Barkebilleboogie gir økte priser på husene

Du har sikkert lest at prisene på trelast har skutt i været sammenlignet med tidligere år? Forklaringen er enkel, men konsekvensene er store. Markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus, Stian Moursund forklarer det hele.

Stian – hva har egentlig skjedd i verden som forårsaker så store prisøkninger?

- Det er mange sammensatte årsaker til den globale trevaremangelen vi nå ser. Deriblant større etterspørsel enn varetilgang både nasjonalt og internasjonalt, knapphet på råvarer og redusert produksjon på grunn av Covid-19, lav kapasitet og dertil høy pris på båtfrakt fra Kina og mangel på containere, forteller Stian.

Stian Moursund
Stian Moursund er markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus

- Resten av verden» har også fått øynene opp for den skandinaviske måten å bygge hus på, da tre er en bærekraftig råvare til innredning og bygg. Koronapandemien har i tillegg ført til at mange velger å bygge hus, eller å pusse opp, sier Stian.

- Til slutt har det også vært «barkebilleboogie» i form av angrep og skader på trær i kanadiske skoger, noe som igjen har ført til en begrensning i treuttaket. En av Canadas største importører av trevarer er USA, og når USA ikke lenger kan få trelast derfra, har de heller henvendt seg til det Europeiske markedet for å få dekket sin egen etterspørsel - og det går ut over oss, forteller Stian.

Høy kjøpekraft og mye boligsalg

Her hjemme er nordmenn kjent for å bruke mye tid og penger på oppussing og husbygging, og etter lang tid innenfor husets fire vegger, er det mange som har fått øynene opp for nye behov i hjemmet når mange er hjemme samtidig, som f.eks. eget kontor, treningsrom, større terrasse med soneinndelinger osv. Når renten i tillegg er svært lav, er det mange som finner økonomiske muligheter til å fornye bolig, eller bygge helt nytt.

Platting på eneboligen Norma i Nordbohus
En flott platting utenfor huset er trivelig når sommeren kommer. Nå koster denne endel mer enn før, mye fordi veldig mange har bygd en slik.

- Bransjen totalt sett viser økning i både boligsalg og igangsetting. De fleste av våre forhandlere opplever stor pågang, og spesielt innen enebolig. Det er svært gledelig at Nordbohus sine produkter er attraktive i markedet, og mange velger å bygge hus med oss, forteller Stian.

Etterspørsel får konsekvenser

Utfordringen med økt etterspørsel og råvaremangel får også desverre konsekvenser for husbyggere. Prisene øker, og dette påvirker også prisen for boligene totalt sett.

- Summen av de ovennevnte årsakene har gjort at prisveksten på trelast allerede i år ligger på 50-60%, og det er varslet ytterligere økning. Og det er mange produkter som inneholder trelast, og alle disse får også en prisøkning på grunn av tilgangen på råvarer, sier Stian.

- Dette er svært, svært utfordrende for oss i Nordbohus og for våre kunder. En boligkontrakt på enebolig indekseres av den såkalte byggekostnadsindeksen, men denne er langt fra dekkende for den reelle prisstigningen på byggevarer. For vår del betyr det at inntjeningen går tilsvarende ned, samtidig som at våre kunder får økt pris. Det virker altså negativt begge veier, og prisstigning i dette tilfellet er overhodet ikke positivt verken for Nordbohus eller husbygger, forteller Stian.

Nordbohus har nøkkelferdige priser for alle eneboligene på nettsiden sin. Se denne filmen som forklarer hvordan det fungerer. Opprett din brukerkonto på nordbohus.no

Prisene vil justere seg - og vi bygger som før

Internasjonale analytikere mener at selv om prisene for trelast mest sannsynlig aldri vil gå tilbake på det nivået vi har sett de tidligere år, så vil prisene stabilisere seg og potensielt falle når man klarer å dekke opp den kraftige etterspørselen slik den er nå.

- Etterhvert vil produsenter klare å svare på etterspørselen av trelast, og da vil markedet med all sannsynlighet bli mettet igjen: Det kan vi i hvert fall anta, sier Stian.

- Når flere og flere koronarestriksjoner i tillegg gradvis faller bort, vil også transportnæringen i utlandet igjen komme seg på føttene. Det vil forhåpentligvis være positivt for både trelastprisene og prisene på øvrige byggevarer som har steget i det siste.

- I mellomtiden gjør Nordbohus det vi kan for å utfordre alle prisøkninger, og holder en åpen dialog med våre kunder. Gjennom vår relasjon til Mestergruppen får vi konkurransedyktige betingelser og høy kvalitet på byggevarene, slik at vi opprettholder driften som normalt selv om det er knapphet på råvarene, avslutter Stian.


Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå

 

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18