Hopp til hovedinnhold
Bjørkehagen Nordbohus

Slik tenker eiendomsinvestoren ved valg av boligutvikler

Valg av boligutvikler – hva ser eiendomsinvestoren etter? Lurer du på hvordan en investor tenker når han velger eiendomsutvikler? Anders Sørflaten i Sør Investeringer AS forteller hva de legger vekt på når de leter etter partnere i et byggeprosjekt

Fra venstre. Dag Loftesnes, Nordbohus Sogn, Anders Sørflaten, Sør Investeringar og Odd Tufte, Jatak Eiendom.
FOTO: Joar Offerdal Vatlestad, Sogn Avis

Sør Investeringer AS er et familieeid og familedrevet investeringsselskap. Når de velger bolig- og eiendomsutviklere til sine prosjekter, står profesjonalitet, kompetanse og risikoreduksjon høyt på listen. Byggeprosjektet Bjørkehagen Atrium var intet

Partnere som samarbeider godt

Med en bra tomt i Kaupanger, hadde de tro på å bygge et næringsbygg til Coop Extra kombinert med lettstelte leiligheter. Da de skulle hente tilbud hos boligutviklere var de i utgangspunktet på jakt etter én samarbeidspartner, men endte opp med to: Nordbohus Sogn AS og Jatak Eiendom AS.

– De er begge proffe boligutviklere, som jobber tett og godt sammen. Da begge ville bli med, syntes vi det var positivt, forklarer Sørflaten.

Sammen dannet de tre entreprenørene selskapet Kaupanger Leiligheter AS, som står bak byggeprosjektet Bjørkehagen Atrium. Her eier de 33 % hver.

Eiendomsutviklere som utfyller investor

Investorselskapet har gode erfaringer med å velge partnere, og Sørflaten mener at det ikke er noen sak å samarbeide, så lenge alle drar i samme retning. En god match for dem forutsetter profesjonalitet og kompetanse. At eiendomsutviklere, entreprenører og investorer kan utfylle hverandre med erfaring fra ulike felt, er en fin bonus.

– Vi hadde ikke samme erfaring med å bygge leiligheter som med næringsbygg, men der er jo Nordbohus eksperter på området. Det er positivt at vi kan lære av hverandre, sier Sørflaten, og forklarer at det var én av grunnene til at Nordbohus Sogn og Jatak Eiendom fikk tilliten.

Et godt rykte er alfa og omega

Tillit kommer ikke over natten, og for å komme i posisjon til et samarbeid, er et godt rykte alfa og omega. Det gjelder enten man er eiendomsinvestor, eiendomsutvikler eller begge deler.

– Man må oppføre seg ærlig og redelig, og ha bygget opp en tillit som man ikke misbruker. Det er viktig å ha med seg flinke folk som du kan stole på at tar ansvar, poengterer Sørflaten.

Han mener erfarne samarbeidspartnere lønner seg i lengden, sammenlignet med de billigere aktørene.

Må ha økonomien i orden

At eiendomsutvikleren har papirene i orden og solid økonomi i bunnen, står høyt på Sørflatens liste over kriterier boligutviklere og andre samarbeidspartnere må oppfylle.

– Det har mye å si at de driver økonomisk godt. Nordbohus Sogn er jo et veldig solid firma, og blant de beste etter min oppfatning, så på det punktet hadde vi ingen betenkeligheter.

Fordi investoren også ønsker leietakerne med økonomien i orden, er han opptatt av å velge prosjekter med bygg og beliggenhet der attraktive, stabile leietakere, som de store kjedene, vil ønske å holde hus.

Sør Investeringer leier ut til store aktører i Sogn og på Østlandet. Elkjøp, Bohus, Jysk, Kiwi, Rema, Algopris, Coop og Hageland står alle på leietakerlisten. De mer enn oppfyller kravene, men Sørflaten ønsker også at de skal ha god vekstbunn:

– Vi prøver også å tenke at det skal være en god miks, slik at leietakerne ikke konkurrerer med hverandre.

Tenker risikoreduksjon

Risikoreduksjon er alltid et viktig moment, både ved valg av boligutviklere, samarbeidspartnere og byggeprosjekt. Et prosjekt som er godt fundamentert og som ligger bra til i området er viktig – i tillegg til folk som viser interesse, selvfølgelig.

I byggeprosjektet Bjørkehagen Atrium solgte de 16 av 22 leiligheter i løpet av en helg, og Sørflaten konkluderer med at risikoen for prosjektet er ubetydelig.

– Du bør ha solgt nesten femti prosent på forhånd. Er det ikke interesse, må man legge det på is, avslutter han

Finn forhandler

Relaterte artikler

Slik lager vi gode boligområder

Slik lager vi gode boligområder

I Nordbohus er alle forhandlerne lokale og har lokal tilknytning. Vi kjenner mange av dem vi bygger for, og de kjenner oss. Det er en fordel.

Nordbohus – din partner i eiendomsutvikling

Nordbohus – din partner i eiendomsutvikling

Har du noen gang drømt om å forvandle din tomt eller eplehage til et boligområde, tomannsbolig eller flermannsbolig? Nordbohus står klar til å gjøre drømmen din til virkelighet. Med vår ekspertise innen eiendomsutvikling og bygg, kan vi hjelpe deg med alt fra regulering og prosjektering til markedsføring og salg.

Kallevig funkisbolig

Hva koster det å bygge hus?

Lurer du på hva det egentlig koster å bygge et helt nytt hus? Totalsummen for å bygge et hus avhenger av flere ulike faktorer. Vi er opptatt av å gi deg som kunde et mest mulig realistisk prisbilde, da pris naturlig nok er en helt avgjørende faktor for de fleste.