Hopp til hovedinnhold
Tak

Slik unngår du vannskader på taket når det regner mye

Ved å gjøre små grep, kan du unngå dyre vannskader og lekkasjer på taket.

Høsten bringer ofte med seg store vannmengder, og vannskader er et økende problem over hele landet. Selv om taket på huset ditt er nytt og tett, er det viktig å være nøye med vedlikeholdet fra start.

Opp på taket

Ta turen trygt og sikkert opp på taket for å gjøre en liten preventiv innsats mot vannskader. Mens du er i høyden kan du gjerne nyte utsikten også, men dette er noe av det viktigste du gjør:

Sjekk takrenner og avløp

Disse har en tendens til å bli fulle av løv og annen skitt, og kan kjapt tette igjen for vannflyten. Rens derfor takrenna nøye. Fjerning av ansamlinger av løv her vil også være gunstig når frosten kommer. Hvis vann blir liggende og fryser til is, så kan dette forårsake store og dyre skader.

Sørg for at taket er tett

Vær sikker på at takstein ligger på plass og at det er tett rundt pipehatter. Hvis du har et kaldloft, kan det være lurt å isolere dette slik at det ikke blir for kaldt opp mot taket, og at det dannes is. Tilstrekkelig varme er viktig.

Lukk takluker eller takvinduer

Ja, det hender at man glemmer å lukke små takluker eller takvinduer, og hvis vannet får fri flyt gjennom disse, kan det oppstå vannskader rundt vinduskarmen og andre steder.

Sjekk innsiden av taket

En fuktskade vil raskt bli synlig, både med misfarging og ved lukt. Se etter lekkasjer på innsiden av taket, og bruk luktesansen som støtte.

Gi huset nok varme

Det er viktig at huset har tilstrekkelig varme gjennom hele året, og spesielt tilpasset de ulike sesongene. Strømsparing ved å skru av varmen i huset er spesielt ikke å anbefale når høsten og vinteren kommer. Alle innvendige rør i huset har behov for en viss varme på vinteren, men vær ekstra oppmerksom på steder der hvor rørene ligger mot yttervegg.

Snakk med fagfolk

Og sist men ikke minst, om du føler deg usikker på at du har tatt sjekken godt nok, eller ikke ønsker å klatre opp på taket, er det like fint å hyre inn profesjonelle fagfolk til å utføre sjekken og vedlikeholdet for deg.

Kilder: Gjensidige og IF

Finn din nærmeste Nordbohus forhandler

Relaterte artikler

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.

Hvit hytte ved sjøen med rød takshingel fra Isola

Går du med planer om å oppgradere taket?

Når du skal bytte tak på hus eller hytte, har du flere muligheter enn du kanskje er klar over. For med riktige løsninger får du ikke bare et funksjonelt og fint tak, du kan også øke verdien på boligen og spare energi.