Hopp til hovedinnhold

Tips til hvordan du slår plen på høsten

En lekker, grønn plen er som en fin ramme til huset ditt. Vi har tatt en prat med gartner Hilde Poppe hos Plantasjen og fått de beste tipsene til hvordan du kan få en frodig og grønn plen utenfor det nye huset.

Hva er det første man bør gjøre?

Sørg for at jordlaget er ganske jevnt. Fjern store steiner og ugress. En god regel er at du bør la jorddybden være 15-20 cm. Dette er særlig viktig for deg som har mye stein og fjell i hagen. Rak så lett over området for å gjøre det så jevnt som mulig. Du kan så for hånd, eller rulle med en manuell såmaskin. Rak deretter over igjen. Da oppnår du at gressfrøene blander seg med jorden og ikke blir liggende på overflaten og tørke ut.

Hvilken type gjødsel skal man bruke?

Bland inn naturgjødsel i det øverste jordlaget, jeg anbefaler kugjødsel. Til slutt må jorden få sette seg, og du kan hjelpe til ved å rulle over med en plentrommel, eller trampe forsiktig med føttene.

Hvor mye skal man vanne plenen?

Du kan gjerne vanne mye, men da må du passe på at vannet fordeler seg jevnt og det ikke blir dammer som gjør at de nye frøene renner bort. Hold området fuktig til gresset har grodd og etablert seg.

Når på året er det lurt å så ny plen?

Når du skal anlegge plen er det lurt å gjøre det om høsten eller tidlig vår. Temperaturen når du sår gress bør være over 10 °C og det kan gjerne komme noen regnskurer innimellom.

Hvordan fjerner man mose i plenen?

Om du har kalkfattig jord, dårlig næringstilgang eller stilt inn gressklipperen for lavt, kan det komme mose i plenen. Dersom mosen først setter seg må du trå til med hardhendt raking eller bruke en moserive/plenlufter og gjødsle lite men ofte.

Hvor ofte skal gresset klippes? Og hvor høy bør plenen være?

Det er på tide å klippe gresset når det har blitt 7-8 cm høyt. Etter du har klippet bør det stå igjen 4-5 cm. Det er bedre å klippe lite og ofte, enn mye og sjeldent. Et lurt tips er å få inn mer luft inn i plenen ved å bytte retning noen ganger når du klipper. Hvis du bruker en multiklipper vil gresset kuttes fint og kan ligge igjen på plenen slik at næringsstoffer føres tilbake til jorda. Pass på at gressklipperen har skarpe kniver.

Enebolig med velstelt plen

Relaterte artikler