Bygg tomannsbolig med finansiering i Husbanken

I februar 2014 endret Husbanken sine retningslinjer for lån. Det er ikke lenger mulig å søke om grunnlån til oppføring av eneboliger større enn 150 m2 BRA, men det finnes likevel flere spennende muligheter for deg som vurderer å bygge nytt hus

Vi tok en prat med Husbanken for å finne ut nøyaktig hvilke alternativer som finnes.
– Ett alternativ er å finne noen å bygge en tomannsbolig sammen med. Det totale arealet kan da være på inntil 280 m2 BRA, eller 140 m2 BRA per enhet, inkludert utvendig bod. Det er fullt mulig å søke to sammen. Tidligere var det mer av dette, men nå er det svært få søknader av denne typen. Det forteller rådgiver Randi Selseth hos Husbanken Midt-Norge. Det er også mulig å søke om grunnlån til oppføring av enebolig med utleieenhet hos Husbanken. Maksimal størrelse kan da ikke overskride 200 m2 BRA (inkludert utvendig bod).

20 milliarder i potten i 2015

I år var det 20 milliarder i potten, fordelt på startlån og grunnlån. Husbanken gir grunnlån til privatpersoner, utbyggere, boligbyggelag, borettslag, kommuner, fylkeskommuner samt selskap og stiftelser. Lånet fordeles ut fra en prioritert liste, hvor grupper som flyktninger, eldre og funksjonshemmede kommer først i køen. De gjenstående lånemidlene gis til oppføring av nøkterne boliger – boliger som tilfredsstiller Husbankens krav om areal og kvalitet.
– Boligen må ha visse kvaliteter, og vi stiller krav til både areal, energi og universell utforming. Det betyr at alle nødvendige funksjoner må være tilgjengelig på hovedplanet. I tillegg må prosjekter som får tilsagn fra Husbanken settes igang innen 3 måneder, sier rådgiver Wenche Ervig.
Det er statsbudsjettet som avgjør hvor mye Husbanken har til rådighet. For 2016 er det lagt frem et forslag om 18 milliarder.

– Et supplement i markedet

– Husbanken gir tilsagn på grunnlån gjennom hele året. Vi skal fungere som et supplement i markedet, forklarer Ervig. Nordbohus tilbyr, i tillegg til flere eneboliger under 150 m2 BRA, en rekke tomannsboliger som er innenfor Husbankens arealkrav. For deg som vurderer å bygge nytt hus betyr det at det fortsatt er gode muligheter for å få grunnlån fra Husbanken – til god rente.

Om du allerede vet at du ønsker å bygge tomannsbolig sammen med familie, venner, søsken eller andre, er det liten vits i å vente skal vi tro rådgiverne: – Husbankens kvalitetskrav strekker seg ut over kravene i TEK 10. Prosjekter med ekstra gode kvaliteter kan prioriteres, forteller Selseth, og legger til: – Det er mye som må klaffe for å kunne bygge sammen. Partene må være enige om område, det må stemme tidsmessig, og sist, men ikke minst, utbyggeren må ha en tomt. Om dette er på plass, er det fullt mulig for to parter å søke om grunnlån for oppføring av felles tomannsbolig.

30.10.2015
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler