Slik unngår du vannskader på taket når det regner mye

Ved å gjøre små grep, kan du unngå dyre vannskader og lekkasjer på taket.

Høsten bringer ofte med seg store vannmengder, og vannskader er et økende problem over hele landet. Selv om taket på huset ditt er nytt og tett, er det viktig å være nøye med vedlikeholdet fra start.

Opp på taket

Ta turen trygt og sikkert opp på taket for å gjøre en liten preventiv innsats mot vannskader. Mens du er i høyden kan du gjerne nyte utsikten også, men dette er noe av det viktigste du gjør:

Sjekk takrenner og avløp

Disse har en tendens til å bli fulle av løv og annen skitt, og kan kjapt tette igjen for vannflyten. Rens derfor takrenna nøye. Fjerning av ansamlinger av løv her vil også være gunstig når frosten kommer. Hvis vann blir liggende og fryser til is, så kan dette forårsake store og dyre skader.

Sørg for at taket er tett

Vær sikker på at takstein ligger på plass og at det er tett rundt pipehatter. Hvis du har et kaldloft, kan det være lurt å isolere dette slik at det ikke blir for kaldt opp mot taket, og at det dannes is. Tilstrekkelig varme er viktig.

Lukk takluker eller takvinduer

Ja, det hender at man glemmer å lukke små takluker eller takvinduer, og hvis vannet får fri flyt gjennom disse, kan det oppstå vannskader rundt vinduskarmen og andre steder.

Sjekk innsiden av taket

En fuktskade vil raskt bli synlig, både med misfarging og ved lukt. Se etter lekkasjer på innsiden av taket, og bruk luktesansen som støtte.

Gi huset nok varme

Det er viktig at huset har tilstrekkelig varme gjennom hele året, og spesielt tilpasset de ulike sesongene. Strømsparing ved å skru av varmen i huset er spesielt ikke å anbefale når høsten og vinteren kommer. Alle innvendige rør i huset har behov for en viss varme på vinteren, men vær ekstra oppmerksom på steder der hvor rørene ligger mot yttervegg.

Snakk med fagfolk

Og sist men ikke minst, om du føler deg usikker på at du har tatt sjekken godt nok, eller ikke ønsker å klatre opp på taket, er det like fint å hyre inn profesjonelle fagfolk til å utføre sjekken og vedlikeholdet for deg.

Kilder: Gjensidige og IF

Les også: Åtte tips for hus og hage til høsten

Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18