Vårrengjøring - få det gjort i en fei

Det er alltid deilig med nyvaskede gulv! Her i stua i eneboligen Link

Endelig er våren her, og sol ute betyr vårrengjøring inne. Her er noen tips som kan gjøre vaskejobben litt enklere og huset gullende rent.

Med sol og lysere dager er det lettere å se støv og skitne vinduer, selv for deg som vasker på jevnlig basis. Innimellom trenger huset en skikkelig rundvask i form av en grundig vårrengjøring for å bringe tilbake den gode følelsen av et nytt hus.

Jobb sammen
Er dere flere som kan dele på oppgavene går jobben raskere og det blir både mer sosialt og hyggeligere. Barn kan for eksempel være med å hjelpe til med å rydde eget rom og egne leker, eller støvmoppe gulvene. Dette er både enkelt og trygt.

Lag liste
Et smart tips er å starte med å lage en liste over hva som skal vaskes og gjøres. Dette gjør det enklere å få jobben gjort. Det blir mye mer overkommelig når gjøremålene er mindre, og mer motiverende å se fremgangen etterhvert som du kan krysse ut ting på lista. I tillegg blir fordeling av rom og oppgaver enklere.

Gjør klart
Rydd før du tar fatt på noe som helst. Å måtte begynne å rydde mens du vasker eller støvsuger er både demotiverende og irriterende. I tillegg gjør det at du bruker lenger tid enn nødvendig.

Vær sikker på at alt av vaskeutstyr og vaskemidler er kjøpt inn før du begynner på arbeidet. Da slipper du å bli avbrutt eller overrasket unødig underveis i arbeidet. Sørg for at vaskemidlene som benyttes er riktige for underlaget slik at du ikke ødelegger det. For eksempel skal du på lakkert eller oljet parkett bruke så lite vann og såpe som mulig. Tørrmopp holder lenge til jevnlig rengjøring om du innimellom går over med en mikrofibermopp godt vridd opp i grønnsåpevann eller med moppespray.

Er du usikker på hvilke vaskemidler og - metoder dine gulv tåler, kan du lese mer på Lilleborgs egen side «plusstid». Her får du også mange andre gode råd om vasking.

Jobb med tyngdekraften
Du har vaskeutstyret på plass og ryddinga er unnagjort. Så kommer det evinnelige spørsmålet: Hvor skal du starte? Fordi noen rom som kjøkken og bad krever mer tid enn andre, kan det være lurt å starte med disse. Begynn øverst i rommet og jobb deg nedover med tyngdekraften, så slipper du å måtte gjøre noe om igjen. Et tips for støvtørking er å bruke litt tøymykner i vaskevannet. Dette gjør at støvet ikke legger seg så lett, og du slipper å tørke støv så ofte.

Husk på detaljer som dørhåndtak, lister, bilder og putetrekk. Dørhåndtak kan være en ting som er lurt å inkludere i hverdagsvasken også ellers, med tanke på alt du har vært borti i løpet av en dag før du tar i det. Bruk en blanding av klor og vann, så blir du kvitt bakteriene. Det samme gjelder også håndtak på skap og kjøleskap.

Tak og vegger
Siden også vegger og tak kan bli støvete, bør du også vaske disse når du tar vårrengjøringa. Moppen er et supert hjelpemiddel for å komme til overalt. Tørrmopping er det beste, siden ikke all maling tåler vask med vann og kan bli skjoldete. Spesielt hvis du har brukt vannbasert takmaling er dette et problem. Med tørrmoppen holder fargen seg finere og blir ikke gråaktig.

Må du bruke vann pass på at du bruker vaskemidler beregnet for det du skal vaske. For å minske risikoen for skjolder benytt sprayflaske og sørg for at hele området som skal vaskes er vått. Vask med moppen i samme retning med parallelle og jevne drag. Selv om det å vaske frem og tilbake kan være fristende, blir resultatet finere om du tar deg tid til å gjøre det ordentlig.

Vindusvask
Tøm vinduskarmen før du begynner å vaske vinduene, og legg en gammel kjøkkenklut som kan samle opp vannet. Fukt først og dra med nalen horisontalt i overlappende striper. Tørk nalen med en mikrofiberklut mellom hvert drag og tørk til slutt kantene i vinduet.

Vask overalt
Dra frem møbler og kjøleskap for å komme til der du vanligvis ikke vasker, og åpne opp også dekslene under kjøkkenskap for å komme til her. Vask skapdører og på toppen av skapene. Oppå kjøkkenskap og kjøleskap legger det seg gjerne både støv og fett fra matlagingen. Perfekt for rengjøring her er vann med en skvett salmiakk og litt flytende oppvaskmiddel. Et tips for å slippe å vaske til neste år er å legge på hyllepapir når rengjøringen er unnagjort. Mange småkryp trives i fuktig miljø, så ikke bruk mer vann enn nødvendig når du vasker og benytt tørrmetoder der det går an.

Har du bøker stående, bør også disse få litt ekstra oppmerksomhet. Bokhyller er skikkelige støvsamlere om du ikke har dører. Bruk støvsuger med et børstemunnstykke på bøkene og en mikrofiberklut i hyllene før du setter dem på plass.

Badet har også områder hvor du må være ekstra grundig. Skru av vannslangen og dusjhodet og legg i en bøtte klorvann. Sørg for at de fylles helt og la de ligge i 30 minutter, og spyl godt igjennom etterpå for å få bort klorrester og løsnet slam. Mens du vasker dørhåndtakene ellers i huset, benytt også sjansen til å vaske doknappen som brukes til å skylle ned. Ta alltid badet til sist om du gjør dette i samme runde. 

Ikke alt samtidig
En del av storrengjøringa er å vaske også inni skap og skuffer. Her er det lurt å ikke tømme alt av skap og skuffer på én gang, da det fort kan få det til å virke uoverkommelig. Ta ett og ett skap om gangen. Det samme gjelder også rommene i huset. Har du ikke tid eller motivasjon til å ta hele husvasken i ett jafs, fordel rommene utover uken. Plutselig har du det unnagjort! God vårrengjøring!

Les også: Fasadevask - slik vasker du huset utvendig


09.04.2013
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS