Grønne planter i vinduskarm og gutt som sitter i sofa

Slik hjelper du dine grønne planter gjennom vinteren

Høsten og vinteren kan være en nokså mørk og kald tid. Vi får færre timer med dagslys, og varmepumpa må jobbe hardere for å holde huset varmt. Både lite lys og tørr inneluft kan gjøre at de grønne plantene våre begynner å henge med hodet. Vi har samlet de beste tipsene til hvordan du kan stelle godt med dine grønne planter i vinter.

Ikke vann de grønne plantene for mye

Grønne planter trenger ofte mindre vann på vinteren enn på sommeren. For mye vann kan føre til at røttene blir stående i vann og råtner. Et tegn på at planten får for mye vann er gule flekker på bladene, eller at det drypper fra bladene. Brune flekker på planten kan være et tegn på at røttene har råtnet.

Usikker på når du skal vanne? Stikk fingeren godt ned i jorden og kjenn etter. Plantene drikker nemlig fra bunnen. Er det kaldt og vått, venter du med å vanne. Er det tørt og varmt, kan du gi planten en ordentlig «rotbløyte» og vente en god stund til neste gang.

Tips:

Grønne planter er avhengige av god drenering i potten for å trives. Når du skal velge en potte til planten din, bør du derfor velge en som har fat under, hvor overskuddsvannet kan renne ut. Da unngår du at røttene blir stående i vann og råtne.

Grønn Monstera Deliciosa får nye blader

 

Spray bladene med regnvann

Det er et kjent problem at varmepumper fører til tørr luft i mange norske hjem. På den kalde årstiden jobber varmepumpen ekstra hardt, og luften kan bli desto tørrere. De fleste grønne planter trives best med å ha litt fukt i luften. Spray derfor plantene dine med vann et par ganger i uken. Dette kan forhindre at bladene tørker ut eller deler seg.

Husk også å tørke av bladene med en bomullsklut når du ser det samler seg støv på plantene. Støv kan nemlig hindre planten fra å puste og ta opp næring fra lyset.

Dame sprayer Monstera med vann

Et godt tips: 

Har du merket at plantene dine får et hvitt belegg når du sprayer bladene med vann fra springen? Dette er fordi vannet i springen har kalk i seg. Et godt tips er å sette en beholder like utenfor husveggen og samle regnvann til plantene dine i denne. Regnvann inneholder ikke kalk, og vil derfor gjøre bladene enda mer skinnende og flotte enn springvann.

 

Flytt plantene til et sted med rikelig lys

De fleste planter er glad i mye lys, men ikke direkte sollys. Direkte sollys kan føre til brune flekker på bladene. Du bør plassere planten ved et vindu hvor det er rikelig med lys, men hvor solen ikke steker rett på.

Har du lite naturlig lys i boligen din? Gå til anskaffelse av et vekstlys og plasser planten under dette. Dette er lyspærer som kan settes inn i lampene du har fra før. Disse får du kjøpt på gartnerier og i butikker som Clas Ohlson.

Store vinder i den moderne eneboligen Komplett fra Nordbohus
Alle våre moderne hus kommer med rause vindusflater, og for lite dagslys er sjelden et problem. I denne varianten av eneboligen Komplett har planten fått en drømmeplassering rett ved vinduet.

 

Unngå skadedyr med grønnsåpevann

Vinter er høysesong for skadedyr på inneplanter. Plantene dine har mer enn nok med å klare seg gjennom mørketiden, og er derfor mindre motstandsdyktige mot skadedyr. Ved å spraye plantene dine med grønnsåpevann et par ganger i løpet av vinteren, gjør du det vanskeligere for skadedyrene å feste seg på bladene.  

Dame sprayer grønne planter med vann

Ingen nye blader?

Mange planter er kun i aktiv vekst på vår og sommer. Dette gjør at flere grønne planter kan virke nærmest stillestående på høst og vinter – og det er helt normalt. Det er viktig at du ikke pøser på med vann eller vekstnæring for å sette fart på prosessen.

 

Unngå ompotting på denne årstiden

November, desember og januar er en stressende periode for plantene dine. Du har kanskje lært at plantene dine må pottes om etter hvert som den vokser seg større – og det er helt riktig – men vent til våren. Da gir du planten din de beste forutsetningene for å slå seg til ro i sin nye potte.

 

Lykke til!

 

Skrevet av Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18