Hvordan male hus av tre utvendig?

Eneboligen Link har fått noen strøk med beis, ikke maling.

Er det på tide å friske opp malingen? Eller ønsker du kanskje å male huset i en ny farge? Når du skal male hus utvendig er det viktig at jobben gjøres riktig. Dersom du gjør et godt forarbeid, og en grundig jobb med malingen, må du kanskje ikke gjennomføre den omfattende oppgaven like ofte. Her får du veiledning og tips til hvordan du går frem når du skal male huset ditt.

Skrap av løs maling

Før du setter i gang med malingen, må veggene dine rengjøres. Du bør sjekke veggene for mugg- eller råteskader, og eventuelt bytte ut deler som er alvorlig skadet. Finner du tegn på mugg? Da kan du få kjøpt egne produkter som du bør bruke før du maler over med ny maling.
 
Dersom den gamle malingen har begynt å skrelle av, må det som er løst skrapes av før du går videre. Bruk en skarp skrape og den tiden du trenger. Du vil ikke angre på å gjøre denne jobben skikkelig.

Vask veggene før du maler

Maler du skitne vegger vil malingen sitte veldig dårlig, og du må male huset oftere. Luftforurensning og skitt må av, og veggene må få tørke skikkelig før du begynner å male.
 
Det finnes egne typer såpe som er laget spesielt for utvendige vegger. Spray på blandingen av såpe og vann med en hagesprøyte eller lignende, og bruk en børste eller svamp der det er ekstra skittent. Husk å skylle veggene skikkelig med hageslangen. Du kan gjerne vaske huset på en kjølig gråværsdag. Da slipper du at solen tørker såpen på veggene før du rekker å skylle den av. Kanskje får du også litt hjelp fra regnet?
 
Vær forsiktig med bruk av høytrykksspyler når du vasker huset. Det er ikke nødvendig, og med for høyt trykk kan du skade kledningen på huset ditt. Hageslangens vannstråle rekker i tillegg lengre opp på veggen enn høytrykksspyleren.

Grunning av vegger utvendig

Dersom det er lenge siden du har malt huset, bør du bruke en grunning før du maler. Du kan også legge et strøk med en alge- og soppdreper. Normalt sett trenger du ikke å grunne trevegger som er malt eller beiset tidligere, en god vask vil være nok. Om du likevel ser flere områder med bart, ubehandlet treverk etter at du har vasket over, kan et strøk med grunning forlenge tiden til neste gang du må male huset.

Male hus utvendig

Når veggene er rene og tørre etter vasken, og grunningen har fått tørket skikkelig, kan du begynne med selve malingen av huset ditt. Dette er kanskje den mest givende delen av prosessen. Du får god hjelp hos din lokale forhandler til å velge ut gode produkter, som pensler og ruller. De skal også kunne gi deg veiledning på hvor mye maling du vil har behov for.
 
Husk at bedre produkter kan gjøre underverker for resultatet. Det kan også gjøre jobben morsommere og kutte ned på tidsbruken.
 
Du bør legge 2-3 strøk med maling for hver gang du maler huset. På det første strøket kan du gjerne dra penselen tørrere for hvert strøk, slik at du kjenner at den fester seg litt mot underlaget. Ikke glem å male endene av panelene om du har vertikalt panel. Du ser ikke disse endestykkene hver dag, men de er hardt utsatt for vær og vind, og bør kanskje få et ekstra tykt lag med maling.

Værforhold for maling av hus

Rundt 16 grader, grovt regnet mellom 8 -23 grader, og overskyet, er perfekt malevær. Du kan male selv om det er sol ute, men hold deg i skyggen. Dersom solen steker rett på en nymalt vegg, vil malingen kunne tørke for fort, og det kan oppstå stygge blemmer. Du bør også unngå å male for sent på kvelden. Det er ofte fuktigere om natten enn om dagen, og malingen fester seg bedre jo tørrere det er.

Er du usikker på om det er på tide å male huset? Få veiledning i artikkelen Hvor ofte må du male hus utvendig

Les også: Maling av hus? Dette må du tenke på

Les også: Fasadevask - slik vasker du huset utvendig


07.05.2015
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS