Hopp til hovedinnhold
Fasadevask

Fasadevask - slik vasker du hus av tre utvendig

Det tar ikke lang tid å vaske huset utvendig, og som belønning får du et hus som ser nymalt ut og lengre levetid på beis og maling.

Huset har ikke bare behov for rengjøring innendørs, også utvendig er det behov for en årlig vask. Med økende luftforurensing og fuktigere klima, er det innimellom behov for å gi huset en grundig fasadevask. Det er både enkelt, går forholdsvis fort og er verdt å sette av tid til.

Hvorfor vaske utvendig

Et år med luftforurensing kan gå hardt utover fargen på huset og gjøre at fargen blir både grumsete og ulik den opprinnelige. Men det som er enda viktigere å være klar over er at det kan forårsake skader på treverket om husvegg og fasade ikke blir rengjort. Skitne vegger tiltrekker seg fukt og gjør at grobunn for ulike mikroorganismer blir bedre. I skitten sitter det også soppsporer og blir de sittende lenge nok kan det forårsake råte. Med mer fuktig vær og økende luftforurensing har vekstforhold for sopp og alger blitt bedre. En årlig husvask er med på å forebygge og gi dårligere vekstvilkår. Slurver du med rengjøringen kan flere unødvendige problemer oppstå, og både beis og maling kan få redusert levetid.

Årlig vedlikeholdsvask

Er dere to om å vaske trenger det ikke å ta mer enn et par timer å rengjøre en enebolig. I tillegg slipper du å komme med unnskyldninger som «det er da så sjeldent sol» og «men været er jo så fint i dag», for det mest ideelle været for en husvask er grå himmel. Å vaske mens det er sol er ikke å anbefale da det krever at du først fukter huset og så må passe på at såpen ikke tørker underveis. Slik gjør du:

 1. Start med å blande ut Jotun Husvask med vann, 1:20, eller andre produkter beregnet for fasadevask. Husvaskprodukter fjerner salt, grønske, skitt, blomsterstøv, grønske, fett og svertesopp. Ifølge Jotun gjør dette at sopp- og algevekster ikke så lett får feste og at risikoen for å binde fuktighet på veggen reduseres.
 2. Sprøyt blandingen på veggen. Her er det viktig å starte nederst og jobbe seg oppover. For det første så er husveggen mest skittent nederst, så det gjør ikke noe at virketiden blir litt lengre her. For det andre unngår du at rander med skitt renner nedover veggen og lager stygge merker. Det enkleste er å benytte en trykksprøyte til dette formålet.
 3. La såpen virke i 5-10 minutter og pass på at det ikke tørker inn. Må du vaske i sol, pass på at du fukter både før du har på rengjøringsmiddelet og holder det fuktig underveis.
 4. Når virketiden er ferdig, gå over veggen med en halvstiv kost/børste på et forlengelsesskaft for å komme til i alt av fordypninger på veggen. Dypp den i vaskeblandingen og skrubb veggen, også her fra nederst på veggen og oppover.
 5. Skyll veggen med en hageslange for å få av husvaskmiddel og skitt. I motsetning til med resten av vaskeprosessen skal du her skylle ovenfra og nedover.

Vask før maling

Skal du male huset må du bruke noe kraftigere rengjøringsmiddel enn det du gjør ved den årlige vasken. Her har Jotun et produkt som kalles Kraftvask. I tillegg til at dette er et kraftigere rengjøringsmiddel, gjør det også at flaten på veggen blir nedmattet og at det nye strøket med maling får bedre heft til underlaget. Fordi rengjøringsmiddelet er noe sterkere er det her lurt å benytte beskyttelsesbriller og hansker. Utover dette er fremgangsmåten den samme som ved vanlig vask. Vil du ha en ekstra forsikring mot sopp og grønske anbefaler produsenten å benytte sopp- og algedreper helt til slutt på veggene. Les også: Hvor ofte bør du male hus utvendig?

PS: Veggen må være tørr før du maler! Det tar normalt to til fire dager og det skal ikke være høyere enn 18% fuktinnhold i materialet.

Vasking med høytrykksspyler

De siste årene har stadig flere tydd til bruk av høytrykksspyler når de skal vaske huset fordi det går raskere enn andre metoder. Det ikke mange er klar over er at du kan skade husveggen om du bruker den feil. Treverket kan bli oppfliset og ødelagt, malingen kan løsne fra underlaget og vann kan trenge inn i veggen og gjøre skade på materialet. Anbefalingen er derfor å heller benytte seg av en vanlig hageslange når fasaden skal vaskes. Vil du likevel benytte høytrykksspyler sørg for at du har gjort alle vurderinger i forkant og bruker den riktig:

 • Vurder husveggens tilstand og om den tåler behandlingen. Er veggen sprukken, har dårlig utlufting bak kledningen, store glipper mellom over og underligger eller andre svakheter byggteknisk bør du unngå å bruke høytrykksspyler.
 • Ikke ha for høyt trykk. På trevegger bør du ikke ha høyere trykk enn maks 75 bar og om du har muligheten juster trykket ned. Øk avstanden til underlaget hvis du ikke har denne muligheten og prøv først på et mindre synlig sted.
 • Avstanden til veggen bør være minst 30 cm.
 • Unngå å spyle inn i åpninger eller sprekker.
 • Hold strålen på skrå og ikke for lenge på samme plass
 • Tøm høytrykksspyleren for vaskemiddel etter bruk og skyll både slanger og beholdere med rent vann.

Vil du at huset ditt skal holde i år etter år, ta deg også tid til å gi det den behandlingen det fortjener. Start våren med en grundig fasadevask.

Har du lyst på et helt nytt hus? Start drømmen med å se på vårt utvalg av nye hus eller last ned vår huskatalog.

Relaterte artikler

Hvor ofte bør du male hus utvendig?

Hvor ofte bør du male hus utvendig?

Lurer du på hvor ofte du bør male ditt hus utvendig? Her får du enkle svar og retningslinjer til hvor hyppig huset ditt bør males på utsiden!

Oppgrader uteområdet ditt så vel som hyggenivået

Ting du kan gjøre med hus og hage i sommer

Skal du være hjemme i sommer? Det gir deg muligheten til å gjøre mye med hus og hage – ting du ellers kanskje ikke rekker. Her er våre forslag til praktiske aktiviteter som oppgraderer både uteområdet ditt og hyggenivået.

Kallevig funkisbolig

Hva koster det å bygge hus?

Lurer du på hva det egentlig koster å bygge et helt nytt hus? Totalsummen for å bygge et hus avhenger av flere ulike faktorer. Vi er opptatt av å gi deg som kunde et mest mulig realistisk prisbilde, da pris naturlig nok er en helt avgjørende faktor for de fleste.