Våre beste tips når du skal vaske vinduer

Flere av våre boliger er designet med mange og store vindusflater. Da skulle det bare mangle at vi gir deg noen gode råd for hvordan du kan vaske disse på best mulig måte.

Flott og funksjonelt med store vindusflater

Det er ikke tilfeldig at mange av eneboligene våre kan kjennetegnes av store, flotte vindusflater. Ikke bare gir de boligen et moderne og lekkert uttrykk – de har også en rekke andre egenskaper. Store vinduer slipper inn mye dagslys. Dette gir et inntrykk av en mer romslig og trivelig bolig. Vi vet også at dagslys er sunt og viktig for helsen vår – både den fysiske og den psykiske.
 

Vindusvask uten skjolder

Vi har vel alle brukt mange timer på å vaske vinduene, for så å bli overrasket og passe irritert av alle skjoldene og stripene som kom til syne når det ble sol igjen? Ved hjelp av noen enkle grep kan du faktisk unngå dette!


Ikke vask vinduene i stekende sol eller minusgrader

Overskyet, oppholds og plussgrader er det beste været å ta vindusvasken i. I stekende sol vil vannet tørket for fort og dermed etterlate skjolder på vinduene. Er det minusgrader kan vannet fryse og på den måten skape skjolder.

 

Start øverst

Begynn med å vaske de øverste vinduene først. Når du vasker vinduene, kan det dryppe vann og rengjøringsmiddel nedover husveggen og de lavere vinduene. På denne måten sparer du deg for dobbelt arbeid.

vanndråper på et vindu
Vask de øverste vinduene først, så slipper du at vann fra vindusvasken renner ned på ditt rene vindu.

Bruk de rette redskapene

Når det kommer til praktisk arbeid, er halve jobben å ha ordentlig utstyr. Har du vinduer i andre og tredje etasje, kan du enten bruke gardintrapp eller en uttrekkbar stang. Pass på at du kjøper en stang som både forvasker, nal og mikrofiberklut kan festes i.

 

Les også: Fasadevask – slik vasker du hus av tre utvendig.

 

Del opp store vinduer i mindre arealer

Det er viktig at vannet ikke rekker å tørke inn i vinduet før du skal gå over med nal. På store vinduer er det lett at dette skjer. Det kan derfor være lurt å dele opp vinduet i mindre arealer, for eksempel i to eller tre ruter, for å unngå skjolder.
 

Gå over vinduene med forvasker

En forvasker er en moppeklut med såkalt teddyfôr. Den brukes til å skumme over vinduene med såpevann. For å unngå skjolder, må du passe på at du ikke bruker for mye vann og at vannet ikke tørker før du drar det av med nalen.
 

Dårlig tid?

Hvis vinduene ikke er altfor skitne, eller du har dårlig tid, kan du erstatte forvaskeren med en mikrofiberklut og vaske helt uten såpe.

 

Vask vinduene med kaldt vann og Zalo

Visste du at verdensmester i vindusvask, Kurt Gullhav, kun har kaldt vann og Zalo i vaskebøtten? Zalo har fettløsende egenskaper, mens det kalde vannet gjør at mikrofibrene i moppen eller kluten blir hardere og mer effektive til å løse opp skitt. Pass på at du ikke bruker for mye Zalo i vannet, da det kan gjøre at vannet skummer mye og etterlater skjolder.
 

Dra av vannet med nal

Vi anbefaler at du kjøper en nal av god kvalitet. Billige naler har ofte dårlig gummi som både sitter løst og som blir fort hard og tørr. Dette, sammen med feil teknikk, er den største årsaken til striper på vinduene.

Den såkalte S-teknikken anvendes ofte når vannet skal dras av med nal. Start øverst i et hjørne og dra nalen nedover i en S-form. Ved å holde nalen vendt nedover på skrå, renner det overflødige vannet ned langs nalen i stedet for nedover vinduene.

en nal på et vindu
Bruk en nal til å dra vannet av vinduene

 

Tørk vekk rester

Etter du har gått over vinduene med nal, bør du tørke vekk vannrester langs karmene med en tørr og lofri klut. Dette gjøres også ovenfra og ned.
 

Så er det bare å nyte utsikten gjennom speilblanke vinduer igjen!

 

Les også: Syv sjekkpunkter for bolig etter vinteren.


Skrevet av Hedda Ingeborgvik, Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18