt. Vi har designet og beregnet, mens de har bygd og kontinuerlig meldt tilbake med forbedringsforslag. Det er stor forskjell på tidsforbruket på de første boligene og de siste. Det er takket være den nære dialogen mellom utførende tømrer i Nordbohus Sogn og ingeniørene i Nordbohus sitt hovedkontor. Nå har vi oppskriften klar for de øvrige Nordbohusforhandlerne i kjeden, og alle andre som ønsker å ta del i boligkonseptets fordeler. Allerede er flere kommuner på banen og i samtale med Nordbohusforhandlerne. Det snakkes om både flyktning-, førstegangsetablerer- og seniorbolig. Sogn123 er således et meget anvendelig konsept for flere bruksområder, sier Ervik. 

Se video av boligkonseptet Sogn123

Tre ulike størrelser

Konseptet består av horisontaldelte tomannsboliger i tre ulike størrelser:

 • 56 kvm BRA pr. boenhet
 • 75 kvm BRA pr. boenhet
 • 93 kvm BRA pr. boenhet
 • Leiligheter på 56 kvm kan kombineres i samme bygg med de øvrige størrelsene. Eksempelvis to leiligheter på 56 kvm i ene enden og to leiligheter på 93 kvm i andre enden. Man setter sammen boenhetene etter behov.

Plantegninger

Her er plantegninger som viser de ulike leilighetstypene Sogn1, Sogn2 og Sogn3.

SOGN1:
56 kvm BRA, har ett soverom og er forøvrig en rasjonell og praktisk leilighet som dekker alle behov for enslige eller et par. 

 

plan%20sogn1.jpg

SOGN2:
Sogn2 er 75 kvm BRA, har to soverom og en praktisk bod i tilknytning til stue.

 

plan%20sogn2.jpg

SOGN3:
Sogn3 er 93 kvm BRA, har tre soverom og en større stue enn de øvrige to modellene. 

plan%20song3.jpg

 

Boligene er designet og konstruert med tanke på to markedsområder:

 • Kommuner som ønsker boliger til utleie og andre boligbehov
 • Det kommersielle markedet med hovedvekt på førstegangsetablerere, eneforsørger og studentbolig. Vi ser også eldrebolig som et meget relevant marked.

Klikk her for å se video hjemme hos Kamilla og Gudvin i deres leilighet i Sogn2

Rasjonell tankegang gav flere fordeler

Hovedfokus for Sogn123 er lav byggekostnad, uten å gå på akkord med kvaliteten. Jakten på besparelser i byggekostnad og rasjonell bygging har gitt mange fordeler i det endelige boligkonseptet:

 • Svært effektiv produksjon. Alt er klart for serieproduksjon av veggelementer, takverk mm.
 • Alle uforutsette elementer er hensyntatt, og gjentakende bygningskomponenter er kvalitetssikret, eksempelvis bad, kjøkken, trapp, dør/vindu, installasjoner osv.
 • Sogn 1, 2, 3 tilfredsstiller Husbankens krav om tilskudd til utleieboliger, og kan også tilfredsstille krav om grunnlån.
 • Sogn 1, 2, 3 kan tilfredsstille Husbankens energikrav, og har tilnærmet samme nivå som Lavenergihus klasse 1.
 • Gode innkjøpsbetingelser og effektiv logistikk gjennom Nordbohus sitt eget innkjøpsselskap, Nordbokjøp.
 • Konseptet etterlever Nordbohus sine verdier og ikke minst vårt kundeløfte; bygd for å vare.

Tett samarbeid med topp leverandører

Nordbohus sitt eget innkjøpsselskap, Nordbokjøp, har vært en meget aktiv deltaker i prosjektets utvikling. Samarbeidspartnerne fra byggevareindustrien er blant annet: HagenTreindustri/StryntrappaNorDanPreTreSystemairIcopalSwedoorNoremaRBI og Byggma.

Redusert byggekostnad, og redusert byggetid kommer selvsagt også kundene våre til gode. Sogn123 har en rimelig utsalgspris, og det er blant annet takket være samarbeidet med sentrale byggevareleverandører, avslutter Ervik.  

08.03.2016
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler