Syv sjekkpunkter for bolig etter vinteren

Sjekk takrennen når du sjekker huset etter vinteren. Klassisk takstein fra BMI. Modell Hollander V.

Vinteren kan være hard mot hus og hjem, derfor er det ekstra viktig å ta en ordentlig vårsjekk når frosten er borte. Vi har snakket med markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus AS, Stian Moursund, og her er hans 7 tips til ting du bør sjekke på boligen når våren kommer.

1. Tilstandssjekk fra kjeller til loft

Vinteren kan ha vært brutal mot boligen, og derfor er det greit å ta en ordentlig tilstandssjekk fra topp til tå når snøen og frosten er borte. Gå grundig gjennom bygningen fra kjeller til loft, og notér deg ting som ser unormale ut. Sjekk at panelet i fasaden ikke har fuktskader, eller at det har oppstått fukt og råte.

- Med vinteren kommer vått vær og fukt. I tillegg tar frosten ofte tak i treverket og kan potensielt gjøre det svakere. Derfor er det viktig at man ser om det har oppstått noen svakheter, sier Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus AS.

2. Rens takrenner

Glemte du å rense takrennen før vinteren? Da er det fint (og lurt) å gjøre det nå! Hvis boligen din er omgitt av trær som har mye nedfall er det lurt å tømme den for det som potensielt har samlet seg der. Inspisér også skjøtene og festet på nedløpsrøret.

3. Sjekk taket

Når du allerede er oppe i stigen for å sjekke takrenna er det lurt å gå videre for ta en sjekk på taket. Se etter løse taksteiner, mose eller andre uregelmessigheter. Stian Moursund i Nordbohus understreker viktigheten av å ta mosegrodde taksteiner seriøst:

- Mose på takstein er ikke et stort problem i seg selv, men mose kan lede fukt inn under steinene, og da kan det oppstå skader på underlagspappen og lektene som holder taket. Bytt også ut sprukne takstein, og sjekk at vindskiene er hele.

- Sørg også for at du sikrer deg godt når du skal opp i høyden, fallulykker kan være alvorlige og god HMS gjelder også i privat arbeid, understreker Moursund.

Vurderer du nytt tak? Vi anbefaler takproduktene fra BMI og Skarpnes.

4. Pipe og loft

Når du allerede er på taket for å sjekke takstein kan du sjekke beslag rundt pipe og ventilasjonskanaler. Når du er inne i boligen med kvistloft kan det være greit å sjekke at utlufting fungerer godt, slik at man unngår kondensproblemer.

5. Vinduene er viktige

Enten vinduene er splitter nye eller gamle er det viktig å gi de regelmessig vedlikehold. Været sliter veldig på vinduskarmene, og dette krever at man er ekstra oppmerksom på denne delen av veggen. Kontroller malingen på vinduene. Hvis malingen flasser av, sprekker opp, eller er sterkt mattet ned, må vinduene males. Nedre del av ramme og bunnkarm er mest utsatt for fuktighet. 

- I tillegg til standard rengjøring rundt og på selve glasset, er det viktig at hengsler og mekanismer smøres minst én gang i året, forteller Moursund. Unngå vaskemidler eller verktøy som lager skader og riper i glasset, og vær nøye når du maler eller beiser for å unngå søl på disse overflatene.

Vurderer du nye vinduer? Vi anbefaler NorDan, Velux og Norgesvinduet

6. Vask fasaden

En skikkelig vask av fasaden vil gjøre underverker for holdbarheten til materialet, samt at boligen vil skinne litt ekstra sesong etter sesong. Ikke bare blir man kvitt soppsporer, sot og skitt, man forebygger også potensielle problemer og skader på huset.

- De som er flinke til å vaske huset og ta like godt vare på utsiden som den jobben de gjør på innsiden vil kunne ha et hus som står i mange år uten store værskader, og med en fin farge som holder seg over lengre tid.

Les også vår egen artikkel om Fasadevask – slik vasker du hus av tre utvendig

7. Uteplassen trenger også pleie

Terrasse og platting er mye brukt i vår- og sommerhalvåret. Hvis de er lagd av tre, kan du enkelt sjekke om de må behandles i år, eller om de klarer seg «en runde til». Sjekk med litt vann - trenger det seg inn i treverket er det på tide å gjøre tiltak. Stian Moursund i Nordbohus AS tipser:

- Man kan enkelt se på plattingen om den trenger en oppfriskning. Hvis treverket sprekker opp, ser tørt ut og suger til seg vann, trenger det et nytt lag med behandling. Vær skånsom når du vasker plattingen, unngå høytrykksspyler direkte på trevirket (hold i hvert fall god avstand), og bruk riktig vaskemiddel. Legg deretter på et par strøk med beis eller olje (sjekk hva som er brukt tidligere). Mens du er igang så er det smart å sjekke rekkverket i tillegg. Se om det er behov for tiltak og sjekk at alt ser greit ut. Deretter er det er det klart for ny sesong!


Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå 

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18