Bilde inneholder tømrerlærling som står framfor en bolig under bygging

– Vi må gjøre vårt for å sikre rekruttering til bransjen

Tømrerlærling Christoffer Sletmoe lærer håndverket fra bunnen av. For Nordbohus Follo Bygg & Eiendom er det viktig å gjøre sitt for å sikre rekruttering til bransjen.

SKI/SOLBERG: Solen steker over politihuset i Ski. Gradestokken viser 28 grader.

Voksenlærling Christoffer er i sving i liften sammen med basen og en annen kollega. Politihuset skal få nødvendige utbedringer.

 

Jeg liker å jobbe med kroppen. Det er et spennende yrke. Jeg liker godt å bygge ting fra bunnen av når vi gjør det.

 

Christoffer Sletmoe, tømrerlærling hos Nordbohus Follo Bygg & Eiendom

I jobben får han prøvd både å bygge nytt og rehablitere eksisterende bygg.

– Det er givende å skape noe eller utbedre det, legger han til.

Bilde inneholder tømrerlærling Christoffer framfor firmabil
ETTERSPURT: Christoffer Sletmoe er lærling i et yrke det alltid vil være etterspørsel etter. Foto: Stig Erlend Persson

Gull verdt for bedriften og bransjen

Follo Bygg & Eiendom har til enhver tid fire lærlinger i bedriften.

– Vi etterstreber å ta inn to nye lærlinger hvert år, sier daglig leder Erik Terje Dahl.

Selv om det tar mye tid og ressurser til å følge dem opp, er det gull verdt for både bedriften og bransjen. Han mener det er et viktig ansvar bedriften har.

 

Det viktigste lærlingen kan gjøre, er å komme til avtalt arbeidstid, ha arbeidsvilje og interesse, så lærer man faget. Så enkelt er det.

 

Erik Terje Dahl, daglig leder i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom.

Etter sommerferien kommer bedriften til å ha 37 ansatte. Blant oppdragene er andelen nybygg og rehabilitering ganske likt fordelt.

– Vi ønsker å få lærlinger som blir flinke og kvalitetsbevisste. Det er viktig. Men det er også viktig å videreføre yrket vårt så det ikke blir borte, sier Erik Terje Dahl.

Portrettbilde av daglig leder i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom, Erik Terje Dahl
VIKTIG: Daglig leder Erik Terje Dahl mener bedriften har et stort ansvar for å rekruttere til yrket. Foto: Stig Erlend Persson.

– Den viktigste ressursen

Rundt 45 prosent av firmaets omsetning stammer fra rehabilitering og resten av nybygg.

– Slik vi ser det, er tømreren en av de viktigste ressursene på en byggeplass. Han er der hele tiden, mens maleren, elektrikeren og de andre håndverkerne er innom i korte perioder, sier Erik Terje Dahl.

– Basene og svennene våre, og lærlingene etter hvert, har den tverrfaglige forståelsen mellom mur, tømrer, flis, mal, el, rør og blikkenslager. Vi prøver å få den tverrfaglige forståelsen til å være en del av opplæringen, sier han.

Håper de vil fortsette

Firmaet er alltid på jakt etter flinke fagfolk. Etter endt opplæring er du i praksis garantert jobb, for det blir ikke noe mindre å gjøre i byggebransjen i Follo. Selv om noen av lærlingene begynner med noe helt annet etter fagbrevet.

Foto: Stig Erlend Persson.

Bildet inneholder en lift, nybygg og tømrere
 

Vi ønsker at de lærlingene som begynner her, har lyst til å fortsette som tømrere.

 

Erik Terje Dahl, daglig leder i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom

Gruppebilde av Nordbohus Follo Bygg & Eiendom
LAGBILDE: Staben i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom samlet på ett brett. Tømrerne som er ute å jobber på prosjektene er ryggmargen i bedriften. Foto: Nordbohus Follo Bygg & Eiendom.

Han snakker varmt om hvor viktig det er å ta vare på dem som trives best med et praktisk yrke.

– Mange av oss, deriblant meg selv, begynte med tømreryrket fordi vi ikke var glade i historieboka på skolen. Da jeg fikk se hvordan jeg skulle bygge en vegg eller et bjelkelag, satt det med én gang, sier Erik Terje Dahl og knipser med fingrene.

Har du «falt utenfor» og lurer på om yrket kan være noe for deg, er det fullt mulig å komme på besøk.

Den rette gløden

Han er glad for å kunne gi et tilbud til dem som liker å skape noe med hendene og slippe teoritung skolegang. En del som velger tømreryrket, sliter med lese- og skrivevansker, men kan like fullt ende som dyktige fagfolk.

– Vi ønsker å få tak i veldig mange dyktige mennesker for å få dem inn i yrket og slippe teorien. Dette er et praktisk yrke, og vår bedrift produserer noe som skal bankes på plass ute på byggeplassen og settes sammen på riktig måte. Vi er helt avhengige av de rette menneskene som har den rette gløden og interessen for yrket. Den viktigste ressursen i bedriften er dem som er ute på byggeplassene hver dag – i solskinn, regnvær og minusgrader, sier Erik Terje Dahl.

Han legger til at de ikke produserer det samme hver gang.

– Vi har ikke det samme tilbygget hos to forskjellige kunder, det er ulikt hver gang. Derfor blir erfaringsutvekslingen enda viktigere slik at man kan ta hvilken som helst type oppdrag, sier han.

Foto: Stig Erlend Persson.

Bildet er av et nybygg med en lift som går fra bakkenivå til øverste vindu på bygget

– Tar vare på håndverket

Follo Bygg og Eiendom oppfører også boliger i egen regi og tilbyr salg av ferdigprosjekterte boliger. Boligene blir solgt gjennom EIE Eiendomsmegling avdeling Ski & Ås.  

Eiendomsmegler Brynjar Netskar er glad han har kort vei til samarbeidspartneren. Byggefirmaet holder til i det samme lokalet som dem ved Nygårdskrysset.

Eiendomsmegler Brynjar Netskar
Foto: Stig Erlend Persson

– Jeg synes Follo Bygg & Eiendom er så flinke til å ta vare på det tradisjonelle håndverket. De bygger boliger fra bunnen av, bruker lærlinger og byggebaser. Når de plassbygger på denne måten, bringer de håndverkstradisjonene videre, sier han.

Som tømrerutdannet selv er han glad for firmaets innsats for rekrutteringen til yrket. Follo Bygg & Eiendom har fire lærlinger i tømrerfaget nå.

– Jeg synes det er gøy å jobbe for utbyggere som sikrer det tradisjonelle uttrykket. De bygger i mer tradisjonell nordisk stil og ikke bare «firkantede kasser». Jeg synes det er gøy, sier Brynjar Netskar.

 

Skrevet av Stig Erlend Persson for Østlandets Blad. 

Velkommen til oss

Enten du ønsker å bli en del av vårt team eller vil at vi skal ta ansvar for dine byggeprosjekter, er du hjertelig velkommen for en prat!

Erik Terje Dahl

Daglig leder / Kalkulatør / Prosjektansvarlig

918 56 911

terje@follobyggeiendom.no

Portrettbilde av daglig leder Erik Terje Dahl