Hopp til hovedinnhold
Boligens inngangsparti er selve portalen inn til hjemmet ditt.

Slik skaper du et innbydende inngangsparti

Boligens inngangsparti er selve portalen inn til hjemmet og livet ditt. Et av våre beste tips er å lage et inngangsparti som gjenspeiler hvordan du ønsker å føle deg når du kommer hjem, og hvordan du vil at gjestene dine skal føle seg når de kommer på besøk.

Gi boligen et godt førsteinntrykk

Inngangspartiet danner på mange måter boligens førsteinntrykk, og gir et bilde av hva man kan forvente å finne på innsiden. Lunt og koselig, lyst og lett, frodig og inspirerende – hvilket miljø trives du best i?

Når det kommer til interiør, eksteriør og dekor finnes det svært få regler, men vi har spurt Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt i Mestergruppen, om hennes beste tips til hvordan du kan skape et fint inngangsparti:

  • Unngå å dekorere for mye, da dette fort kan virke rotete.
  • Sett fram noen krukker med sesongens blomster og heng opp en krans på døren.
  • Dersom du har et overbygd inngangsparti og god nok plass, kan en sittebenk og et fint uteteppe gi en hyggelig utesone.
  • Har man katt eller hund i familien, kan et oppheng for bånd være praktisk.
  • En lyslykt i inngangspartiet kan være spesielt koselig i den mørke årstiden. Bruk gjerne batteridrevne talglys for brannsikkerhetens skyld.

Koselig inngangsparti i en flott variant av eneboligen Lystig.

Koselig inngangsparti i en flott variant av eneboligen Lystig.

Moderne inngangsparti

Et moderne funkishus vil ha et helt annet inngangsparti enn et tradisjonelt eller herskapelig hus. Det viktigste er at inngangspartiet tilpasses for det enkelte hus, og at proporsjonene kler hverandre. Et stort og herskapelig hus kan slippe unna med store lamper og ekstravagant dekor, mens mindre hus kler bedre mer diskré belysningsarmaturer.

Formene på lamper og andre dekorelementer kan med fordel hente inspirasjon fra husets former. Har huset mange avlange vinduer, kan det være en form å gå etter når man for eksempel skal kjøpe lamper, forklarer interiørarkitekten.

Funkis er en stram stilart med mange rette former. Disse kan man ta utgangspunkt i når man velger lamper og andre designelementer til inngangspartiet. Samtidig er jo funksjonalismen også kjent for buede former, så lamper med buede former vil også vært fint. Lamper i sort, aluminium og krom er veldig ofte et godt valg. Funksjonalismen var også kjent for en sterk fargepalett i interiøret, så vil man gjøre mer ut av inngangspartiet, kan man vurdere elementer i sterke, klare farger som stikker seg litt ut.

- Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt og retaildesigner i Mestergruppen.

Overbygd inngangsparti

Et inngangsparti med overbygg er både pent og praktisk. Du slipper å stå ute i regnet mens du låser opp døren, gjestene kan holde seg tørre mens de venter på at du skal åpne, og på vinteren slipper du å måtte skyve opp ytterdøren i en halv meter med snø. I tillegg kan du skåne møbler og andre gjenstander ved å sette det under overbygget når været står på som verst.

Praktisk overbygg i inngangsparti og en moderne ytterdør med glass i en flott variant av eneboligen Link.

Praktisk overbygg i inngangsparti og en moderne ytterdør med glass i en flott variant av eneboligen Link.

La ytterdøren skille seg ut

Skal du designe inngangspartiet fra bunnen av, bør ytterdøren få spille en viktig rolle. Ytterdøren kan sette prikken over i-en på inngangspartiet, og nærmest være en «statement» i seg selv.

Gul ytterdør fra Swedoor

Foto: Swedoor

De fleste hus kler å ha noe glass i kombinasjon med ytterdøren, slik at man får lys inn i entré. Dette gjør også huset mer innbydende. En farge på inngangsdøren er også å anbefale til de aller fleste hus, da dette gir et lekent og inspirerende uttrykk.

- Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt og retaildesigner i Mestergruppen.

Stilige ytterdører fra Swedoor.

Foto: Swedoor

Belysning i inngangsparti

Har du tak over inngangspartiet, kan du velge å gå for integrert takbelysning. Dette gir en veldig fin og lun effekt. Har du ikke overbygg i inngangspartiet, kan det være pent med en dempet belysning på husveggen.

LED-belysning med bevegelsessensor anbefales i inngangspartiet. Gå gjerne for en taklampe som står i stil med huset, for å skape en helhetlig effekt. Videre bør man tenke på at det ikke blir for hvit eller kald belysning, og heller ikke for skarpt. Det skal være nok lys til å kunne låse opp døren, men ikke flomlys. Mange spotter i inngangspartiet kan oppleves masete.

- Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt i Mestergruppen.

I denne herskapelige eneboligen Orion har kunden satset på symmetri i inngangspartiet.

I denne varianten av den herskapelige eneboligen Orion har kunden satset på symmetri i inngangspartiet.

Gulv i inngangsparti

Når du skal velge hva du vil ha på bakken i inngangspartiet ditt, anbefaler vi at du tenker praktisk. Flis høres kanskje flott ut, men kan lett sprekke opp dersom det blir for kaldt. Når det regner på flis, er det dessuten fort gjort å skli. Steinplater kan også se lekkert ut, men kan ofte være dyrt. I de fleste tilfeller vil belegningsstein eller en liten platting i tre være det beste alternativet.

Spør oss om våre råd når du bygger hus

Når du bygger hus med Nordbohus, får du våre profesjonelle råd basert på mange års erfaring gjennom alle ledd av prosessen. Hos oss kan du dra nytte av verdifull fagkunnskap fra både boligrådgivere og arkitekter.

Finn inspirasjon i våre husmodeller