Lærling Erlend Åsen (17): En jobb du kjenner på kroppen

Følg tømrerlærling Erlend Åsen (17) steg for steg de neste to årene. Hva han gjør, hvem han jobber med, og hvor han bygger. Dette er vårt første møte, og Erlend har vært lærling i Nordbohus i en måned. Hvordan har det gått så langt?

Erlend planla å bli tømrer. Det klarte han på rekordtid. Nå tjener 17-åringen penger.

En liten måned er gått siden Erlend Åsen fra Heimdal startet sitt første ordentlige byggeprosjekt som lærling for Nordbohus.

– Det har gått skikkelig fort. Mye har tatt form på den korte tiden.

Han er i full gang med siste finish i andre etasje da jeg møter han i en enebolig på Sjetne i Trondheim. 17-åringen har alltid hatt interesse for tømrerfaget og bestemte seg tidlig for at det var tømrer han ville bli.

NONO_L%C3%A6rling_Portrett_2.jpg
Mye handler om godt forarbeid før man går igang. Her måler tømrerlærling Erlend Aasen opp før han går igang med saga.

– Jeg holdt på mye for meg selv når jeg var på hytta som liten. Gleden for faget har alltid vært der, og vokst mer og mer for hvert år. Da jeg i tillegg var litt skolelei, falt valget på tømreryrket.

Erlend forteller videre at skolen var svært praktisk rettet og at han var på to utplasseringer i Nordbohus før han kapret drømmelærlingplassen samme sted. Her skal han være i to år.

– Jeg trivdes godt her da jeg var på utplassering, så jeg ble kjempeglad når jeg fikk høre at jeg var en av tre som fikk lærlingplass her.

Han valgte tømreryrket fordi han ønsket seg en svært variert og morsom arbeidshverdag. Og det han liker aller best med å jobbe i Nordbohus er:

– Det er skikkelig bra og lærerikt at vi bare er tre personer på en byggeplass. Jeg lærer mye av veilederne mine og får et veldig bra forhold til dem. Jeg kan spørre de om absolutt alt. De hjelper meg med det jeg lurer på.

NONO_L%C3%A6rling_Arbeid_3.jpg
-Jeg lærer mye av veilederne mine og får et veldig bra forhold til dem, sier tømrerlærling Erlend Aasen. Her er det tømrer Erik Knutsen som følger med når saga skal igang.

Da Erlend startet var bare underetasjen og noen gulv satt opp. Nå, bare 4 uker etter, er huset snart ferdig.

– Jeg har vært med og satt opp alle veggene fra 1. etasje og opp. Så det er ganske kult! Det er utrolig morsomt å få være med på hele prosessen!

Erlend er ivrig når han forteller om typiske arbeidsoppgaver i løpet av et byggeprosjekt.

– Nå går det mye i stendere og vegger. Vi setter opp innervegger, yttervegger og gulv. Det er også mye etasjeskillere. Og så gjør vi jo en del isolering, tetting og kledning. Det er ganske mye forskjellig, men mest av alt bindingsverk.

NONO_L%C3%A6rling_Portrett.jpg
Tømrerlærling Erlend Åsen foran en av veggene han har bidratt til å bygge.

– Det artigste med hele jobben er å sette opp bindingsverket, og se at huset tar form. Selv etter bare en måned på denne byggeplassen har det gått fra å være bare mur til å bli et stort og fint hus. Det er en utrolig god følelse å se hvordan det har blitt allerede.

Vil du anbefale andre å bli tømrer?

– Ja, absolutt! Du tjener penger raskere enn resten, holder deg i fysisk aktivitet og hver arbeidsdag er ulik. Det beste som finnes er å jobbe ute når sola steker.

Les også: 10 spørsmål om tømreryrket


Skrevet av Sebina S. Stegavik, BENNETT
 

LES MER OM HVERDAGEN SOM TØMRER I NORDBOHUS

Finn forhandler