Bygger hus i mattetimene på skolen i Vinstra

Nordbohus Vinstra samarbeider med Vinstra ungdomsskole, BNL og Opplæringskontoret for byggfag i Gudbrandsdalen.

Nå lærer Nordbohus bort noen av hemmelighetene i sitt teknisk godkjente byggesystem! I to dager har Nordbohus Vinstra konstruert hus sammen med niende klasse på Vinstra ungdomsskole. I samarbeid med Opplæringskontoret for byggfag i Gudbrandsdalen, og Byggenæringens landsforening (BNL), har skolen laget et meget spennende matematikkprosjekt for sine elever. Som faglig støtte var Nordbohus på plass for å veilede elevene underveis i arbeidet.

BNL har initiert igangsettingen av prosjektet med praktisk matematikk gjennom byggfag. Målet er å skape varig samarbeid mellom skole og næringsliv.  Elevene bygger et lite hus i tre. For å gjennomføre dette, involverer de faglærer, bedrift og lærling.  Elevene jobber med Pytagoras, volumberegninger, areal og konstruksjonsteknikk mm. Det benyttes praktiske oppgaver som er utviklet og prøvd ut av lærerteam i både Norge, Sverige og Danmark.
 
Fra Nordbohus sitt hovedkontor var administrerende direktør Halvor Dahl og kjededirektør Birger Aspaas på besøk for å se nærmere på den fine samhandlingen mellom elever og byggenæringen. –Det er veldig godt å se at vår forhandler i området bidrar på en så fin måte og skaper oppmerksomhet rundt byggfaget. Jeg er sikker på at Pythagoras blir enda mer interessant når elevene får se bruken av kunnskapen i praksis, sier Halvor Dahl (bildet, nr. 2 fra høyre).
 
Nordbohus hadde to mann i arbeid i klasserommet. Den erfarne tømreren Sverre Ryen og lærling Øystein Rudi Tofte (bildet t.h) veiledet elevene i arbeidet med realistiske bygningsmodeller. –Det er jo en fantastisk kreativ måte å lære matematikk på. Vi stiller med en erfaren fagmann og en lærling i klasserommet, for å bidra til at ungdommene lærer den praktiske anvendelse av matematikk som vi selv jobber med i det daglige. Når jeg ser dette blir jeg stolt av å jobbe i Nordbohus, sier Dahl.
 
For Nordbohus er det viktig å bidra i samfunnsnyttig arbeid, og være et kompetansesenter for bygg-relaterte spørsmål i lokalmiljøene. -Skal vi være attraktive arbeidsplasser for ungdommene, må vi vise frem hva vi jobber med, slik som de gjør i klasserommet her på Vinstra ungdomsskole. Kanskje noen av elevene her søker lærlingplass hos oss om noen år, slik som Øystein Rudi Tofte gjorde (bildet t.h). Han står i klasserommet som et levende bevis på at byggenæringen er en meget aktuell levevei. Du vet, uansett hvordan det går med oljen i Norge så må folk ha hus, avslutter Nordbohus-direktøren.

Se mer på nett

Lokalavisen Dølen har publisert en video fra arbeidet i klasserommet, med intervju av lærer og representant fra Opplæringskontoret for byggfag.

Mer om Nordbohus Vinstra: Stolt fortid - stor fremtid

22.01.2016
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler