Hopp til hovedinnhold
Auriga interiør

Seks miljøvennlige grep du kan ta når du bygger hus

Skal du bygge hus, finnes det flere smarte valg du kan ta for å ikke la boligdrømmen gå på bekostning av miljøet i unødvendig stor grad. I tillegg til å være gunstige for miljøet, kan også disse valgene senke utgiftene i boligen din over tid.

Bygg hus i nærheten av der du skal ferdes

Å bo i nærheten av jobb, skole, barnehage, butikk og fritidsaktiviteter er praktisk av mange grunner, men det har også en miljøfordel: du kan ta beina eller sykkelen fatt, og blir mindre avhengig av bil og andre transportmidler i hverdagen.

Velg gode vinduer og plasser de hensiktsmessig

Vinduer kan både være en kilde til oppvarming – når sola står rett på – eller en kilde til varmetap dersom vinduene er av dårlig kvalitet. Et tips er å plassere store vindusflater mot sør, og til dels øst og vest. På den måten vil solen kunne varme opp huset ditt på dagtid. Mot nord bør vinduene være små for å minske varmetapet.

Natre vinduer

Nordbohus samarbeider med Natre Vinduer, som stiller strenge krav til miljøstandarder samtidig som de opprettholder en høy kvalitet.

Visste du at dersom boligen din får energimerking B eller bedre, kan den kvalifisere til et grønt boliglån med lavere renter og bedre betingelser i enkelte banker?

Velg kvalitet som varer

Med slagordet «bygd for å vare», er kvalitet noe vi i Nordbohus er spesielt opptatt av. Fra byggematerialer og tak til møbler og maling – ved å velge slitesterke kvalitetsvarer når du investerer, får du noe som vil vare i lang tid. Og når noe varer lenge, slipper du å kjøpe nytt – noe som igjen er gunstig for miljøet.

Funkishus

Da vi bygde dette funkishuset for en kunde i Kristiansund, var de svært opptatt av å ta valg som ville bevare kvaliteten og gjøre boligen funksjonell både i dag og i framtiden. Les mer om dette prosjektet her.

Bruk bærekraftige byggematerialer

Når du skal bygge hus, er det viktig å velge bærekraftige byggematerialer som har en lavere miljøpåvirkning. Materialer som resirkulerte produkter, trevirke fra bærekraftig skogbruk og andre ressurseffektive alternativer kan redusere utslipp av klimagasser og begrense bruk av ikke-fornybare ressurser. Ved å prioritere slike materialer bidrar du til å redusere den totale miljøbelastningen av byggeprosessen. Når du bygger med Nordbohus, kan du påvirke hvilke byggematerialer og overflatebehandlinger som skal brukes.

Les også: Mer miljøvennlige byggeplasser i Nordbohus

Velg energieffektive løsninger

En miljøvennlig tilnærming til husbygging inkluderer energieffektive løsninger som minimerer energiforbruket over tid. Dette kan inkludere god isolasjon, tetting av luftlekkasjer, bruk av energibesparende belysning og høyeffektive systemer for oppvarming og ventilasjon. Ved å investere i slike løsninger reduserer du ikke bare driftskostnadene for boligen, men bidrar også til å begrense behovet for energiproduksjon og dermed kutt i klimautslippene.

Bygger hus

Alle våre boliger bygges etter de strenge TEK17-kravene til isolasjon og tetthet, noe som sikrer energieffektive boliger med lave oppvarmingskostnader. Foto: Stine Prøitz Jørgensen for Nordbohus Follo Bygg & Eiendom.

Ikke bygg større enn du trenger

Det handler ikke lenger om å bygge større hus enn naboen. Vil du etterlate et minst mulig fotavtrykk, kan du med fordel velge en mindre bolig. Jo større en bolig er, jo lengre tid tar det å bygge den, og desto mer materialer brukes. I vår nye huskatalog har vi designet flere nye hus som svarer på markedets ønske om å bygge hus som dekker de grunnleggende behovene – verken mer eller mindre.

Festlig eksteriør

Festlig er en av våre nyeste boliger. Med et bruksareal på 107,60 m2 får du en kompakt enebolig med en unik form og akkurat den plassen du trenger.

Eneboligen Varig

Eneboligen Varig er et annet eksempel fra vår nyeste huskatalog. Med sitt bruksareal på 85,5 m2, troner Varig på toppen som vår minste enebolig. Med to soverom og alt på ett plan, har du et hus du kan bo i for alltid.

Vi hjelper deg å ta bærekraftige valg for din nye bolig

Disse miljøvennlige grepene vil ikke bare bidra til å redusere miljøbelastningen knyttet til bygging og drift av boligen din, men også gi deg økonomiske fordeler og et mer komfortabelt innemiljø.

Når du bygger med oss, gir vi deg gjerne råd og anbefalinger til hvilke bærekraftige valg du kan ta for ditt nye hus.

Finn din nærmeste forhandler

Relaterte artikler