Hopp til hovedinnhold
Beiset terrasse

Våre beste tips når du skal beise terrassen

I Nordbohus er vi opptatt av at ting skal vare. Skal vi først bruke tid og penger på noe, vil vi gjøre det ordentlig. For å oppnå et flott resultat som varer lenge, må du velge rett kvalitet. Dette gjelder ikke bare når du skal bygge hus, men også når du for eksempel skal beise terrassen. Vi gir deg våre beste tips til hvordan du får terrassebeisen til å holde seg fin lengst mulig!

Legg en plan

Først og fremst bør du ta en titt på kalenderen og se hvilken dato den viser. Terrassen bør nemlig ikke beises noe tidligere enn april/mai. Det er først på denne tiden av året sola er sterk nok til å tørke beisen godt nok her i Norge.

Videre bør du sjekke værmeldingen for de neste dagene. Terrassen trenger 3-4 dager med oppholdsvær til å tørke etter vask, men dette vil variere av temperatur og solforhold. Når terrassen er beiset, trenger den 3-4 nye dager med oppholdsvær til å tørke.

De mest gunstige forholdene for terrassebeising er når det er oppholdsvær, overskyet og gradestokken viser over 10 varmegrader. Nylagt beis vil løses opp i regn, mens beising av terrasse i sol kan gjøre at beisen tørker før den har trukket inn i treverket.

Solfylt terrasse i eneboligen Komplett i Åmot.

Solfylt terrasse i eneboligen Komplett i Åmot.

Vask og slip terrassen

Terrassen bør vaskes grundig før beising for å sikre at du får bort alt av gammel beis, skitt og smuss. Hvis overflaten er jevn og fin, holder det å bruke husvask. Dersom overflaten er ujevn og flisete, kan det være nødvendig å bruke terrasserens. Skrubb med en stiv kost med forlengerskaft, og skyll grundig etterpå.

Dersom overflaten er særdeles ujevn, kan du også vurdere å slipe terrassen før du beiser. Dette bidrar til å fjerne de siste restene av gammel beis, og vil jevne ut overflaten på terrassebordene. Slipejobben gjøres mest effektivt med slipemaskin.

Velg beis og redskap av høy kvalitet

Etter du har gått til anskaffelse av en slitesterk og god terrassebeis, kan du gå til verks. En såkalt malepute eller påføringspad kan ofte være det beste redskapet å bruke, da den hindrer drypp og sprut, samtidig som du får jobbet beisen godt inn i treverket.

Påfør beisen

Sørg for at treverket er gjennomtørt før du begynner å beise. Vil du være helt sikker, kan du låne fuktmåler i de fleste Fargerike-butikker.

Legg en systematisk plan for beisingen. Beis to og to bord i hele lengden om gangen. Pass på å ikke legge et for tykt lag med beis, da dette bare vil flasse av senere. Tørk av beisen som ikke har trukket inn i treverket etter ca. 10 minutter.

Hvor mange strøk med beis du trenger avhenger av terrassens utgangspunkt og produktet du bruker. Noen typer beis krever kun ett strøk.

Flott platting på eneboligen Nexus i Elnesvågen.

Flott platting på eneboligen Nexus i Elnesvågen.

Last ned vår digitale huskatalog

Så ofte bør du beise terrassen

Hvor ofte du bør beise terrassen avhenger av hvor utsatt den er for sol og regn. I mer værharde områder må terrassen beises oftere. En tommelfingerregel er at terrassen bør beises hvert tredje år.

Planlegger du å bygge nytt?

Når du bygger hus med Nordbohus, får du alltid våre beste råd til materialvalg og vedlikehold av boligen din.

Vi bruker CU-impregnerte terrassebord som standard i boligene vi leverer. Dette er det mest vanlige terrassematerialet i Norge og er et holdbart og rimelig valg. Treverket behandles med kobbermidler, også kalt CU, som beskytter treverket mot råte- og insektangrep. Det er også mulig å velge mellom mange andre alternativer i ulike prisklasser.

- Karen Elise Sætra Huus, boligselger i Nordbohus Follo Bygg og Eiendom.

Kontakt din lokale Nordbohus-forhandler

Relaterte artikler

Uteområde hus

Slik klargjør du uteområdene dine for sommeren

Våren kom litt senere enn bestilt i år, men endelig er den her! Nå frister det kanskje å løpe rett i boden, hente fram hagemøblene og starte pyntingen, men det lureste du gjør er å begynne med grunnlaget. Gjør du den kjedelige jobben først, vil du få et penere og mer holdbart resultat som du kan nyte gjennom hele våren, sommeren og høsten.