Bilde av tre arkitekter i Nordbohus

Tips fra arkitektene i Nordbohus

Vi ba Nordbohus-arktitektene gi sine beste tips til alle som vurderer en arkitekttegnet bolig. Her er tipsene:

 • Hva liker vi med tomten?
  Tenk over hva som var grunnen til at denne tomten ble valgt. Var det solen, utsikten, eller kanskje noe annet? Det er viktig informasjon for arkitekten.

 

 • Hva er mitt budsjett?

Økonomien definerer en ramme for hva som er mulig å designe, både med tanke på størrelse og materialvalg.
 

 • Hvem er vi og hvem er arkitekten? Passer vi sammen?
  Etter et møte med arkitekten bør kjemien stemme godt, og man bør oppleve tillit til arkitekten. Tillit er viktig for den videre prosessen.
   
 • Hva er viktig?
  Hva trenger du, og hva kan du velge bort? Hvilke hobbyer tar mye plass. Er du for eksempel glad i å være på kjøkkenet kan et godt gammeldags spiskammers være ideelt å designe inn.
   
 • Hva savner jeg i dagens bolig? 
  Hva er det som mangler der du bor nå, og hvordan skal vi dekke det behovet i den nye boligen? Er det for lite plass på kjøkkenet, i stua, eller er det mangel på overnattingsplasser?
   
 • Hvor lenge skal jeg bo i huset?
  Om vi designer en bolig for resten av ditt liv, eller for de neste ti årene betyr mye for valg av retningen, og plasseringen av rom. Kanskje skal vi tegne huset med stor stue/kjøkken i første etasje, men samtidig ivareta mulighet for å bygge inn et soverom på sikt
   
 • Hvordan vil mitt hus virke inn mot naboenes hus?
  Jens Nylund var en av Nordbohus-gründerne i 1985. Han hadde en enkel huskeregel for arkitekturen: «Mitt hus, din utsikt». Det betyr at vi må ta nærområdet i betraktning. Huset må være en god venn for andre hus.
   
 • Hvordan skal uterom og huset spille sammen?DSC_0466_web1185.jpg
  Det er fort gjort å tenke på hjemmet som oppholdssted hele døgnet, men mange er borte fra huset minst 8 timer på dagen. Da er det bedre å formgi huset for ettermiddagssolen enn for formiddagsolen. Det kan være elegant med adkomst til plattingen fra kjøkkenet, men kanskje ikke hvis det alltid er skygge der når du skal spise middag? Er det et vindfullt område og du liker å sitte ute, så er kanskje et atriumshus det riktige.
   
 • Hvilke farger og materialer liker jeg, og ønsker å ha i mitt hjem?
  Det finnes mer å velge mellom enn den vanlige tre-stavs eikeparkett på gulv og ferdigmalte plater på vegg. Hvilke materialer og overflater liker du å omgi deg med, og ta på? Hvordan føles det å lene seg på en benkeplate i stein, eller tykk eik? Nordbohus samarbeider med kvalitetsleverandører som kan levere mange spennende løsninger.
   
 • Hvilke møbler skal inn i huset? Hvilken størrelse, farger, stilart. 
  Det kan være lurt å designe inn plass for skatollet etter bestemor, og en stil som passer retrosofaen fra syttitallet. Det er både folk og møbler som skal inn i huset, og arkitekten bør helst vite noe om begge deler.
   
 • Hvor vil jeg møte andre folk i huset? 
  Liker du å sitte på kjøkkenet og prate, eller trenger du ekstra stor plass i stuekroken? Hvor skal du sitte og kose deg sammen med andre?
   
 • Hvilke ulike stemninger skal hjemmet skape? 
  Er du av typen som liker åpenhet eller er du mer glad i noen lune soner? Er du fylt med engasjement og tempo, eller liker du ro og fred? Disse følelsene kan forsterkes og legges til rette for i huset gjennom ulike arkitektoniske grep.

 

13.09.2016
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler