Hva er et førstehjemslån?

Er du i etableringsfasen og på utkikk etter hus eller leilighet? Da kan førstehjemslån være det du trenger for å realisere drømmen om et eget sted å bo. Her forklarer vi deg hva et førstehjemslån faktisk er. 

Boligprisene i Norge har steget mye de siste 30 år, og dette kommer høyst sannsynlig til å fortsette i årene som kommer. Kravene til å få lån har i tillegg blitt strammet inn, og du som er ung og i etableringsfasen kan oppleve at det er nærmest umulig å spare opp all den egenkapitalen som nå kreves for å få boliglån. En av løsningene for deg som er i denne fasen, kan være å ta opp et førstehjemslån.

Ulike krav for å få boliglån

Et førstehjemslån gir deg fordeler som muligheten til å ta opp et større lån, med mindre egenkapital, til lavere rente. De fleste banker tilbyr førstehjemslån opp til 90 % av kjøpesummen, og noen strekker seg opp til 100 % finansiering, dersom du har en kausjonist som stiller opp for deg.
 
Ulike banker kan stille forskjellige krav til førstehjemslån. Noen praktiserer at du må være under 34 år, at du har en BSU-konto i den banken du søker hos, og at du overfører hele kundeforholdet til banken. Selv om kravene er forskjellige hos forskjellige banker, har mange muligheten til å bøye litt på kravene for å gi deg muligheten til å komme deg inn på boligmarkedet, så lenge du kan vise at du er betalingsdyktig. Vi anbefaler deg å sette opp et møte med banken din for å undersøke hvilke muligheter du har.

Rentefordelen med førstehjemlån

En av fordelene med førstehjemslån er at du kan låne opp til 85 - 95 % av kjøpssummen, men likevel få en rentesats som om du låner 60 – 75 % av kjøpssummen.
 
Dersom du tar opp et lån til 1,7 millioner, og får 0,75 % lavere rente enn du får på et vanlig lån, sparer du 5.400 kr hvert år etter skatt med dagens rentenivå. Du kan altså spare mye på lengre sikt med et førstehjemslån, så det kan vært verdt tiden å undersøke mulighetene.

Boliglån for unge

Flere banker har oppgradert sine versjoner av førstehjemslån, og kaller det nå Boliglån for unge(BLU). Med BLU har du mulighet til å låne til din andre, tredje eller fjerde bolig, med de samme betingelsene som et førstehjemslån.
 
På boliglånskalkulatoren kan du enkelt sjekke hvem som kan tilby deg det rimeligste lånet.
 
Lykke til med boligplanene


30.04.2015
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler