Hus med flott hage og utebelysning bygd av Nordbohus

Interiørarkitektens tips for rom med dårlig utsikt

I enkelte deler av landet, spesielt på skrå tomter eller i hus som bygges ved bergvegger, kan deler av boligen din få begrenset utsikt. Er du veldig opptatt av utsikt, vil du kanskje føle at dette utfordrer trivselen i rommene. Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord deler sine anbefalinger for å skape en god romfølelse selv når utsikten ikke er helt prima.

Maksimer dagslyset for en bedre romfølelse

Når utsikten er dårlig, er det lett å tenke at man bare bør ha et lite vindu i rommet. Det føles kanskje meningsløst å ha et stort vindu mot en utsikt som ikke er spesielt fin å se på, men ifølge interiørarkitekten er dette feil måte å tenke på:

«Det aller viktigste er å få mest mulig dagslys inn i rommet, selv om solen kanskje ikke kommer direkte inn. Derfor bør vinduene fortsatt være store, selv i sokkeletasjer med begrenset utsikt. Det er feil å tenke at vinduene bør være små bare fordi utsikten ikke er attraktiv,» sier Vibecke.

Rosa barnerom med vindu mot bergvegg
Selv om det er en bergvegg utenfor vinduet på barnerommet i denne varianten av eneboligen Opal, gjør det gode lysinnslippet at rommet likevel oppleves lyst og trivelig.

 

Skap en attraktiv utsikt utenfor vinduet

For å gjøre rommet så trivelig som mulig, foreslår Vibecke å fokusere på det som er utenfor vinduet. Hun legger vekt på betydningen av belysning:

 

Tenk på hvordan du kan gjøre en bergvegg eller andre stengsler mer attraktive. Belysning spiller en viktig rolle her. Ved å belyse området utenfor vinduet, enten ved å integrere belysning i bergveggen eller legge lyskilder i bakken som en del av et plantebed, kan du skape en illusjon av mer lys inne i rommet. Bruk også lys i ulike høyder for å skape en opplevelse. Ved å skape en slags kunstinstallasjon utenfor vinduet, med integrert treverk og planter som trives i skyggen, kan du forbedre romopplevelsen betydelig når utsiden blir mer attraktiv.

 

Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt i Mestergruppen

Utebelysning

Har du en brønn, også kalt lysgrav, utenfor vinduet ditt, kan du kle denne med spiler for et lunere uttrykk – men pass på at du ikke begrenser rømningsmulighetene fra rommet, råder Vibecke.

 

Unngå å blokkere vinduet

Når det gjelder å skjule utsikten med folie, frostet glass eller tunge gardiner, er Vibecke klar i talen:

«Jeg vil absolutt ikke anbefale å blokkere vinduet på denne måten. Det vil resultere i tap av naturlig dagslys og understreke den negative opplevelsen. Det er bedre å fokusere på å forbedre det visuelle miljøet utenfor vinduet.»

 

Skap et lyst og trivelig rom

Vibecke påpeker også at disse rådene ikke bare gjelder for rom som er i sokkel eller ved bergvegger. Selv om utsikten utenfor vinduet generelt ikke er attraktiv, kan man fortsatt skape et lysfylt og trivelig rom ved å følge de samme prinsippene.

Ved å fokusere på større vinduer, utvendig belysning, og å gjøre området utenfor vinduet mer attraktivt, kan du transformere rommet til et hyggelig sted å være, selv når utsikten ikke er perfekt.

Varmepumpehus
Har du utsikt rett mot søppelbøttene eller utedelen til varmepumpen, kan du vurdere å bygge «spilehus» til disse. Det skaper et mye lunere uttrykk.

 

Går du med planer om å bygge hus og ønsker flere gode råd?

Når du bygger med Nordbohus, får du en totalpakke. Som en del av Mestergruppen har vi tilgang på alt fra boligrådgivere og interiørarkitekter til fargeeksperter. Dette kommer deg som kunde til gode.

Finn din nærmeste forhandler og avtal et møte

 

Skrevet av Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18