Restaurering - Nytt liv til gammelt bygg i Stokkedalen

I restaureringen av et av Rogalands eldste bygg måtte hver eneste trespiker håndspikkes en for en. « –Det har ikke vært snakk om å sløse med disse spikrene, nei. Mistet man en ned under festing av bord på veggene, så plukket man den opp igjen. Det er ingen løse spikrer rundt husveggene her», sier Vidar Miljeteig i Nordbohus Haugaland

Normalt sett jobber Nordbohusforhandlerne med nye materialer til nye bygg. De kan velge blant topp produkter fra blant annet Glava, Nordan, Norgesvinduet, Swedoor, Flexit, Motek, Stryntrappa, Sigdal og Pretre. Men da Nordbohus Haugaland skulle i gang med et noe uvanlig oppdrag var det ikke mulig å hente vindu fra lageret eller spiker fra eskene. I restaureringen av et av Rogalands eldste bygg måtte hver eneste trespiker håndspikkes en for en. « –Det har ikke vært snakk om å sløse med disse spikrene, nei. Mistet man en ned under festing av bord på veggene, så plukket man den opp igjen. Ingen løse spikrer rundt husveggene her, med andre ord», sier Vidar Miljeteig i Nordbohus Haugaland til Medvind24.no

Jobben med restaureringen av ei gammel løe i Stokkedalen har krevd mye fagkunnskap, men det er det heldigvis mye av i Nordbohus. Det er klare retningslinjer å forholde seg til i restaureringen av verneverdige bygg. Mest mulig av det opprinnelige treverk og byggverk skal bevares, og byggetiden blir nødvendigvis noe lengre enn på et vanlig hus fra vår huskatalog.

«- Så langt har vi byttet ut sutak, lagt inn nye åser og felt inn nye stokker der tømmeret var råttent. Det meste av kledningen er skiftet ut. En stund snakket vi om å legge teglstein på taket, men har bestemt oss for firkantskifer. Taket er lektet for dette formålet, og så snart vi finner egnet skifer blir dette lagt på plass. Vi må også få på plass vinduer, og gulvet må sikres før de frivillige organisasjonene kan flytte inn, forteller Miljeteig.»

Nordbohus er «bygd for å vare» og det er veldig godt å se at vi av og til tar på oss jobber med å øke varigheten på andre gode bygg. Det er usikkert når bygget ble reist opprinnelig, men tømmeret som er brukt er hugget rundt år 1590. Det er historie i veggene, og nå skal snart nye historier deles under firkantskiferen. Bygd for å vare, i hundrevis av år.  

Les hele omtalen på Medvind24.no: Restaurerer et av Rogalands eldste bygg


Takk til Medvind24.no for flott artikkel og takk for lånet av flotte fotos fra Torleif Heggebø


29.07.2015
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler