Hvor ofte bør du male hus utvendig?

Denne utgaven av eneboligen Bias er forholdsvis nymalt

Lurer du på hvor ofte du bør male ditt hus utvendig? Her får du enkle svar og retningslinjer til hvor hyppig huset ditt bør males på utsiden!

Selv om Nordbohus sine eneboliger og tomannsboliger ofte er ferdig malt utvendig ved overtakelse, må man likevel vedlikeholde huset godt for at det skal vare så lenge som mulig. Noen år etter overtakelsen av huset bør du sjekke fasaden og vurdere om den trenger en oppfriskning. Her får du en veiledning på hvor ofte du bør male hus utvendig, og noen tips til valg av maling.

Klima og type utendørsmaling

Det finnes et hav av ulike typer utendørsmaling og beis, og ulike typer klima vil påvirke malingen på hus forskjellig. Det finnes derfor ikke et fasitsvar på hvor ofte du bør male hus utvendig, men det er noen enkle retningslinjer som gjør det lettere for deg å vurdere når det er på tide med et nytt strøk. Dersom du bor for eksempel på fjellet eller ved kysten, vil huset ditt bli utsatt for mer slitasje, og du bør male oftere.

Ikke mal huset utvendig for ofte

Du kan faktisk male huset ditt for ofte. Husleverandører fra Nordbohus bruker de beste produktene på markedet, og du kan da gjerne vente 10-12 år før du må male huset på nytt. Dersom du maler for ofte, kan det samle seg fukt, og det kan lettere oppstå sprekker i malingen.
 
Det viktigste er at du følger med på veggene dine, og at du vet hvilken type utendørsmaling eller beis som er brukt på huset tidligere. Generelt sett må hus som er beiset vedlikeholdes oftere enn om det er brukt maling eller dekkbeis. Det finnes dekkbeiser som har en oppgitt varighet på 12 år, og utendørsmaling som kan vare i hele 16 år.
 
Du bør likevel sjekke huset ditt utvendig med jevne mellomrom, for å være sikker på at du unngår mugg- eller råteproblemer.

Varigheten på forskjellige typer utendørsmaling

Med utallige forskjellige produsenter, og enda flere forskjellige typer utendørsmaling og beis, kan det være vanskelig å avgjøre hva du skal bruke når du skal male hus utvendig. De forskjellige typene beis og maling kan likevel deles opp i kategorier. Produktene i hver kategori kjennetegnes av lignende egenskaper, og har tilnærmet lik levetid.
 
Ulike typer produktkategorier har generelt følgende egenskaper:
 

  • Beis: tynn, transparent beis, varighet ca 4-5 år

  • Oljedekkbeis: mer dekkende beis, varighet ca 7-8 år

  • Linoljemaling: puster godt, varighet ca 6-8 år

  • Dekkende maling: varighet 10-12 år

Male mur utvendig

Mur har andre egenskaper enn treverk, og skal da selvfølgelig behandles litt annerledes. På murvegger anbefales det at du bruker silikonemulsjon for mur. Denne type produkter puster, du vil unngå at malingen flasser av like fort, og de kan også brukes på murvegger som er behandlet med andre typer produkter tidligere.

Er du klar for å sette i gang? Les hvordan male hus av tre utvendig.

Les også: Maling av hus? Dette må du tenke på.

Les også: Fasadevask - Slik vasker du huset utvendig


07.05.2015
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS