Lys og åpen stue- og kjøkkenløsning i moderne hus fra Nordbohus

Hvordan skape drømmehjemmet fra innsiden og ut? Les våre interiørtips!

Med mottoet bygd for å vare, er det viktig for oss at du sitter igjen med en følelse av at ditt nye hus er bygd med kvalitet. Det samme bør gjelde for interiøret du velger. Frøydis Lønning Øfeldt, salgskonsulent i Nordbohus TG Bygg, har en bachelorgrad i kunst og design. Les hennes beste tips for hvordan du kan skape drømmehjemmet fra innsiden og ut.

 

Start interiørplanleggingen tidlig

Frøydis mener det er mange grunner til å starte interiørplanleggingen så tidlig som mulig. Hun anbefaler å jobbe mye med planløsningen, og utnytte alle kriker og kroker til fulle. Har du smarte oppbevaringsløsninger, kan verdifulle kvadratmeter brukes til å få plass til hjemmekontor, hobbyrom eller hjemmespa.

Begynner du å tenke på interiøret når planløsningen er satt, kan det være vanskelig eller dyrt å forandre på det, forklarer Frøydis.

 

Interiørillustrasjon av lys og moderne stue i enebolig fra Nordbohus
Eneboligen Nukleus har en praktisk planløsning og god plass til hele familien.

 

Dette bør du tenke på når du skal velge interiør til din nye bolig

 

1. Sett av tid til å kartlegge dine og familiens behov: hvor mange er vi, hva liker vi å gjøre hjemme, har vi ofte besøk?

Frøydis mener det er viktig å tilpasse interiøret til menneskene som skal bo og leve i hjemmet:

 

Hvordan er inngangspartiet tilpasset barnas utstyr og ytterklær? Er det fortsatt romslig i stuen med et par gjester ekstra? Tenker du over slike spørsmål, får du fort et funksjonelt interiør som både tilfredsstiller familiens behov, og som passer til huset. Dette vil ofte føre til trivsel og en følelse av harmoni.

 

Frøydis Lønning Øfeldt, salgskonsulent i Nordbohus TG Bygg

 

2. Planlegg i soner: Har boligen en stor og åpen stue? Del den inn i flere ulike soner, og finn ut hvor i rommet dere ønsker å gjøre ulike aktiviteter.

- I en bolig med store vinduer og panoramautsikt, vil dette være en naturlig plass å ha sittegruppe. TV-en kan med fordel plasseres i en sone med mindre vinduer, da slipper man gjerne også solskjerming, tipser Frøydis.

Har du flere vinkler og kroker i rommet, skapes ofte sonene naturlig. Har du et stort åpent rom, kan du oppleve rommet som en stor hall, og det kan være mer utfordrende å skape et harmonisk interiør. Et godt tips fra Frøydis er å skape disse sonene med skillevegger.

Det kan likevel være vanskelig å lage skillevegger i et rom med mange vinduer. Her har Frøydis et annet godt tips: plasser sofagruppen et stykke ut fra veggen med masse luft rundt. Du kan også definere sonen tydeligere med et stort gulvteppe. Teppet bør være så stort at det rommer hele sittegruppen. Blir alle møblene plassert langs veggene, kan møblene fort virke for små til det store rommet, og du får en stor åpen flate midt i rommet som ikke brukes til noe.

 

3. Belysning: Hvordan velge rett belysning i de ulike rommene?

 

- En stor «statement-lampe» i trappen eller over spisebordet tilfører rommet karakter og blir som et møbel i seg selv. Legger du inn belysningsplan tidlig i prosessen, kan alle ledninger skjules inni veggene, og punkter kan legges inn akkurat der du trenger de, forklarer Frøydis.

Man kan se på belysning på to måter; grunnbelysning som spotter og downlights, og andre lamper som kan være stemningsskapende eller en del av dekoren. Det trengs gjerne en god blanding av ulike lyskilder for å skape et godt opplyst rom. Hennes råd er å planlegge en grunnbelysning som lyser opp de sonene der du trenger godt lys.

Sorte matte lamper henger over trekjøkken
Foto: Sigdal

 

Uttrykk din personlighet gjennom interiøret

Mange henter inspirasjon på sosiale medier, og dette kan være vanskelig å gjenskape i eget hjem, og det forteller ofte lite om de menneskene som bor i hjemmene. Når Frøydis selv veileder kunder, ønsker hun at hjemmet skal gjenspeile menneskene som bor der:

 

En tabbe mange gjør når man flytter inn i ny bolig, er å kjøpe alt nytt. Dette kan fort oppleves upersonlig, og kan føles som en møbelkatalog. Bruk heller litt ekstra på noen få møbler du har ønsket deg lenge, eller noe du virkelig trenger.

 

Frøydis Lønning Øfeldt, salgskonsulent i Nordbohus TG Bygg

 

Noen ganger er den sofaen du hadde faktisk for liten eller for stor for den nye boligen. Tenk på at møblene skal fungere i rommet. Ta vare på ting du er glad i, som er arvet, eller som har fulgt deg gjennom livet, sier Frøydis.

- En blanding av nytt og gammelt i interiøret gir hjemmet ditt karakter, og gir mer personlighet i hjemmet. Bilder av familiemedlemmer og venner gir også varme og god stemning i huset, forklarer hun.

 

Slik skaper du en rød tråd i hjemmet gjennom interiøret

 

Kjøkken fra Sigdal
Foto: Sigdal

 

 

Nøkkelen er å lage seg en plan. Start med å finne en farge- og materialplan til hele boligen. Ta avgjørelser for de store flatene først, slik som gulv, tak og vegger. Når alle de store flatene er bestemt, er det lettere å legge til materialer og tekstiler på møbler. Ikke vær redd for å blande ulike typer materialer, teksturer og overflater, men vær gjerne tro mot fargepaletten.

 

Frøydis Lønning Øfeldt, salgskonsulent i Nordbohus TG Bygg

 

Har man for eksempel en varm trefarge på gulvet, bør man ikke velge en kaldgrå trefarge på kjøkkenet, foreslår Frøydis. Hun råder til å lage små materialprøver av de ulike valgene du har gjort, og ta de med deg når du går rundt hos ulike forhandlere. Da kan du også få eksperttips hos de ansatte.

Lys og moderne stue i moderne hus fra Nordbohus
Nøytrale og rolige farger i den moderne eneboligen Topp-Form.

 

Trendy eller tidløst?

Frøydis har lang erfaring med trender som kommer og går. Hun vet det er lett å bli påvirket av trender, enten man vil eller ei. Hun oppfordrer i stedet å tenke på hva du selv liker. Liker du farger eller foretrekker du en mer dempet base? Liker du en spesiell type treverk eller slette, rolige flater?

Plutselig ser man mørke treflater over alt, og tror at man alltid har likt det. Hvite vegger ble ansett som tidløst i flere tiår. Nå har farger overtatt som den nye standarden, og hvitt er ansett som upersonlig og kjedelig.

Den blå fargen Oseansdrøm fra Fargerike
Oseansdrøm - årets farge 2023 hos Fargerike. Foto: Per Erik Jæger for Fargerike.

 

 

Mitt tips er å styre unna de største tredene. Ikke fall for fristelsen med å kjøpe den spesifikke lampen eller vasen som «alle andre» har. Unngår du spontane innfall, og holder deg til den nevnte farge- og materialplanen, så er det større sjanse for at du trives i interiøret, og er fornøyd i mange år

 

Frøydis Lønning Øfeldt, salgskonsulent i Nordbohus TG Bygg

 

Våre interiøreksperter hjelper deg gjerne

Dersom du synes det er vanskelig å finne gode løsninger selv, anbefaler Frøydis og Nordbohus å få hjelp av en interiørdesigner. Dette koster litt ekstra, men det kan være vel verdt pengene, på lang sikt. En fagperson hjelper med alt fra planløsning og møblering til farger og materialer. Det kan være dyrt å gjøre bomkjøp på møbler som du senere finner ut ikke passer likevel, eller at hele huset må males om igjen, fordi du ikke trives med fargene. Vi gjør vårt ytterste for å vise ulike muligheter du har i ditt prosjekt, og vil alltid gi deg våre anbefalinger. Til syvende og sist er det naturligvis du som bestemmer. 

Kontakt oss gjerne for å få våre profesjonelle anbefalinger for ditt interiørprosjekt!

 

Skrevet av Silje Birkhol, Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18