Moderne hus med saltak fra Nordbohus

Lønner det seg å bygge hus nå?

I disse uforutsigbare tider, hvor både rentene og prisen for mat, drivstoff og strøm stiger, lurer mange på om det faktisk lønner seg å starte på et stort boligprosjekt. Vi har spurt Øystein Aandahl, autorisert finansiell rådgiver og teamleder i SpareBank 1 Nordmøre, om hans beste råd til deg som vurderer å bygge hus nå.

 

De fleste husholdninger tåler renteøkningen godt

Det siste året har ord som «rentehopp» og «økte materialkostnader» sittet løst i media og jungeltelegrafen. Dette har skapt større usikkerhet rundt det å kjøpe eller bygge bolig, og har følgelig ført til at noen har valgt å sette boligprosjektet sitt på vent.

Men er det egentlig noen grunn til det?

Mange sitter med et inntrykk av at renten nå stiger til et uvanlig høyt og urimelig nivå. Men skal vi tro økonomene og boligmeglerne som har uttalt seg i media den siste tiden, går altså rentenivået tilbake til det som er normalt nå. Den lave renten vi har sett de siste årene er det som har vært unormalt.

 

- Heldigvis har de fleste husholdningene økonomi til å betjene en høyere rente på lånene sine, selv om mange nå opplever at de får mindre å rutte med, forteller Øystein Aandahl, autorisert finansiell rådgiver og teamleder i SpareBank 1 Nordmøre.

Øystein håper folk ser de økte rentene som en gyllen mulighet til å ta en ny titt på budsjettet og kutte de unødvendige utgiftene. Han har et klart tips til alle som vurderer å bygge nytt hus:

 

 

Rådet til de som ønsker å bygge nytt hus, er å først skaffe en totaloversikt over egen økonomi. Dersom husholdningen er trygg på at inntektene vil dekke økte utgifter, kan det forsvares å bygge nytt. Regn ut hvor mye ytterligere renteøkninger vil bety for deg. De fleste banker har lånekalkulatorer på nettsidene sine. Banken din vil også estimere hvor stor økning i renteutgifter økonomien din tåler.

 

Øystein Aandahl, autorisert finansiell rådgiver og teamleder i SpareBank 1 Nordmøre

Finansiell rådgiver i Sparebank1 Nordmøre, Øystein Aandahl
Så lenge inntekten din er høyere enn utgiftene dine, har du et godt utgangspunkt for å starte på et boligprosjekt, ifølge Øystein.

 

Ikke gå for det første lånetilbudet du får

Som ved de fleste store og små investeringer, lønner det seg alltid å undersøke hvor du kan få de beste betingelsene. I boligverdenen vil viktige faktorer være type lån, størrelse på lån, og rentenivå. Selv om man av vane vil gå til banken man har vært trofast mot i alle år, kan det være verdifulle kroner å spare ved å sjekke ut vilkårene hos andre banker, også.

 

 

Før du setter i gang med byggeprosjektet ditt, må du finne ut hva slags finansiering du bør gå for, og hvor mye du kan få. Skaffe deg oversikt over hva som er hva og de ulike lånetypene som finnes. Hva er egentlig forskjellen på et byggelån og et boliglån? Hva er et startlån? Kan det være at banken din tilbyr ekstra gode betingelser på grønne lån? Kort sagt, bør du kartlegge om det er ulike typer lån som vil være mer gunstige enn andre for deg og ditt byggeprosjekt.

 

Øystein Aandahl, autorisert finansiell rådgiver og teamleder i SpareBank 1 Nordmøre

 

Spar penger der du kan

Ifølge Øystein er det ikke rentehoppet alene som gjør at vi får mindre å rutte med utover høsten. Han mener vi generelt må bli flinkere til å planlegge, både når det gjelder matbudsjettet, ferieturen for neste år eller om du vurderer å bytte bil og andre kostbare forbruksvarer.

 

 

Lag nye budsjetter, skaff deg oversikt over kostnadene dine og lag en plan for hvilke kostnader du kan redusere. Involver gjerne hele familien og se på dette sammen. I tillegg er tiden inne for å tenke bærekraft og gjenbruk. Ved å ha et godt overblikk over egen økonomi, og hvor mye man kan spare, så vil man være bedre rustet for fremtidige rentehopp og økninger i andre kostnader.

 

Øystein Aandahl, autorisert finansiell rådgiver og teamleder i SpareBank 1 Nordmøre

 

To stoler i illustrasjon av moderne interiør
Både miljøet og lommeboka vil takke deg for å tenke bærekraft og gjenbruk i hverdagen. Selg de gamle spisestuestolene før du kjøper nye, og se om noen i den lokale «kjøpe-selge»-gruppen på Facebook selger de stolene du ønsker deg til en lavere pris enn i butikken.

 

Prioriter hva du vil bruke penger på

Legg penger i det som er viktigst for deg, og som spiller mest inn på tryggheten og trivselen din. For mange vil dette være hjemmet de bor i, eller ønsker å bo i. Å planlegge middager bedre, selge noe du har liggende før du kjøper noe nytt, eller droppe noen shoppingturer kan være verdt det om det betyr at du får flytte inn i huset du drømmer om. Her skal du tross alt tilbringe mesteparten av tiden din og skape minner med familie og venner – kanskje for resten av livet.

Vi i Nordbohus kan også bistå med å finne løsninger som senker totalkostnaden for ditt boligprosjekt. Kontakt oss gjerne for å finne ut hvilken bolig du kan få i ulike prisklasser.

 

Skrevet av Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18