Tomtebefaring - gode tips fra en byggeleder

Vil du bygge hus og er usikker på valg av tomt? Kanskje har du allerede tomt og er usikker på hva neste steg i byggeprosessen er? Vi har tatt en prat med en ekspert på området slik at du kan få en god forståelse av hva en tomtebefaring innebærer.

Rune Kristoffersen er byggeleder hos Nordbohus - Villanger & Sønner AS i Isdalstø i Hordaland. Villanger og Sønner har bygd hus i 42 år, og Kristoffersen har vært med på utallige tomtebefaringer.

Hva bør man tenke på før en tomtebefaring?

Det er individuelt fra prosjekt til prosjekt, men det er noen generelle ting som kan gjøres på forhånd: Se på arealplan med reguleringsbestemmelser; hvilke høyde- og bygningstypebestemmelser er gjeldende, hva er tomtens utnyttelsesgrad, og hvilke forhold er det til bebygde og ubebygde nabotomter. Du bør også se på kart over infrastrukturen, med tanke på vann, vei og om det er lagt føringer for plassering av avkjørsel til tomten. Det er smart å ha informasjon fra reguleringsbestemmelsene før du går på tomtebefaringen. Uten denne informasjonen er det lett å drømme seg bort i muligheter som ikke er reelle. 

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Når du vurdere å kjøpe tomt bør du vurdere beliggenheten nøye. Ønsker du å ha 10 min gangavstand til skole eller går det fint å kjøre en halvtime med buss eller bil? Planlegg også hvor du vil plassere huset i forhold til utsikten. Orienter deg om nordøst og vest, så du vet med sikkerhet hvor morgensolen står opp og kveldssolen går ned. Hvis tomten er i et område med mye vind, kan du finne ut hvor det blåser mest, så du kan planlegge hvor det blir best å ha sitteplasser ute. Sjekk også hvilke reguleringsbestemmelser som gjelder. Er du tidlig ute og skal kjøpe tomt i et nytt område, kan du forvente at det bygges nye hus etter at huset ditt står ferdig. Se hvilke arealformål som gjelder – hvor kan du forvente å få naboer og i hvilken høyde kan de bygge, og hvor nært.

Valg av husmodell og plassering på tomta

– Mitt beste råd er å velge husmodell ut fra tomten. De fleste kunder som kommer til oss har drømmehuset sitt klart, men det kan være litt risikabelt å låse seg fast til et hus som er bygget for flat mark før du vet hvordan tomten din ser ut, sier Kristoffersen. På vestlandet er det mye fjell og skrå tomter, så i noen tilfeller kan det bli utfordrende med planer om hus på ett plan og flat mark. Mens du er på tomtebefaring er det derfor fornuftig å se hvilken husmodell som vil passe best basert på tomten. Du skal kanskje bo der i 40-50 år, så planlegg drømmehuset ut fra hvor det skal stå så sparer du tid og penger senere.

Har du noen andre tips til tomtebefaringen?

– Noe av det viktigste er at du leser og setter deg inn i reguleringsplanen i det området du ønsker å kjøpe tomt. Mange har bestemt seg for drømmehuset før de vet hvilke strenge føringer reguleringsbestemmelsene har for hva som kan bygges. Noen kommuner er veldig klare på disse bestemmelsene.
–  Tenk også på generelle regler med tanke på søknaden - som at det skal være minst 4 meter til nabogrensen, hvilken stigning det er på tilkomstvei, hvilket uteareal du må ha og hva som er sagt om biloppstilling og parkering, avslutter Kristoffersen.

Med disse tipsene håper vi at du er enda bedre forberedt når du skal velge tomt og husmodell.

Lykke til med din tomtebefaring og resten av byggeprosessen!


23.07.2015
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler