10 spørsmål om å være tømrerlærling

Vi følger Erlend Åsen på hans vei til å bli fagmann i tømreryrket. Nå har han fylt 18, og vi lurer på hvordan det går så langt? Her er 10 spørsmål og svar med vår mann Erlend Åsen, tømrerlærling i Nordbohus. 

Hvorfor synes du andre skal velge yrkesfag?

Hvis du er lei av å leve på foreldrene dine og har lyst til å tjene penger allerede som 17-åring er yrkesfag midt i blinken. Selve utdanningen man får er også veldig nyttig. I tillegg får du en morsom og variert arbeidsdag.

Det er sikkert mange som lurer på hva lønna er i starten. Kan du si noe om dette?

Absolutt. I lærlingetiden stiger lønna hvert halvår. Det starter med 30% av lønna til det de faste ansatte tjener, så stiger det til 40%, 55% og 75% siste halvår. Når du er ferdig som lærling får du selvsagt samme lønn som resten.

Du ble jo akkurat 18, har du tatt lappen?

Ja. Det har jeg. Jeg har også akkurat kjøpt meg bil.

Bil? Allerede?

Hehe, ja!

Hvor lenge har du spart til det?

Det fine med å jobbe er at man kan spare penger til slike ting. Etter snart 1 år som lærling har jeg spart opp nok penger til å kjøpe meg en bil. Jeg falt for en BMW 1-serie til rundt 55 000 kroner.

Hvor lang er en typisk arbeidsdag?

Jeg starter på jobb klokka 07.00 også har vi pause klokken 09.00 og 12.00 også drar jeg hjemover rundt klokken 15.30.

Da har du vel mye tid til å være med kompiser på fritiden?

Ja, det har jeg. Jeg drar ofte til Vassfjellet for å kjøre snowboard, drar ut og spiser, kjører gokart, drar på kino osv. Så jeg har mye fritid til å henge med venner og gjøre andre ting. Nå som jeg endelig tjener penger selv, har jeg også kjøpt meg årskort i Vassfjellet.

Hva er det aller beste med å være lærling?

Det er vel at man får penger innpå konto hver måned.

Har du blitt mer selvstendig etter at du begynte å tjene penger selv?

Ja, det tror jeg absolutt. Jeg liker å klare meg selv. Hvis det er en jakke jeg trenger fra Peak-butikken for eksempel har jeg den friheten til å bare dra å kjøpe den selv istedenfor å spørre mamma og pappa om penger til å kjøpe den.

Har flere av vennene dine valgt yrkesfag?

Flere av vennene mine er lærlinger nå og de elsker det, men det er også en del som har valgt studiespesialisering.


Skrevet av Sebina Stegavik, BENNETT

Tømrerlærling Erlend Åsen - tjener penger og hygger seg med venner på fritiden

Erlend syns det er supert å slippe studielån. Pengene han tjener som lærling har han brukt på bil, og ellers blir det muligheter for både fritidsaktiviteter og
Finn forhandler