Tømrerlærling Erlend Åsen om sommer vs. vinter på byggeplassen

På sommeren stråler sola mot byggeplassen. Da er det helt innafor å ha på seg shorts og t-skjorte. På vinteren derimot, må man være godt påkledd og i tillegg passe ekstra nøye på for å unngå ulykker.

Erlend Åsen startet sin lærlingperiode i august, nå er det desember. Vi tok en prat med han for å høre hvordan overgangen fra sommer til vinter har vært.

-Da jeg startet i sommer gikk vi i shorts. Så jeg tror de fleste synes det er mye, mye bedre å jobbe på sommeren enn på vinteren. Nå er det jo iskaldt, sier tømrerlærling Erlend Åsen, og tar på seg hansker.

Erlend forteller videre at det er tungvint å ha på seg mer klær nå enn for bare noen uker siden.

Det er litt vanskeligere å bevege seg i så mye klær. Når jeg holder på med småting er det også litt knotete med hansker, men det er bare en vanesak, sier han og fortsetter:

Hvis det er mye regn må vi ha på oss regntøy i tillegg til andre varme klær, da blir også hanskene fort våte, så de må skiftes et par ganger. Men regn er bedre enn sørpete snø da, ler han.

På vinteren er det mørkt store deler av dagen. I tillegg dekkes byggeplassen med snø, is og vann.

Det er større sjanse for å skli og falle om vinteren fordi det blir glatt. Da må man passe nøye på hvor man går og hvor medarbeiderne befinner seg. Derfor setter vi også opp lyskastere for å få lys på hele byggeplassen.

-Det finnes ulike vinterrutiner for å unngå snublefeller. Vi henger opp kabler istedenfor å la de ligge på bakken. Og så bruker vi matter ved inngangspartier så det ikke skal bli alt for vått inne i huset. I noen tilfeller monteres det sklisikre gangbaner og matter ved inngangspartier. Byggeplassen skal til enhver tid være så ryddig som mulig.

De setter også opp telt for snøfri og tørr lagring.

Erlend mimrer tilbake til utplasseringsuken sin som var rett før påske. Da måtte han måke snø ut fra sokkeletasjen inne i huset.

-Da brukte vi vel rundt en time hver morgen med først å tråkke vei inn til huset for så å måke ut snøen fra huset. Det tar mye lenger tid å bygge et hus når det er mye snø, men det må jo bygges likevel.

Så om det kommer litt snø inni huset når de bygger er ikke krise. Han sier at når været er på det mest ekstreme, og når kulden slår inn for fullt, får de ta ekstra pauser for å varme seg. De har også noen triks til hvordan jobbe mer effektivt om vinteren. 

-I huset vi jobber med nå prøver vi å få planlagt når varene kommer, slik at vi forhåpentligvis slipper å jobbe så mye ute når det snør og er på det kaldeste. Når det er sommer vil vi helst jobbe mest mulig ute, men om vinteren er det greit å holde seg innendørs.

På vinteren må Erlend og gutta være svært nøye med at det ikke skal komme fukt inn i huset. Derfor venter de til huset er tett med å isolere.

-Det er først når huset er tett at vi har på undertak på taket og vindtett duk på resten av huset som huset er pakket inni så det ikke blir bløtt. Etter dette bruker vi en avfukter inne i huset for å tørke ut huset, bindingsverket og bjelkelaget.

Selv om det er spennende og utfordrende å jobbe på vinteren avslører Erlend allerede nå at han gleder seg til våren kommer – for da kan han ta fram lettmotorsykkelen sin igjen.

Nå sitter jeg på med veilederen min til jobb, så det blir bra å kunne kjøre selv igjen.


Skrevet av Sebina S. Stegavik, BENNETT

 

Les også: En jobb du kjenner på kroppen

Les også: 10 spørsmål om tømreryrket

Les også: Veilederne legger til rette for en morsom hverdag

Les også: Dette gjorde Erlend på sitt første byggeprosjekt

Les også: 5 tips til hvordan du får den beste lærlingeplassen

Les også: Sikkerhet på byggeplassen

Les også: Ny byggeplass for tømrerlærling Erlend

Finn forhandler