Hopp til hovedinnhold
Arkitekttegnet hus interiør

Dette bestemmer prisen på arkitekttegnede hus

Arkitekttegnede hus behøver ikke å bli dyrere enn kataloghus. Her er fem punkter du bør tenke over hvis du vil bygge en arkitekttegnet bolig, og samtidig klare budsjettet ditt.

Begrense størrelsen på huset

En av hovedgrunnene til at et arkitekttegnet hus blir dyrere enn et kataloghus er størrelsen. Mange kunder planlegger 250-300 kvadratmeter. Dette er større enn de fleste kataloghus - og kanskje større enn hva som er nødvendig?

Husk at for hver kvadratmeter du ønsker å legge til så øker kostnaden.

Jo større huset er, desto mer materialer trengs. Baderom er for eksempel et dyrt rom å bygge, så det er lurt å ikke bygge flere eller større enn du har behov for. Få i stedet hjelp til å utnytte arealet, i samtale med din nærmeste Nordbohusforhandler

Tomtens utforming og tilgjengelighet

Utformingen av tomten og beliggenheten vil i alle tilfeller være med på å påvirke hva boligen vil koste. Generelt sett koster det mer å jobbe med skrå tomt enn en flat, enkel tomt.

Dersom tomten er vanskelig tilgjengelig, er det mer tidkrevende å frakte materialer og mannskaper til tomten. Eventuelle sprengningsarbeider vil koste mer dersom tomten ligger tett inntil naboer, blant annet fordi at forsikringene blir dyrere og arbeidet er mer tidkrevende.

Det er uansett en fordel for prislappen at huset er tilpasset tomten. Det koster mye å tilpasse tomten til huset, eksempelvis å sprenge en skrå tomt slik at den blir flat. Tegn eller velg et hus som passer til tomten, så blir det lettere å bygge det. I tillegg ser det gjerne enda finere ut.

LES OGSÅ: Tomtebefaring – Gode tips fra en byggeleder

Valg av materialer

Valg av materialer har mye å si for sluttprisen på en arkitekttegnet bolig. Huset vil koste mer hvis du velger å bygge med annet enn Nordbohus sine standardmaterialer. Hvis du vil blande flere ulike materialer, koster det fort litt mer fordi innkjøpene blir dyrere ved bestilling av mindre kvantum. I en samtale med din nærmeste Nordbohusforhandler kan du få en leveransebeskrivelse som forteller hvilke materialer, innredninger og utstyr som vanligvis benyttes.

Prisen vil også dras opp av store vindusflater, særlig hvis vinduene har lave u-verdier. U-verdien sier noen om vinduets isolasjonsevne. Ved lavere u-verdier må man oppnå høyere isolasjonsverdier ellers i huset, eksempelvis med tykkere vegger.

Bygge energieffektivt? Les mer om hvordan du velger vinduer

Flere arbeidstimer til prosjektering

Et arkitekttegnet hus vil ofte kreve at det legges ned flere timer i både prosjekteringsfasen og i selve utførelsen.

Prosjekteringsfasen er alt arbeidet som skjer i forkant av selve byggingen. Velger du å bygge et kataloghus, er dette forarbeidet gjort og inkludert i prisen, mens det for et nytt prosjekt må tegnes og beregnes på nytt.

Husk at du kan bygge videre på et kataloghus, Da er mye av prosjekteringen gjort allerede.

Unngå endringer underveis i prosessen

Nye skisser, omprosjektering med nye idéer og ny søknadsprosess kan fort koste deg mye ekstra. I tillegg må du vente på at søknaden behandles på nytt, og være forberedt på at du må gjøre justeringer for å få byggetillatelse.

Husk også at det er dyrere å gjøre endringer jo lengre ut i prosessen man har kommet.

Nå som du vet hva som påvirker prisen, har du et bedre utgangspunkt for å diskutere planer og budsjetter. Ta kontakt med din nærmeste Nordbohus-forhandler for en uforpliktende prat.

Interiør stue

Relaterte artikler

Hos oss lærer tømrerlærlinger å bygge trygge og inspirerende boliger"

Med noen av landets mest fornøyde kunder, tar også Nordbohus Skien sitt ansvar for å utvikle fremtidens tømrere på alvor. Gjennom systematisk opplæring og veiledning av lærlinger som Mathias, sørger de for at kundene får trygghet og inspirasjon i sin boligbyggeprosess også i fremtiden. I denne artikkelen får du innblikk i hva Mathias, en erfaren tømrerlærling hos Nordbohus, legger vekt på som avgjørende for å levere kvalitetsarbeid. Fra praktiske ferdigheter på tvers av fag, til utviklingen av arbeidsmoral og effektivitet - Mathias deler sine beste råd som kan gi trygghet og inspirasjon til alle som vurderer å bygge bolig med Nordbohus Skien. Nordbohus' satsing på opplæring og veiledning av lærlinger er en viktig faktor for at kundene deres kan føle seg trygge gjennom hele byggeprosessen. Les videre for å få Mathias' førstehåndsperspektiv på hva som skaper kvalitet og faglig stolthet i tømrerbransjen.

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.

Slik bygger du drømmehuset på budsjett

Slik bygger du drømmehuset på budsjett

Drømmer du om å bygge ditt eget hjem, men er bekymret for kostnadene? Fra smart planlegging til valg av husmodell og innredning – oppdag hvordan du kan skape ditt drømmehjem uten å tømme hele bankkontoen.