Brunmalt stue med brun sofa og fargerike puter

Eksperten svarer på tre ofte stilte spørsmål om maling

Et valg man ofte må ta når man skal bygge eller flytte inn i en ny bolig, er hvilke farger man skal ha på veggene. I dag finnes det veldig mye å velge mellom, ikke bare i farger, men også i effekter og kvaliteter. Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, gir svar på tre av de mest stilte spørsmålene om maling.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal male kjøkkenfronter?

Begynner kjøkkenfrontene å bli slitne, eller er du bare klar for en forandring? Når du skal male noe som brukes så mye i det daglige som kjøkkenskap og -skuffer, lønner det seg alltid å legge en god innsats i grunnarbeidet. Dette er ekspertens tips:

  1. Vask godt med såpe tilpasset for maling. Grønnsåpe og salmiakk bør du unngå.
  2. Puss deretter ned alle flater. Bruk gjerne et grovt sandpapir for å få bort store ujevnheter først.
  3. Sparkle og puss ned større ujevnheter.
  4. Gå over en siste runde med fint sandpapir.
  5. Når alt er glatt og fint, males første strøk med en grunning beregnet til treverk.
  6. Velg så ønsket farge til oppstrøk. Her kan du velge mellom ulike glansgrader.
Lilla kjøkken
Foto: Fargerike

Male trappen? – Da følger du de samme stegene som over, men husk å bruke grunning beregnet for gulv, legger Tale til.

Trapp malt i blått
Foto: Fargerike

 

Bør jeg male tak i samme farge som vegg?

Å male tak og vegger i samme farge er noe som har blitt stadig mer populært i norske hjem. Mange opplever at dette gir en fin helhet og skaper mer harmoni i rommet, da man slipper den skarpe kontrasten til det hvite. I små rom, kan det til og med gi en følelse av at rommet er større, spesielt om du bruker lyse farger.

 

– Å male tak og vegger i samme farge kan gi en fin effekt til rommet. Her er det jo nesten bare fantasien som setter grenser. For de som ønsker et mer designet preg på det hele, er dette et godt alternativ, forklarer Tale.

Vegger og tak malt i samme farge
Foto: Fargerike

 

Bør jeg male tak og lister i samme farge?

Stadig flere går for listfri løsning mellom vegg og tak, men det er fortsatt vanlig å bruke gulvlister. Velger man hvitt tak og hvite vinduskarmer, vil det være naturlig for mange å tenke at også listene skal være i samme hvite farge. Her har fargeeksperten noen tips:

 

Til rom som fremstår med enten veldig liten eller veldig stor takhøyde, kan farge på vegger, lister og tak være det som gi rommet et løft. Er det høyt under taket og rommet ikke er så stort, kan det å trekke takfargen ned på veggen gi rommet en lunere følelse. Er det et stort rom med lav takhøyde kan en bruke listens farge i samme som tak. Det skaper et mer flytende tak. Et mørkt tak er ikke å anbefale i et slikt tilfelle

 

Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike

 

Hvis jeg ønsker å bruke flere farger i et rom, hva bør jeg tenke på?

– I dag velges det ofte flere farger i et rom. Det betyr ikke nødvendigvis at man har ulike farger på veggene; det kan også være på lister, dører eller til og med møbler som males i en kulør. Til nå har det vært mye hvitt. Men det kan jo også oppleves litt skummelt. Her er det noen triks vi kan anbefale, da det er noen farger som naturlig hører sammen. Se på farger som står ovenfor hverandre i fargesirkelen, det fungerer som regel godt. Ton i ton er også en fin variant. Det vil si at en tar utgangspunkt i én farge, og så velger en mer fargesterk farge som kontrast, enten mørk eller lys. Nabofarger er også et godt alternativ, forklarer den kreative lederen. 

Kjøkken i duse fargetoner
Foto: Fargerike

 

Er du i gang med et boligprosjekt?

Enten du skal bygge nytt, kjøpe en prosjektbolig eller rehabilitere din eksisterende, kan vi hjelpe deg med planleggingen. Som en del av Mestergruppen har vi tilgang på eksperter innenfor alt som omhandler bolig.

Avtal et møte med din nærmeste forhandler

 

Skrevet av Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18