Bærekraftige pepperkakehus

Vil du bygge det perfekte pepperkakehuset? SINTEF byggforsk presenterer nye løsninger for hvordan du kan få til et bærekraftig pepperkakehus.

Å bygge pepperkakehus er ikke gjort på en-to-tre. Akkurat som når du skal bygge bolig er det også her forskrifter på plass som du gjør lurt i å følge. SINTEF byggforsks avdeling har tatt ansvar og presenterte nylig i en pressemelding sin nye og oppdaterte anvisning til Spiselige byggverk – pepperkakehus. Nytt av året er løsninger for energieffektive pepperkakehus - såkalte passiv-pepperkakehus.

Materialfokus
Fordi det er detaljene som er viktige når du skal få et perfekt resultat, får du i anvisningen fra SINTEF en grundig innføring i hva som skal til for å få et optimalt pepperkakehus.

– Lett forståelige sjekklister og illustrasjoner viser hva du bør undersøke før du setter i gang bakingen av drømmehuset, forklarer prosjektdirektør i SINTEF Byggforsk, dr.ing og professor i murteknikk ved NTNU, Tore Kvande.

Kvande som tidligere var teknisk sjef i Nordbohus vet hva han snakker om. Vil du unngå punkter hvor pepperkakehus vanligvis har svakheter, er det lurt å ta en kikk på anvisningen før du starter på byggverket. Steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, melis- og fuktskader og feil bindmidler er bare noen av punktene som nevnes i pressmeldingen.

Ufortjent pepper
Årets oppdaterte versjon inneholder også veiledning til hvordan du kan bygge et passiv-pepperkakehus. Sammenlignet med vanlige hus er det her brukt flest mulige «passive» tiltak for å redusere energibehovet. Herunder ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning. Selv om en god del er skeptiske til passiv-pepperkakehus og tror det innebærer teknologier som kan gi dårlige inneklima, stemmer det overhodet ikke.

– Passiv-pepperkakehus får ofte ufortjent mye pepper. Disse husene bygges i prinsippet på vanlig måte, men det settes ekstra strenge krav til kvaliteten på arbeidet, understreker Kvande.

For å kvalifisere som passiv-pepperkakehus må utkjevlet deig være minst 4,5 mm og være minst 2 mm isolasjon av skumputer, marshmallowskiver eller sandwichelementer av is-vaffelkjeks. Her er det viktig å notere at tykkelsen på deigen krever økt deigbehov og lengre steketid. Det kan også innebære renskjæring av byggeelementene etter steketiden så de ikke viker for mye fra byggetegningene.

Sikkerhet rundt byggeprosessen
Fordi byggeplasser kan være et utsatt sted for arbeidsskader er det viktig å ta de nødvendige forholdsreglene i forhold til HMS. Dette er spesielt viktig siden pepperkakenæringen i stor grad preges av barnearbeid. Dette stiller desto større krav til sikkerhet under byggeprosessen.

- Blant annet bør ikke barna behandle flytende knekk, da dette kan medføre brannskader. Levende lys i pepperkakehuset frarådes også på det sterkeste, da dette kan føre til at ikke bare selve pepperkakehuset brenner ned, men faktisk hele nabolaget, sier Kvande.

Er du usikker på om byggeprosessen overholder de nødvendige HMS kravene anbefaler vi å sette seg inn i bakevettreglene fra SINTEF.

Bakevettreglene

1. Ikke start på et stort og krevende prosjekt uten trening. Prosjektet må tilpasses din fysiske og psykiske form.
2. Si fra til resten av familien når du starter.
3. Vis respekt for gamle pepperkakehustradisjoner.
4. Vær rustet mot forviklinger, selv ved mindre prosjekter. Ha alltid utstyret i orden.
5. Lytt til erfarne pepperkakehusbakere.
6. Bruk en god og velprøvd oppskrift. Dokumenterte løsninger fra Byggforskserien anbefales.
7. Bak aldri alene.
8. Det er ingen skam å snu. Avslutt før ungene starter å krangle eller du setter fyr på huset.
9. Spar krefter. Smil. Lås døren til kjøkkenet om nødvendig.
10. Vær forsiktig ved bruk av knekk til montering. Kan gi brannskader ved kontakt med bar hud.

07.12.2012

Finn forhandler