Hopp til hovedinnhold
Viser et hus med stillas

Kysthuset er klart for vær og vind

Nordbohus anbefaler BMI. Et barskt norsk klima krever solide byggematerialer for trygge, lune og tette hjem. Det nye og komplette tettesystemet fra Icopal Ventex ble en viktig del av løsningen for eneboligen på Hvaler.

På Vesterøy, høyt oppe på en fjellknaus med utsikt over kysten og vakre Hvaler ytterst i Oslofjorden, tar en ny enebolig form. Byggmester Arild Andersen AS i Fredrikstad står for oppføringen, med prosjektleder Knud Knudsen i spissen.

– Å velge de riktige byggematerialene til boliger som ligger i vær- og vindutsatte områder, er ekstra viktig, sier Knudsen.

Enkelt å legge undertak og vindsperrer

Prosjektlederen har lang erfaring med produkter og løsninger fra BMI Norge, og ønsket nå å teste Icopal Ventex Tettesystem på husets vegger og tak.

De 160 kvadratmeterne med yttervegger ble dekket av Ventex Vindsperre Pro, som er en forbedret og kraftigere utgave av forgjengeren, Windbreak. Den gylne fargetonen bidrar til at vindsperren ikke blender ved montering i sollys. Samtidig slipper den inn dagslys, som gir en lun og lys innendørs arbeidsplass.

Taket, på 220 kvadratmeter, ble lagt med Ventex Undertak Premium. Dette fungerer som kombinert undertak og vindsperre, og legges direkte på sperrene. Det er testet for vindstyrke opptil orkan og har, som vindsperrene, 30 års systemgaranti.

To av Knudsens kollegaer utførte selve arbeidet, deriblant tømrer Niklas Aardalen.

– Vindsperren var enkel å legge på veggene, og særlig var undertaket eksepsjonelt enkelt å jobbe med. Undertaket, som er bygget opp i tre lag, tåler svært mye. Det var overraskende lett å legge og ble liggende når det skulle, sier han.
BMI Icopal Ventex undertak

Flyt i byggeprosjektet med ett komplett tettesystem

Fra Icopal Ventex Tettesystem ble det også benyttet mansjetter, svillemembran og Ventex Undertak & UV-tape, samt Ventex Multiflex Tape.

Mansjetter brukes ved tetting av gjennomføringer på vegg, tak og rundt pipe, og er en viktig detalj for å sikre energieffektive bygg. Svillemembran beskytter mot fukt i bunnsvillen fra grunnmur og sikrer vindtett overgang mellom grunnmur og vegg. Også tapene sikrer tette gjennomføringer og hefter godt på vindsperrer og undertak.

Knudsen forteller at å kunne kjøpe et komplett system fremfor å gjøre mange ulike bestillinger gir store fordeler.

– Med Icopal Ventex Tettesystem kunne jeg bestille alle viktige bestanddeler fra én og samme leverandør og få levert det samlede materialet til byggeplassen i ett lass. Det gir følgelig effektivitet og mye bedre flyt i byggeprosjektet, sier han.

Tømrerne testet også tettesystemets nye og selvklebende sløyfebånd. Dette brukes under sløyfer ved montering av diffusjonsåpne undertak, og er raskt å montere.

– I motsetning til produkter med dobbeltsidig lim, som gjør at takduken er lett å rive i stykker om du fester feil, likte jeg dette veldig godt. Med lim på kun én side var dette sløyfebåndet veldig enkelt å håndtere. Resultatet ble feilfritt på første forsøk, sier Aardalen.

Viktig med lette produkter i tungt arbeid

Med et fysisk tungt arbeid er det viktig for tømrerne å bruke energien riktig. At Icopal Ventex-produktene er enkle å håndtere satte Aardalen derfor særlig stor pris på.

– For oss er det en vesentlig fordel at vi ikke sliter oss ut på å håndtere tunge produkter – men at vi får bruke mest mulig av kreftene på selve arbeidet.

Med lav vekt, per 3 x 50 meter lange rull, var det for eksempel ikke noe problem for de to tømrerne å bære med seg vindsperren, forteller han.

– Én kunne holde rullen mens den andre stiftet duken på veggen, helt uten å få melkesyre!

Icoal Ventex

Aldri på bekostning av kvalitet

Samtidig påpeker Aardalen at lette produkter aldri kan gå ut over kvaliteten.

– Produktene gir topp kvalitet på de ferdige løsningene, samtidig som jobben vår blir fysisk håndterbar og effektiv.

Aardalen forteller at han i sitt arbeid har jobbet med både gode og mindre gode produkter, hvor også lang levetid og gode garantier er viktige parametre. Garantiene gir trygghet for både entreprenøren og menneskene som skal bo i husene.

– Produktene er av høy kvalitet, har solide garantier og er enkle å jobbe med. Disse plasserer jeg definitivt i kategorien gode produkter og bruker dem gjerne igjen, avslutter Aardal.

Relaterte artikler

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.

Hvit hytte ved sjøen med rød takshingel fra Isola

Går du med planer om å oppgradere taket?

Når du skal bytte tak på hus eller hytte, har du flere muligheter enn du kanskje er klar over. For med riktige løsninger får du ikke bare et funksjonelt og fint tak, du kan også øke verdien på boligen og spare energi.