Vedfyring - slik gjør du det riktig

Du kan spare både penger og miljø med riktig vedfyring. Men hva er riktig vedfyring? Ingenting er som fyr på peisen når det begynner å bli kaldt ute. Fyrer du i tillegg på riktig måte kan du også få mer varme og mindre forurensing ut fra veden. Her er noe av det du må passe på neste gang du fyrer opp.

Opptenning
Slik har de aller fleste lært å tenne opp i ovnen: To litt store kubber legges på hver sin side i ovnen med litt tynnere opptenningsved på tvers over. Mellom kubbene legger du litt sammenkrøllet papir, eventuelt en fyringsbrikett, og tenner på med en fyrstikk. Men vår samarbeidspartner SINTEF har vist at det faktisk finnes en bedre måte å gjøre det på! De har laget vedfyringens ABC. 

Har du en ovn produsert etter 1998 med tostegsforbrenning skal du faktisk tenne opp fra toppen av veden. For å brenne trenger gassene fra veden varme og luft. Hvis du fyrer opp fra toppen vil gassene stige oppover og antennes i flammene, istedenfor å stige opp i pipa og danne partikler. Partiklene gassen består av inneholder energi som om de blir brent kan bidra til å varme boligen din. Med den nye måten å tenne opp på kan du i beste fall redusere partikkelutslippene så mye som opptil 6 ganger! Altså sier det seg selv at det trenger ikke være dumt å tenke nytt. En annen bonus er at noen kommuner har støtteordninger til deg som vil skifte ut gamle vedovner. Det er gjerne tidsbegrenset og «førstemann til mølla» - prinsippet. Ta kontakt med kommunen din for å finne ut om dette gjelder der du bor.

Tørr nok ved
Fordi ved som er for fuktig vil bruke varmeenergien til å fordampe væskeinnholdet er det viktig å sørge for at veden er god og tørr. Perfekt ved har hatt minst et år med tørking etter hogst. Et triks for å sjekke om den er tørr nok er å slå to vedkubber mot hverandre. Dette skal gi en litt hul lyd om de er perfekt. Du kan også prøve blåsetesten som rett og slett går ut på å blåse luft gjennom kubben fra en ende til den andre. Dette skal være mulig om veden er godt nok tørket.

Riktig tretype
Ettersom enkelte tresorter avgir mer varme per volum enn andre har dette også sitt å si for vedkvaliteten. For eksempel må du ha nesten dobbelt så mye gran eller osp for å få like mye varme som fra ved som er lagd av bøk og rogn. Nest best er ask, lønn og eik, og etter der igjen kommer bjørk. Dårligst ved får du av osp, gråor og gran som både brenner fort og avgir lite varme. Kjøper du blandingsved sørg derfor for å vite hvilke tretyper de har brukt og hvordan fordelingen er.

Nok luft
Ikke bruk for mye ved når du fyrer i ovnen. Dette gjør at det blir for lite luft og energiutbyttet dårligere. Faktisk kan du om du fyrer feil utnytte så lite som bare 50 % av den energien riktig fyring kan gi. Det beste er å legge mindre mengder ved i ovnen, og legge i oftere. I tillegg til at for lite lufttilførsel gjør at energien utnyttes for dårlig, øker det også faren for pipebrann fordi pipa nedsotes.
Unngå også å legge andre ting enn rent trevirke på flammene, som for eksempel plast, melkekartonger og annen søppel. Dette kan skade både ildsted og pipe.

Varmebehov
Hva slags ovn du trenger avhenger mye av hva slags hus du bor i. En normalt isolert bolig har et varmebehov på 60 – 70 watt pr. kvadratmeter. Dette vil si at om du har et 50 kvm rom som skal varmes opp trenger du rundt 3500 watt. Alle hus fra Nordbohus ligger i energiklasse B og har mulighet for individuell tilpasning. Dette betyr at tykkelsen på isolasjonen i tak, vegger og gulv, samt typen glass i vinduene er såpass at boligen holder godt på varmen. Energiklassen som går fra A (best) til G (dårligst) gir en samlet vurdering av hvor mye energi som trengs per kvadratmeter for normalt bruk. Finner du ut hvilken energimerking boligen din har er det lett å regne ut energibehov, og hvor mye effekt ovnen din bør være på.

Ovnens tyngde i forhold til gulv pluss pipens mål og totalhøyde har også noe å si for hva du bør velge. Det beste er å ta med detaljer om dette samt en skisse over rommet til forhandler for å finne ut hva slags ovn du bør velge.

Finn forhandler