Hopp til hovedinnhold

Slik planlegger du drømmehuset ditt

Bjarne Nyrud er salg- og markedsansvarlig i Nordbohus Bernhard Olsen og holder hus på Mo i Rana. Han har jobbet 11 år i Nordbohus og totalt i sin karriere har han solgt bortimot 1000 boliger. Han har dermed et solid grunnlag for de råd han gir til deg som planlegger ny bolig. -Skal du bygge til neste år må du starte planleggingen nå, sier Bjarne Nyrud.

Det er mange av som har endt opp med følgende spørsmål:

– Får vi flytte inn til jul?

Og i følge salg- og markedsansvarlig Bjarne Nyrud hos Nordbohus på Mo, så er dette en evig hodepine. For erfaringsmessig får de en svært stor pågang av boligbyggere når påskeferien er over. Men da kan det allerede være for sent.

Ting tar tid

– Folk tenker rett og slett ikke over hvor mye planlegging og arbeid som skal til i forkant før du kan starte selve byggingen. Og den vil man gjerne komme i gang med tidsnok, slik at råbygget er ferdig før den første snøen laver ned.

Det betyr at hvis du skal bygge hus i 2021, så kan du med fordel starte planleggingen nå. Og ta kontakt med boligleverandøren så tidlig som mulig. Gjerne allerede til høsten.

Tomannsbolig med bod

SMARTE LØSNINGER: Tomannsboliger med bod på balkongen sørger for at du slipper å slepe grill og utemøbler gjennom hele huset når vintersesongen setter inn.

Det er mange valg

Lista over hva som må være på plass før drømmehuset ditt blir realisert kan fort bli overraskende lang. Og den begynner med en samtale med boligleverandøren som kommer med et skisseforslag. Dette blir fort tegnet om én til to ganger.

Så kommer noe av det aller viktigste. Du må fylle ut et romskjema. Dette blir helt avgjørende for å bestemme valg av materialer og farger på gulv, vegger, himling og listverk.

Bo deg inn i huset

– Bare her ser vi at det kan oppstå diskusjoner og da er greit å ha god tid. Disse valgene danner også grunnlaget for kalkylen og prisen. Hvilket igjen avgjør hvor stort lån du trenger. Da kan det være lurt å ikke bestandig gå for de dyreste løsningene, men heller bruke litt tid på å bo deg inn i huset, sier Nyrud.

Tid til ettertanke på dette tidspunktet sikrer deg også en optimal planløsning, slik at boligen blir så praktisk og effektiv som mulig når hverdagen setter inn.

Neste steg er arkitekt og søketegninger. Hvor lang tid som går til kommunal saksbehandling varierer. En standard søknad kan ta tre uker, men foreligger det ønske om dispensasjon fra utnyttelsesgrad eller mønehøyde kan det fort ta 12 uker.

Så må du huske på at det skal foreligge nabovarsel med 14 dagers frist og det skal velges fagentreprenører på våtrom, elektrisk anlegg og rør. Vinduer har fort en bestillingstid på åtte uker og dette må også legges inn i kabalen.

Komplett eksteriør

Eneboligen Komplett. Utviklet av Nordbohus Bernhard Olsen, og nå en del av Nordbohus sitt standard eneboligkonsept.

Grunnmuren skal opp og elementene gjøres ferdig på fabrikken før de fraktes til tomta.

– For å si det sånn. Hvis du kommer til oss nå, så får du ikke flyttet inn til jul, sier Nyrud.

Smått er godt

Når det gjelder kostnader ved en enebolig så har disse blitt påvirket av en kraftig stigende euro-kurs. Trevirke kjøpes i utlandet og dermed går prisen opp. Noe som igjen har sørget for en stadig økende etterspørsel av mindre boliger.

– Vi er på vei tilbake til det klassiske Husbank-huset på 100-120 kvadratmeter. Noe som på ingen måte trenger å bety at det blir dårligere av den grunn, understreker Nyrud.

Smarte løsninger

– Materialvalg, vindusutforming og bruk av farger er viktig med tanke på å skape noe som både er spennende, attraktivt og sørger for en god livskvalitet i ditt nye hus.

Ett eksempel på smarte løsninger er tomannsboliger med bod på balkongen. Dette gjør at du slipper å slepe grill og utemøbler gjennom hele huset når vintersesongen setter inn.

– Å bygge et hus er en lang prosess og du vil for all del unngå ubehagelige overraskelser underveis. En kostnadssprekk setter verken du eller banken pris på. Og for å slippe dette finnes det bare ett svar; god planlegging, konkluderer Bjarne Nyrud.

Denne utviklingen har også ført til at Nordbohus på eget initiativ utvikler nye modeller for mindre eneboliger. Smått skal ikke være ensbetydende med grått og kjedelig.


Artikkelen er opprinnelig publisert i Rana.no og gjengitt med tillatelse.

Bjarne Rana foran enebolig

Relaterte artikler

Hos oss lærer tømrerlærlinger å bygge trygge og inspirerende boliger"

Med noen av landets mest fornøyde kunder, tar også Nordbohus Skien sitt ansvar for å utvikle fremtidens tømrere på alvor. Gjennom systematisk opplæring og veiledning av lærlinger som Mathias, sørger de for at kundene får trygghet og inspirasjon i sin boligbyggeprosess også i fremtiden. I denne artikkelen får du innblikk i hva Mathias, en erfaren tømrerlærling hos Nordbohus, legger vekt på som avgjørende for å levere kvalitetsarbeid. Fra praktiske ferdigheter på tvers av fag, til utviklingen av arbeidsmoral og effektivitet - Mathias deler sine beste råd som kan gi trygghet og inspirasjon til alle som vurderer å bygge bolig med Nordbohus Skien. Nordbohus' satsing på opplæring og veiledning av lærlinger er en viktig faktor for at kundene deres kan føle seg trygge gjennom hele byggeprosessen. Les videre for å få Mathias' førstehåndsperspektiv på hva som skaper kvalitet og faglig stolthet i tømrerbransjen.

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.