Hopp til hovedinnhold

Knyttet sammen nytt og gammelt på unikt gårdstun

Siv Åse Syrstad og mannen Bård Ebbesen så mange muligheter i tomten med det 183 år gamle huset på. Med hjelp fra Nordbohus Orkland fikk de både realisert drømmen om å bygge ny bolig, og ivareta et unikt kulturminne på gårdstunet de kjøpte i 2018.

Litt av historien til det eldste huset på Orkeltun som ble rehabilitert av oss i Nordbohus Orkland - den gang profilert som KR Bygg. Bildene er hentet fra Orkeltun sin Instagram-konto, hvor Siv Åse og Bård har delt bilder gjennom prosessen. Her kan du også se mange spennende bilder fra innsiden.

Det har vært viktig for oss å bruke lokale aktører gjennom hele prosjektet. Vi innhentet tilbud fra tre ulike firmaer. Valget falt på Nordbohus Orkland fordi de ga oss en pris vi mener var rimelig. Ikke minst: de ga oss en tillit ved at vi ble møtt av jordnære fagfolk som viste at de kunne faget sitt.

SIV ÅSE SYRSTAD, KUNDE HOS NORDBOHUS ORKLAND

Fikk tilpasset ønsker og behov

Da Siv Åse og Bård kjøpte tomten i 2018, stod det kun en bod og et vernet hus der. Det viktigste for paret var å få det gamle huset på gårdstunet til å se ut som det gjorde i 1835.

I tillegg ønsket de å ta vare på uthuset, selv om det ikke var så gammelt. Et annet viktig element i prosessen var at det nye huset på Orkeltun, som de har valgt å kalle «låven», ikke skulle bli en direkte kopi av gamle bygg.

Siv Åse og Bård valgte å legge inngangen på langsiden av boligen. På denne måten kan de lage et flott og behagelig hageområde på andre siden - skjermet for nordavinden.

Samarbeidet har fungert fint. Snekkerne vi hadde på eiendommen var både hensynsfulle, flinke og trivelige. Ikke minst så har de vært tålmodige med oss.

SIV ÅSE SYRSTAD, KUNDE HOS NORDBOHUS ORKLAND

Overbygd balkong med hvite lenestoler

På venstre side ser vi den nye boligen, «låven», hvor Siv og Bård bor. På den overbygde balkongen nyter de tidlige morgener og sene kvelder før hagen blir ferdig. Nede i venstre hjørne ser vi et glimt av uthuset som etter hvert skal inneholde både vinkjeller og langbord.

Stilrent kjøkken med svarte fronter og grå vegg og peis

Siv Åse og Bård har skapt en lun stemning i hjemmet. På kjøkkenet er det god plass til matlaging og hyggestunder med familie og gjester.

Det måtte mye planlegging til for å skape drømmehuset. Siv Åse og Bård ønsket en moderne bolig som kunne knyttes sammen med det gamle gjennom materialvalg og utforming. Dette fikk de også rådgivning på:

- Vi tok med ideene våre til arkitekt Gunnhild Reitan som tegnet «låven». Vi hadde med oss kommunens byggeskikkveileder og reguleringsplanen for området i bakhodet hele veien. Nordbohus Orkland gjorde jobben etter skissene. De har god kompetanse på både istandsetting av gamle hus, og rådgivning i valg av arkitekt, samarbeidspartnere og andre leverandører, forklarer Siv Åse.

Et gullfat med stearinlys og kongler til pynt

Også innvendig har de gått for en litt mer rustikk stil. Siv forteller at hun tar seg av småpynten i hjemmet, mens Bård har bestemt mesteparten av farger, teksturer og materiale

Gjorde deler av jobben selv

Det fine med både rehabilitering og nybygg, er at du velger selv hvor mye eller lite hjelp du ønsker fra oss. Siv Åse og Bård samarbeidet om rivingsarbeidet i det gamle huset sammen med Kristian hos oss i Nordbohus Orkland. I tillegg la paret gulv selv, monterte kjøkken, satt opp innredning på vaskerommet, og malte den gamle boligen utvendig. Siden Bård også er elektriker, kunne han også gjøre deler av denne jobben da han var hjemme fra arbeid i Nordsjøen.

Ved kjøkkenbordet nyter paret titt og ofte en varm kopp kaffe eller te. På utsiden av vinduet ser man litt av den 183 år gamle rehabiliterte boligen. For å skjerme innsyn valgte Siv Åse og Bård å ikke ha vinduer på sidene som peker mot hovedboligen.

En mørkerød inngangsdør på et mørkebrunt hus

Det var ikke mange tomter igjen på Nerøra da Siv Åse og Bård kom over boligen som tidligere sto her. Bård kunne fortelle at Orkeltun er et sted med mye historie: det har nemlig vært flere flommer i området, som preget infrastruktur og skylte bort de fleste andre boliger i 1840.

Et kulturminne i Orkanger

Før industrien fikk fotfeste, var Orkanger i stor grad en fiskelandsby. Tomten ligger tett ved sjøen, og flere kjører litt ekstra sakte forbi for å se på det nye gårdstunet til Siv Åse og Bård. I planleggingsfasen var det vurdert å slå sammen gammel og ny bolig, men det ble valgt at det gamle huset skulle stå for seg selv og fortelle historien som er i veggene.

Pevik-huset før ombyggingen på 1900-tallet. Foto: Orkland kommune

Pevik-huset før ombyggingen på 1900-tallet. Foto: Orkland kommune

Pevik-huset etter ombyggingen i 1954. Foto: Orkland kommune

Pevik-huset etter ombyggingen i 1954. Foto: Orkland kommune

Da rivingen begynte fant de tømmer i huset som ble karbondatert helt tilbake til 1500-tallet. Tidlig i prosessen kom de også i kontakt med en eldre mann som hadde vokst opp der. Han hadde et gammelt bilde av moren sin som sto på trappen fremfor det såkalte «Pevik»-huset. Navnet kommer fra de som tidligere hadde bodd der. Ved hjelp av materialer og tapet som ble funnet, og det man kunne se på bildet, ble stilen for huset satt:

-Vi tok med oss en planke med tømmer og fikk kopiert opp flere eksemplar. Det samme gjorde vi med vinduer og dører. Det var veldig viktig for oss å ta vare på den gamle stilen. Kristian hos Nordbohus Orkland gjorde store deler av jobben, og viste at han kunne mye om gamle boliger.

Tips til andre som vurderer rehabilitering

En av mange fordeler med rehabilitering er at du kan beholde tomt og utsikt; boligen kan du alltids gjøre noe med. Enten du ønsker å rive alt og starte på nytt, rehabilitere og fornye gammel bolig, eller gjøre begge deler, har Siv Åse et tips:

- Bruk god tid på planleggingen. Det er lett å bli ivrig og ta snarveier for å bli fort ferdig, men de valgene du tar skal du leve med lenge. Det er viktig at de er godt gjennomtenkte. Finn fagfolk som kan veilede og gi råd, tillit er viktig når man velger samarbeidspartnere i et slikt prosjekt.

- Absolutt verdt investeringen!
Siv og Bård forteller begge at den nye boligen og det rehabiliterte gårdstunet lever opp til forventningene:

- Utvendig elsker jeg estetikken som det gamle og det nye huset lager sammen, og det store vinduet. Innvendig har vi et hus med luftige løsninger, som er skreddersydd til våre ønsker og behov. Slik som galleriet over stua til trommesettet, og soverommet som også ligger i åpen løsning på hemsen. Dessuten elsker vi balkongen i glass i andre etasje - den brukes både sommer og vinter! Til slutt vil jeg også si at vi er veldig fornøyde med rommet som forbinder huset med garasjen - både praktisk og nyttig, forklarer Siv Åse.

Favoritthjørnet til Siv Åse og Bård finner vi her. Når vi er på besøk for fotografering, har Bård akkurat bestilt fem meter lange gardiner som skal festes over det langstrakte vinduet. På hemsen har de både soverom, bibliotek og trommeøving.

I dag leier de ut det eldste huset på tunet. I fremtiden ser de også for seg at eiendommen kan gi plass til både dem selv og generasjonen over. De forteller at tilværelsen er akkurat slik de hadde sett for seg:

- Vi har fått en bolig som passer til vårt liv, i et nabolag der vi har tilhørighet, med god plass til venner og familie, avslutter Siv Åse.

Ønsker du å rehabilitere eller bygge ny bolig? Ta kontakt!

Vi takker for samarbeidet! Med mottoet bygd for å vare er det viktig for oss i Nordbohus Orkland å jobbe sammen med deg om dine ønsker. På denne måten vet vi du vil få en bolig som varer - både materialteknisk og følelsesmessig. Kom gjerne innom vårt kontor for en uforpliktende samtale. Vi ser frem til å møte deg!

Fliselagt bad med hvite fliser, svart badekar og svart dusj

Relaterte artikler

Hos oss lærer tømrerlærlinger å bygge trygge og inspirerende boliger"

Med noen av landets mest fornøyde kunder, tar også Nordbohus Skien sitt ansvar for å utvikle fremtidens tømrere på alvor. Gjennom systematisk opplæring og veiledning av lærlinger som Mathias, sørger de for at kundene får trygghet og inspirasjon i sin boligbyggeprosess også i fremtiden. I denne artikkelen får du innblikk i hva Mathias, en erfaren tømrerlærling hos Nordbohus, legger vekt på som avgjørende for å levere kvalitetsarbeid. Fra praktiske ferdigheter på tvers av fag, til utviklingen av arbeidsmoral og effektivitet - Mathias deler sine beste råd som kan gi trygghet og inspirasjon til alle som vurderer å bygge bolig med Nordbohus Skien. Nordbohus' satsing på opplæring og veiledning av lærlinger er en viktig faktor for at kundene deres kan føle seg trygge gjennom hele byggeprosessen. Les videre for å få Mathias' førstehåndsperspektiv på hva som skaper kvalitet og faglig stolthet i tømrerbransjen.

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.

Slik bygger du drømmehuset på budsjett

Slik bygger du drømmehuset på budsjett

Drømmer du om å bygge ditt eget hjem, men er bekymret for kostnadene? Fra smart planlegging til valg av husmodell og innredning – oppdag hvordan du kan skape ditt drømmehjem uten å tømme hele bankkontoen.