Hopp til hovedinnhold
Langrennslag og arkitekter samarbeider på spennende prosjekt

Inkluderende design er funksjonelt og smart – for alle

For at et hus skal være godt å bo i må det være funksjonelt. Ettgreps blandebatterier og lave vinduer som alle kan se ut av, er eksempler på inkluderende design.

Inkluderende design løser et behov, ikke bare for de med begrensninger, men gjør et hus mer funksjonelt for alle. En begrensning er derfor en mulighet.

– Mangler du en arm, er det en begrensning. Blandebatterier med en kran gjør det betraktelig enklere for de med en arm å få riktig temperatur på vannet. Det løser også samme type utfordring for de som har et barn på armen, forklarer Christian Heger, salg- og markedssjef i Nordbohus.

Det finnes mange typer begrensninger.

Høyden på 1,40 er viktigere enn det at Birgit Skarstein sitter i rullestol

Nordbohus har kjørt en workshop med langrennslandslaget for å kartlegge boligønsker og behov. Vi jobbet med Para Langrenn Elite og Herrer Sprint Elite. Behovene til utøverne var svært like.

– Alle utøverne har mye utstyr og behov for bodplass. De har lite tid og ønsker en funksjonell bolig med lite vedlikeholdsbehov, sier Christian.

Birgit Skarstein sa vi heller skulle tenke på henne som 1,40 høy enn det at hun sitter i rullestol.

Mattis Stenshagen fra Langrennslandslaget Herrer Sprint Elite og Birgit Skarstein fra Langrennslandslaget Para Langrenn Elite. Med ryggen til er interiørarkitekt Anna A. Wold (t.v) og arkitekt Else Dahlseng.

Mattis Stenshagen fra Langrennslandslaget Herrer Sprint Elite og Birgit Skarstein fra Langrennslandslaget Para Langrenn Elite. Med ryggen til er interiørarkitekt Anna A. Wold (t.v) og arkitekt Else Dahlseng.

– Vinduer som går lavt på veggen gjør at flere kan titte ut og ned, og ikke bare Birgit. Ved å løse hennes ønske om å se ut, løste vi også ønsket til Mattis Stenshagen som vil ha mye lys, forteller Anna Wold, interiørarkitekt og produktutviklingskoordinator i Nordbohus.

Og lave vinduer er det mange små som også kan titte ut av.

Anna A. Wold interiørarkitekt og produktutviklingskoordinator i Nordbohus.

Anna A. Wold er interiørarkitekt og produktutviklingskoordinator i Nordbohus.

Dette er eksempler på inkluderende design i bolig:

  • Hovedfunksjoner på ett plan (kjøkken, stue, bad og soverom)
  • Terskel- og trinnfritt, også adkomsten til huset
  • Rom med plass til svingsirkler, det skal være mulig å snu med rullestol
  • Lave vinduer flere kan se ut av: Barn, folk i rullestol, voksne som sitter i sofaen og firbente familiemedlemmer
  • Langsiktig og smart å tenke på når du bygger en ny enebolig, du kan bo der lengre og det er rimeligere å ta hensyn til begrensninger når du bygger enn å gjøre justeringer senere
  • Sort vindusinnramming gir en god kontrast så skillet mellom glass, karm og vegg blir tydelig
  • Ettgreps blandebatterier
  • Hev- og senkbar kjøkkenbenk

Mer enn snusirkler

Inkluderende design er altså mer enn snusirkler og alt på ett plan. Interiørarkitekt Anna har et fint perspektiv på snusirkler.

– Når jeg ser en snusirkel på en plantegning, tenker jeg at; her er det rom! Jeg leser at det er plass til å møtes og plass til hverdagsdialog for barnefamilier. Og ikke minst det at du har frihet til å velge møbler som du får inn uten å måtte demontere dem. En sirkel er en fin indikator på rom og størrelsesforhold, forklarer Anna.

Hev kjøkkenet

Nordbohus kan tilby et hev- og senkbart kjøkken. Det er tross alt en stor fordel at kjøkkenbenken er på høyde på den som lager maten.

– Da vi først fikk ideen om et hev- og senkbart kjøkken, ble vi gledelig overrasket da vi fant ut at HTH allerede har et slikt kjøkken i utvalget sitt som også er et fint og moderne kjøkken, sier Christian.

Vi jobber hele tiden med å løse nye behov for alle, så du skal ikke se bort ifra at et hev- og senkbart kjøkken kommer opp som tilvalg i nettbutikken vår for hus etter hvert.

Inkluderende design i alle ledd

– Inkluderende design er en ny retning for oss, men det er en velbrukt tankegang i mange andre bransjer. Microsoft har lenge hatt inkluderende design og brukervennlighet som strategi i sin produktutvikling, slår Christian fast.

Nordbohus jobber med tankesettet inkluderende design i flere ledd. De fleste av eneboligene på nettsiden og i arkivet vårt kan tilpasses og bli mer inkluderende. Inkluderende design er smart og langsiktig. Det er også en mulighet er også å gjøre om standardhus til passivhus. Hva med et inkluderende passivhus? Les mer om passivhus her.

Til husoversikten der kan du opprette en minside og finne pris på våre eneboliger der du ønsker å bo.

Video

Se video fra vår workshop om inkluderende design sammen med Langrennslandslaget

Relaterte artikler

Hos oss lærer tømrerlærlinger å bygge trygge og inspirerende boliger"

Med noen av landets mest fornøyde kunder, tar også Nordbohus Skien sitt ansvar for å utvikle fremtidens tømrere på alvor. Gjennom systematisk opplæring og veiledning av lærlinger som Mathias, sørger de for at kundene får trygghet og inspirasjon i sin boligbyggeprosess også i fremtiden. I denne artikkelen får du innblikk i hva Mathias, en erfaren tømrerlærling hos Nordbohus, legger vekt på som avgjørende for å levere kvalitetsarbeid. Fra praktiske ferdigheter på tvers av fag, til utviklingen av arbeidsmoral og effektivitet - Mathias deler sine beste råd som kan gi trygghet og inspirasjon til alle som vurderer å bygge bolig med Nordbohus Skien. Nordbohus' satsing på opplæring og veiledning av lærlinger er en viktig faktor for at kundene deres kan føle seg trygge gjennom hele byggeprosessen. Les videre for å få Mathias' førstehåndsperspektiv på hva som skaper kvalitet og faglig stolthet i tømrerbransjen.

Spesialtegnet enebolig i Son

Spesialtegnet enebolig i Son

Høsten 2020 stod denne flotte eneboligen klar i Son. Vi takker tiltakshaver så mye for oppdraget og gratulerer med ny bolig.

Slik bygger du drømmehuset på budsjett

Slik bygger du drømmehuset på budsjett

Drømmer du om å bygge ditt eget hjem, men er bekymret for kostnadene? Fra smart planlegging til valg av husmodell og innredning – oppdag hvordan du kan skape ditt drømmehjem uten å tømme hele bankkontoen.