Hopp til hovedinnhold
Arkitekttegnet hus

Arkitektens tips til deg som vil tegne hus

Hadde det ikke vært fantastisk å flytte inn i et splitter nytt hus som er spesialdesignet for akkurat din familie? Et hus som er tegnet med alle de funksjonene som vil gjøre nettopp deres hverdag litt enklere. Et hus du har vært med å forme, og som er helt unikt. Et arkitekttegnet hus er én av våre tre veier til ny enebolig. Vi har spurt arkitekt Unn-Grethe Johansen om hennes beste råd til deg som vurderer å tegne hus.

Slik forbereder du deg til første møte med arkitekten

Når du bestemmer deg for å bygge et arkitekttegnet hus, vil vi sette opp et møte med en av våre arkitekter ganske tidlig i prosessen. Dette for å avdekke forventningene, ønskene og behovene deres så tidlig som mulig. Jo bedre forberedt du stiller til dette møtet, jo bedre grunnlag vil du gi arkitekten til å tegne deres drømmebolig.

Unn-Grethe Johansen er arkitekt i Nordbohus Bernhard Olsen AS. Hun gir sine beste tips til hvordan du kan forberede deg før ditt første møte med arkitekten:

  • Sett opp et budsjett. Hvor mye penger ønsker du å bruke på å bygge ditt nye hus?
  • Finn en tomt du ønsker å bygge på. Er tomten flat eller skrå? Har du dette klart før møtet med arkitekten, blir det mye enklere å tegne huset og anbefale løsninger, uten å måtte justere for mye på tegningene senere.
  • Dann deg en mening om hvilke løsninger du ønsker i huset. Ønsker dere å bo i huset lenge, kan det være lurt å vurdere løsninger som også fungerer ved en eventuell familieforøkelse og når dere blir eldre.
  • Tenk gjennom dine preferanser når det gjelder byggestil, materialvalg og innredning. Hent inspirasjon fra for eksempel Instagram, Pinterest, TV-programmer eller boligmesser.
En lekker kombinasjon av betong, glass og tre i eksteriøret.

Her har paret valgt en lekker kombinasjon av betong, glass og tre i eksteriøret.

Tegn drømmehuset hjemme

Et godt tips til deg som vil bygge et arkitekttegnet hus, er å tegne opp noen forskjellige hus hjemme før du møter arkitekten. Last ned et program for tegning av hus, og tegn en røff skisse av drømmehuset ditt. På denne måten kan du visualisere for arkitekten hva du ser for deg, i stedet for å forklare alt med ord.

Tips til program for tegning av hus:

  • Sketchup
  • Roomsketcher
  • Space Designer 3D
  • Floorplanner
  • Home Designer Software
  • The Sims 4
Legohuset

Denne eneboligen hadde familien bygd med legoklosser før møtet med arkitekten. Resultatet ble utrolig flott! Eneboligen er levert av Nordbohus Modum.

Hent inspirasjon fra våre husmodeller

Når du skal tegne ditt nye hjem, kan det være mye inspirasjon å hente i andre hus. Vi har over 30 husmodeller i vårt utvalg. Se gjennom våre moderne hus, tradisjonelle hus og herskapelige hus for å finne ut hvilken stil du liker best. Kanskje finner du et hus du vil ta utgangspunkt i når du skal tegne ditt eget? Dette kan spare deg for en del tid og kostnader når du skal tegne hus.

Se alle våre husmodeller

Kjøkkenløsning med utgang til terrasse

Flott kjøkkenløsning med utgang til terrasse i et arkitekttegnet hus i Hvaler. Bygd av Nordbohus Byggmester Arild Andersen.

Unngå disse fellene når du skal tegne hus

Finn ut hva kommunen din tillater

- En bør planlegge bolig etter kommunens bestemmelser for hva som er tillatt på egen tomt eller fremtidig tomt. Dette for å unngå lang saksbehandlingstid med dispensasjonssøknad eller omregulering i ettertid, forteller Unn-Grethe. Hun legger til at det også er viktig å tegne et hus som passer til tomtens beskaffenhet.

Les også: Arkitekttegnet enebolig til din tomt – dette bør du vite

Ikke ha det for travelt i planleggingsfasen

Som i de fleste store prosjekter er god planlegging og gjennomtenkte løsninger avgjørende for et godt resultat. - Jeg anbefaler at kunden undersøker nøye før de bestemmer seg for blant annet eksteriør, innredning, materialer og oppvarmingsløsninger. Å velge mer energieffektive og miljøvennlige løsninger når det gjelder inneklima og oppvarming er ofte mer kostbart ved innkjøp, men kan være lønnsomt på sikt, ifølge Unn-Grethe.

Sett av en bolk i budsjettet til uforutsette kostnader

Ett av Unn-Grethes viktigste råd når du skal bygge hus er å ha et realistisk forhold til kostnader: - Jeg anbefaler alltid at man setter av litt penger til uforutsette kostnader. Det er også viktig å ha et realistisk tidsperspektiv på planleggingsfasen og byggefasen.

Store vindusflater utnytter utsiktspotensialet.

Store vindusflater utnytter utsiktspotensialet til det fulle i denne arkitekttegnede eneboligen vi bygde for en kunde på Hvaler.

Mange fordeler med arkitekttegnet hus

Det finnes mange fordeler med å gå for en arkitekttegnet enebolig når du skal bygge hus. Du får være med og forme huset og sette ditt personlige preg på det fra starten av. Dette gir ofte en helt spesiell følelse av stolthet og eierskap

Selv om våre standard eneboliger er tegnet for å passe godt til mange, og selv om man kan gjøre en del endringer, så må man ofte inngå noen kompromisser. Alle familier er forskjellige med ulike behov og ønsker. Med et arkitekttegnet hus får du mulighet til å spesialtilpasse boligen slik at den passer perfekt for dine behov. I tillegg får du et helt unikt hjem ingen har maken til.

Unn-Grethe Johansen, Arkitekt i Nordbohus Bernhard Olsen

Fin løsning på rom og trapp

Tegn huset med de rommene og de løsningene som passer inn i hverdagen din.

Les også: Derfor velger mange et arkitekttegnet hus

Drømmer du om å bygge et arkitekttegnet hus?

Vi i Nordbohus har lang erfaring med å tegne og bygge boliger som er tilpasset for kundenes individuelle ønsker og behov. Kontakt din nærmeste forhandler for å høre mer om hvilke muligheter som finnes der du bor. I mellomtiden kan du finne inspirasjon under Artikler og Inspirasjon.

Lykke til med tegningen!

Finn forhandler

Relaterte artikler

Hos oss lærer tømrerlærlinger å bygge trygge og inspirerende boliger"

Med noen av landets mest fornøyde kunder, tar også Nordbohus Skien sitt ansvar for å utvikle fremtidens tømrere på alvor. Gjennom systematisk opplæring og veiledning av lærlinger som Mathias, sørger de for at kundene får trygghet og inspirasjon i sin boligbyggeprosess også i fremtiden. I denne artikkelen får du innblikk i hva Mathias, en erfaren tømrerlærling hos Nordbohus, legger vekt på som avgjørende for å levere kvalitetsarbeid. Fra praktiske ferdigheter på tvers av fag, til utviklingen av arbeidsmoral og effektivitet - Mathias deler sine beste råd som kan gi trygghet og inspirasjon til alle som vurderer å bygge bolig med Nordbohus Skien. Nordbohus' satsing på opplæring og veiledning av lærlinger er en viktig faktor for at kundene deres kan føle seg trygge gjennom hele byggeprosessen. Les videre for å få Mathias' førstehåndsperspektiv på hva som skaper kvalitet og faglig stolthet i tømrerbransjen.

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.