Slik tar du vare på boligen din

Eneboligen Phoenix fra en tidligere huskatalog. Nydelig hus som holder seg flott dersom vedlikeholdet følges opp.

Tar du vare på din nye bolig fra den dagen du får nøklene, sparer du både tid og penger i det lange løp. Her er våre tips til hvordan du best ivaretar boligen din.

stian-profil_0.jpg
Stian Moursund i Nordbohus

Sesonghjul – sjekk riktig ting til riktig tid

Hver sesong har sine utfordringer, og vedlikehold er viktig året rundt. Sjekk boligen både vår, sommer, vinter og høst. Slik oppdager du potensielle skader i tide og kan bearbeide og fikse det som trenger det.

-Vinteren har helt andre krav til vedlikehold enn det vår og sommer har, og da er det lurt å ta en sjekk ved hvert sesongbytte, poengterer Stian Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus.

Utsatte flater

Det er ingen hemmelighet at vi bor i et land som kan være utfordrende værmessig, og som da stiller ekstra krav til god kvalitet på valg av materialer. Boligen skal tåle både ordentlig ruskevær, snø og sol. Derfor er vårt første råd å sjekke utvendige utsatte flater, Stian Moursund forklarer:

-Sol er også her i nord er noe som setter sine merker på boligen. Derfor er det lurt å vaske boligen oftere enn når du skal male huset. Husk også å sjekke områder som hyppig er utsatt for fukt med tanke på både snø og regn. Hvis man i tillegg passer på å bruke riktige produkter når man vasker og renser så blir resultatet best mulig, og du opprettholder kvaliteten på huset.

Les mer: Fasadevask -Slik vasker du huset utvendig

Link_nordbohus_040_1185_web.jpg
En flott og nyvasket utgave av eneboligen Link. Kledningen holder seg lengre dersom den rengjøres.

Grunnmuren

Grunnmuren på en ny bolig vil ikke være preget av slitasje de første årene, men tidens tann vil føre til behov for vedlikehold. Der bakke og grunnmur møtes er det fuktig, og da er det viktig å sjekke tilstanden jevnlig, og helst hvert år.

-Sopp og algevekster trives godt i fuktige miljø, og dette er det greit å ha et øye på gjennom året. Muren bør også få seg en jevnlig vask – likt som fasaden, forteller Stian Moursund.

Les mer: 7 tips for vårsjekken

God luft er viktig!

Et godt tips er å lufte i huset året rundt. For å forhindre heksesot og dårlig inneklima, er det i tillegg lurt å sjekke luftekanalene i vegger og grunnmur. Disse må være åpne og i god stand for å fungere optimalt, og hvis det ligger blader og rusk i veien som kan stoppe gjennomstrømning, bør dette fjernes.

-Sjekker du samtidig at ventilnettingen er hel, er du sikker på at skadedyr ikke kommer på besøk. I tillegg må man selvsagt kontrollere ventilasjonsanlegget og følge anvisningene for bytte av filter, avslutter Moursund.
 

Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå