Ditt hus – naboens utsikt

Det finnes mange regler og retningslinjer man må forholde seg til når man bygger hus, og noe av det viktigste er at man er en god nabo, samt følger lover og regler. Her er noen av de viktigste tingene å hensynta for god byggeskikk, og skikk og bruk.

Passer huset inn i nabolaget?

Vi liker å ha det fint i hjemmet vårt, og gjør oss ofte flid med de valg vi tar. Noen ganger glemmer vi dog utsiden, og at den også er en del av helheten. Huset bør være like fint utenpå som inni, og med det mener vi at det er god byggeskikk at det passer inn i miljøet rundt seg. Bygninger blir stående i generasjoner, og da er det greit å huske på at inntrykket et sted gir, utløser stemninger, tanker og opplevelser som påvirker oss både sosialt og følelsesmessig. Det er lov å stikke seg ut i mengden med et moderne bygg, men det er også fint å følge identiteten og tilhørigheten til nabolaget. Ha dette i bakhodet når huset formes etter ønsker og tomtekrav. 

Les også: Ja, du kan endre på et hus fra Nordbohus

To utgaver av eneboligen BIAS står sammen. En flerfamiliebolig i bakgrunnen
Her står to eneboliger av typen BIAS sammen. I bakgrunnen en flerfamiliebolig. Ofte er det krav om lik takvinkel i et boligfelt, og det bidrar til et likt uttrykk. 

God nabo – før, under og etter

Det er viktig at det sørges for at husbyggingen ikke påvirker naboene i negativ forstand. Direkte kommunikasjon er essensielt for et godt naboskap, og derfor må nabovarsel sendes før byggesøknaden.

Nabovarselet må inneholde en beskrivelse av hva du har tenkt å gjøre; den samme informasjonen som i byggesøknaden. Vær dog så tydelig at naboer enkelt kan vurdere om de blir berørt av planene dine. Varselet kan sendes på ulike måter; digitalt, via post, som personlig overlevering eller via e-post og SMS. Husk å sett en frist for tilbakemelding, dette er som regel 14 dager fra varselet ble sendt ut.

En tømrer på en byggeplass og naboene som ser på byggingen
Her er en av våre tømrere i full sving med bygging av en ny enebolig. Tomten er skilt ut fra en annen bolig, og naboene er selvsagt godt orientert. FOTO: Nordbohus Follo Bygg og Eiendom

Byggesøknad

Hvis naboene ikke har noen innvendinger til varselet ditt, er det klart for å gå videre i søknadsprosessen. Selv om naboene også må godkjenne byggingen, må man først og fremst få godkjenning av kommunen man skal bygge i før man setter spaden i jorda. Ansvarlig søker for byggesøknaden må sørge for at jobben blir utført i tråd med kravene til plan- og bygningsloven for å sikre kvaliteten på prosjektet. Dette hjelper din lokale Nordbohusforhandler deg med, så du slipper å tenke på det.

Det vanligste innholdet i en byggesøknad er:

- Reguleringsbestemmelse

- Situasjonskart for tomten

- Liste over godkjenning fra naboer

- Utplassering og innmåling av bygget

- Tegninger

- Prosjektplan

Når søknaden blir godkjent er det bare å sette i gang med byggingen, men husk:

Hold orden gjennom byggingen, sørg for god dialog med naboene og gi konkrete varsler hvis framkommeligheten til naboene dine blir redusert, eller om vannet må skrus av for rørarbeid og lignende.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Ta kontakt med din lokale Nordbohusforhandler i dag, oversikten finner du her: Våre forhandlere


Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå 

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18